5:14 pm - Thursday April 29, 3176

Evenimente Polirom la ediţia aniversară LIBREX 2017

În perioada 10-14 mai 2017, va avea loc cea de-a XXV-a ediţie a Tîrgului de Carte, Artă şi Muzică LIBREX, eveniment ce se va desfăşura la Palas Mall din Iaşi. Desfăşurat sub motto-ul „Cărţi şi oameni în jurul lumii”, Tîrgul de Carte Librex s-a impus ca un eveniment cultural recunoscut, apreciat şi aşteptat de expozanţi şi de publicul ieşean.

 La ediţia din acest an, Editura Polirom va participa cu noutăţi aflate la reducere – 30% şi titluri la preţul promoţional de 10 lei.

 Evenimentele Editurii Polirom:

Vineri, 12 mai, ora 15.00 – 15.25, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0 

Lansare şi sesiune de autografe: Nichita Danilov, Recviem pentru ţara pierdută (Cartea Românească, 2016)

Invitaţi, alături de autor: Bogdan Creţu, Şerban Axinte

 Sîmbătă, 13 mai, ora 17.00 – 17.45, Agora EX LIBRIS I – La Fântână, zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Lectură în avanpremieră: Corin Braga va prezenta şi citi un fragment din romanul aflat în pregătire la Editura Polirom, Ventrilocul, al patrulea din ciclul Noctambulii, din care a publicat pînă acum romanele Claustrofobul, Hidra şi Luiza Textoris (Polirom, 2012)

 Sîmbătă, 13 mai, ora 18:00, Agora EX LIBRIS II, zona II de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0

Lansare şi sesiune de autografe: Nora Iuga, Angela Baciu, mai drăguţ decît dostoievski (Polirom, 2017)

Invitaţi, alături de autoare: Nichita Danilov, Şerban Axinte.

 

Noutati editoriale:

Cartea “mai dragut decit dostoievski” de Nora Iuga si Angela Baciu (ed.Polirom, 2017), disponibila pe site-ul editurii Polirom

http://www.polirom.ro/catalog/carte/mai-dragut-decit-dostoievski-6321/

                              “mai dragut decit dostoievski”

                                       de Nora Iuga si Angela Baciu (ed.Polirom, 2017)

                                            poem dramatic
ilustratii de Ion Barbu

In mai dragut decit dostoievski, Nora Iuga si Angela Baciu poarta  un dialog intr-un ritm alert, colocvial, abundind in calambururi, satira politica, observatii cotidiene, referiri la lecturi, la lumea artistica, la evenimente de senzatie cu coloratura locala. Cartea este impartita in 25 de tablouri scurte, in care se urmareste foarte subtil firul unei povesti sentimentale: doua femei asteapta sosirea unui barbat iubit, mister T., care trebuie sa se intoarca la ele incununat de glorie de la vinatoarea de lei. Fiecare tablou se incheie cu interventia Corului Antic. Limbajul – un exercitiu de virtuozitate combinatorie – face multiple referiri la expresiile si ticurile verbale folosite azi in exces. Volumul are o accentuata tenta dadaista, putind fi considerat un demers indraznet de reinviere a avangardei.

Text coperta IV:

mai dragut decit dostoievski. Nu e poezie, nu e proza, nu e jurnal, nu e eseu, nu e decit o conversatie intre doua prietene la o cafea… De ce mai dragut decit dostoievski? Totul e un plagiat, ca tot se poarta. Pe peronul metroului o fata ii spune altei fete: «Stii ca am citit Idiotul de Dostoievski?». «Si cum, e chiar idiot?» «Nu, e dragut.» Nici protagonistele-autoare, Nora si Angela, nu sint mai prejos, altfel Ion Barbu, nu cel de la Ripa Uvedenrode, ci Ion Barbu de la Petrila, nu s-ar fi lasat ademenit. Cartea e un spectacol la care se face haz de necaz, se ride mult, se plinge din amor, se-nvata expresii si nume de bucate, de gateli si snoave balcanice, venind dinspre porturile si bazarurile dunarene. Se cugeta adinc, se iubeste platonic, teuton-medieval, cu halebarde, bastioane si turnuri cu ceas ca la Curtea Regelui Arthur. In amestecul asta apar brusc elefanti si figuri politice de ultima ora. Din cind in cind, se povestesc vise uneori fantasmagorice, alteori politically correct, iar toate ordonantele ori sentintele le rosteste CORUL ANTIC, in limba latina, fireste. Apoteoza e atinsa odata cu sosirea mult asteptatului Mister T, alias Ducipal, intors victorios de la vinatoarea de lei.

