Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului – 4 februarie, in data de 3 februarie Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania va organiza prin asociatiile membre din teritoriu evenimente care sa marcheze aceasta zi in Cluj, Suceava, Tg. Jiu, Iasi, Bistrita, Brasov si Giurgiu. Tema abordata si in acest an este “Planul Național de Oncologie”- Prioritate în strategia sistemului de sănătate din România.
La Iasi, evenimentul este organizat de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, prin cele doua asociatii locale: Asociatia Castiga Viata si Asociatia Bolnavilor de Cancer ABC Iasi, in parteneriat cu Primaria Iasi. Astfel, vineri, 3 februarie 2017, ora 12:00 in Sala Mare a Primariei Iasi, are loc Conferința “Planul național de oncologie”- Prioritate în strategia sistemului de sănătate din Romania în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului – 4 Februarie.
Scopul întâlnirii constă în abordarea unor teme actuale de screening în cancer, raportate la numărul mare al deceselor prin cancer în Romania, identificarea de soluții şi direcţii prioritare pentru inițierea și îmbunătățirea programelor naționale de screening, diagnostic, tratament și paleație.
La eveniment vor participa aproximativ 50 de invitați din domeniul sanitar: medici specialiști în oncologie din Institutul Regional de Oncologie Iași, reprezentanți ai clinicilor private cu specific oncologic, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, pacienți, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Casei Naționale de Sănătate, Colegiului Medicilor și Farmaciștilor, Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Iași, medici de familie, formatori de opinie, reprezentanți ai companiilor farmaceutice, ONG-uri, precum si primarul Municipiului Iași;
Intr-un sistem de sanatate subfinantat, caracterizat prin neajunsuri majore – migratia medicilor, lipsa medicamentelor, inexistenta programelor de screening si informare, lipsa aparaturii de investigare si tratament, sistem de coplata inechitabil – speranta de viata a romanilor este mult sub media europeana. Aceasta este pe scurt radiografia unui sistem de sanatate bolnav, cu un program national de oncologie cu o “eficienta” si o “performanta” de 50.000 de decese cauzate de cancer intr-un an, care ne situeaza pe un dezonorat loc 1 in UE. Aceasta statistica ingrijoratoare se datoreaza ratei reduse de diagnosticare a neoplaziilor si identificarea acestora intr-un stadiu avansat. Absenta programelor de screening si informare au ca rezultat diagnosticarea in stadii tarzii, moment in care costurile de tratament sunt ridicate, iar sansele de supravietuire reduse. Realizarea unui plan national de cancer complet si coerent, corect finantat si normat, va avea ca rezultat identificarea bolii in stadii incipiente, curabile. Pactul pe sanatate este singura modalitate de a cosnstrui un sistem de sanatate, real, centrat pe pacient.
In data de 8 februarie, incepand cu ora 10.00, FABC va marca momentul in parteneriat cu Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, la Palatul Parlamentului. La aceasta actiune sunt invitati sa participe toti actorii din sistemul de sanatate – domeniul oncologiei, si anume: Ministerul Sanatatii, CNAS, Liderii Asociatiilor de Pacienti, Industria Farmaceutica, Societati medicale, medici specialisti, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale.
Cu aceasta ocazie, FABC doreste sa atraga atentia, inca o data, asupra necesitatii vitale de a elabora si implementa un plan concret de control al cancerului, care sa cuprinda toate sferele specifice acestei afectiuni. Doar asa vom putea limita proportiile acestei boli, in sensul cresterii gradului de informare, screening, ingrijiri medicale, acces la terapie si paliatie. Si de aceasta data, mizam pe determinarea individuala la nivel institutional pentru a aduce un plus acestui plan extrem de important pentru societatea romaneasca.