Compania Antibiotice a organizat pe data de 21 martie 2017, în Sala Senat a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași festivitatea de premiere a concursului „Antibioticele – folosește-le cu grijă! Fiecare este responsabil!”. La eveniment au participat reprezentanți din conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, reprezentanți ai companiei Antibiotice, studenții înscriși la concurs precum și reprezentanți ai asociațiilor studențești.
Concursul de proiecte destinat studenților UMF „Gr. T. Popa” Iași a fost inițiat de Antibiotice în data de 18 noiembrie 2016, în cadrul campaniei de responsabilitate socială „Antibioticele – folosește-le cu grijă! Fiecare este responsabil!”. Studenții au fost invitați să-și pună în valoare creativitatea realizând o campanie integrată de comunicare, al cărei mesaj să promoveze utilizarea rațională a antibioticelor.
„Felicitări companiei Antibiotice pentru această inițiativa deosebită. Concursul a motivat studenții să-și stimuleze creativitatea spre a transmite informații corecte, bine documentate științific dar și de impact mediatic, referitoare la utilizarea rațională a antibioticelor. Încă o dată s-a dovedit că echipele interdisciplinare au performat, realizând cele mai atractive proiecte”, a declarat Prof. Univ. Dr. Monica Hăncianu, Prorector responsabil cu relațiile internaționale și parteneriate academice UMF „Gr. T. Popa” Iași.
Pe primul loc, s-a clasat echipa formată din: Oana-Maria Butnaru, de la Facultatea de Medicină Dentară, anul III, și Răzvan Caliga, de la Facultatea de Farmacie, anul III. Echipa câștigătoare a realizat un proiect complex de comunicare, care a constat în creearea unei pagini web, a unui spot video precum și postere cu informații corecte și relevante privind utilizarea corectă a antibioticelor și prevenirea rezistenței bacteriene.
„Rezistenta la antibiotice este o problemă de actualitate și deși antibioticele au revoluționat lumea medicinii, astăzi ele riscă să nu mai poată fi utilizate la fel de eficient în anumite infecții cu bacterii rezistente. Am considerat că este responsabilitatea noastră, de viitori profesioniști în domeniul medical, să ne implicăm în astfel de proiecte”, a declarat Oana Butnaru, Facultatea de Medicină Dentară, anul III
Locul al doilea a revenit echipei formată din Florina Cristina Vîrnă, Ana Străinu și Andreea Marin studente la Facultatea de Medicină Generală, anul VI. Studentele au fost protagoniste în patru materiale video interactive, promovând mesaje educative despre consumul responsabil de antibiotice, ce se adresau unor categorii diferite de public.
Premiul al treilea, a fost câștigat de Ana Maria Scutaru, de la Facultatea de Farmacie, anul IV, care a prezentat un film animat ce conține recomandări adresate publicului larg cu privire la problema rezistenței la antibiotice.
„Antibiotice nu este doar un producător de medicamente, este un modelator de oameni, de viitori profesioniști. Prin astfel de provocări, precum concursul lansat către studenți, Antibiotice demonstrează responsabilitate față de tânără generație și-i felicit pentru aceasta”, a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, UMF „Gr. T. Popa” Iași.
Compania Antibiotice se implică, alături de profesioniști din domeniul sănătății, asociații studențești și asociații profesionale în susținerea de campanii privind limitarea răspândirii rezistentei bacteriene.
„Ne bucurăm că un astfel de demers a stârnit interesul studenților. Toate proiectele înscrise în concurs conțin idei și mesaje de comunicare importante privind utilizarea rațională a antibioticelor. Este responsabilitatea fiecăruia din noi, specialiști din lumea academică, studenți, medici prescriptori, farmaciști, pacienți să contribuim la utilizarea corectă și responsabilă a antibioticelor, astfel încât generațiile viitoare să poată beneficia în continuare de tratamente adecvate ale bolilor infecțioase.
Pentru că prin intermediul nostru, ca producător de medicamente, antibioticele ajung la profesioniștii din domeniul sănătății pentru a salva vieți, prețuim cu grija aceste „miracole” și considerăm, poate mai mult ca oricine, că este importantă utilizarea rațională și multă cunoaștere pentru a asigura păstrarea eficacității lor pe termen lung”, a declarat Dr. Mihaela Moșneguțu, director medical Antibiotice.