Va invitam la premiera! (Nora, Angela si la mijloc magicianul Ion)

Nora Iuga s‑a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968); Captivitatea cercului (1970; a fost retrasă din librării şi biblioteci, iar poeta a avut interdicţie de publicare timp de şapte ani); Opinii despre durere (1980); Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000); Piaţa cerului (1986); Dactilografa de noapte (1996, 2010); Spitalul manechinelor (1998, 2010); Autobuzul cu cocoşaţi (2001, 2010); Petrecere la Montrouge (2012); Cîinele ud e o salcie (2013); Ascultă cum plîng parantezele (2016). Volume de proză şi poezie traduse în străinătate: romanele Sexagenara şi tînărul (în Germania, Spania, Italia, Franţa, Slovenia, Bulgaria), Săpunul lui Leopold Bloom şi Hai să furăm pepeni (în Bulgaria) şi volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, în Germania şi Slovenia), Autobuzul cu cocoşaţi (în Germania şi Statele Unite), Poem de octom­brie (în Germania), Inima ca un pumn de boxeur (în Franţa), O inimă venind pe picioroange (în Elveţia). A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc. În anul 2007 a primit Premiul „Friedrich‑Gundolf”, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. În anul 2014 are loc premiera documen­tarului Aici Nora Iuga (Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart), regia Vlad Rotaru. Producător: un cristian. La recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, în anul 2015 este decorată cu ordinul „Crucea de merit” în grad de cavaler. În anul 2017, Preşedintele României, Klaus Iohannis, i‑a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor. La Editura Polirom a publicat romanele Sexagenara şi tînărul (2004, 2012; Premiul Uniunii Scriitorilor), Săpunul lui Leopold Bloom (2007; Premiul Uniunii Scriitorilor), Hai să furăm pepeni (2009, 2015), Harald şi luna verde (2014, 2016; Premiul pentru cel mai bun roman în cadrul Colocviului Naţional al Romanului Românesc de la Alba Iulia, Premiul Radio Cultural, nominalizare la Premiile Uniunii Scriitorilor) şi Lebăda cu două intrări (2016, 2017).

Angela Baciu s‑a născut pe 14 martie 1970. Este poetă, prozatoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. A publicat în jur de 16 cărţi, printre care: Maci în noiembrie (1997), Trei zile din acel septembrie (2003), Tinereţe cu osingură ieşire (2004), De mîine pînă mai ieri alaltăieri (2007), Mărturii dintre milenii ( 2012), Despre cum nu am ratat o literatură grozavă (2015), 4 zile cu nora (2015). A primit premii la secţiunile poezie şi publicistică din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filialele Iaşi, Alba şi Bacău. În anul 2016 a primit Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Literatură „Lucian Blaga” (Sebeş‑Lancrăm) şi Premiul BALCANICA pentru poezie românească la „Festivalul Poeţilor din Balcani”, ed. a X‑a, România‑Turcia (Brăila). A publicat interviuri cu personalităţi ca Laurenţiu Ulici, Radu G. Ţeposu, Eugen Simion, Mircea Sântimbreanu, Mircea Zaciu, Cornel Regman, Mircea Horia Simionescu, Nora Iuga, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Barbu Cioculescu, Alexandru George, Cezar Ivănescu, Gabriel Liiceanu, Emil Manu, Nina Cassian, Fănuş Neagu, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Liviu Ioan Stoiciu, Constantin Abăluţă ş.a.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;