Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Începând de vineri, 19 mai 2017, Iașul  va fi gazdă pentru cea de-a XII-a ediție a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”. Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației, ineditul concurs reunește 184 de elevi și 80 de profesori  din toate județele țării și din municipiul București, precum și o delegație din Republica Moldova, alcătuită din laureați la competițiile naționale de profil.
Gala de deschidere este programată pentru vineri, ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, urmând ca probele scrisă și orală să se desfășoare sâmbătă, 20 mai, la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași. Programul mai cuprinde un itinerariu spiritual prin Iașul cultural și istoric, tradiționalulul spectacol-lecție, alte secvențe de manifestare a ospitalităţii ieşene, precum și festivitatea de premiere, stabilită pentru duminică, 21 mai, în amfiteatrul aceleiași unități școlare. Ca și la edițiile anterioare, cei mai talentați elevi vor fi răsplătiți cu premii și mențiuni acordate de M.E.N. și de instituții de cultură și edituri de prestigiu, la care se adaugă premiile speciale „Costache Negruzzi” și „Ionel Teodoreanu”, în semn de apreciere din partea inițiatorilor competiției, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Parteneriatul tradițional cu Universitatea „Al. I. Cuza” confirmă valoarea acestui eveniment cultural și educațional prin prezența profesorului universitar doctor Antonio Patraș, în calitate de președinte  al concursului, după cum merită evidențiată și contribuția Primăriei Iași, care a inclus competiția în portofoliul oficial al Festivalului Internațional al Educației.
Succesul constant al acestui eveniment educațional se datorează, an de an, și implicării autorităților locale, care susțin din punct de vedere financiar evenimentul, precum și partenerilor și colaboratorilor tradiționali: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Biblioteca Centrală Universitară Iași, Muzeul Literaturii Române, Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” Iași, Editura Polirom, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, alte unități de învățământ din Municipiul Iași.
Menit să valorifice originalitatea şi creativitatea elevilor în receptarea şi în producerea de mesaje scrise despre  textul literar/nonliterar,  explorat în relaţie cu alte tipuri de imagini artistice (plastice, muzicale, dramatice, cinematografice), concursul a devenit, în timp, emblematic pentru școala ieșeană, beneficiind deopotrivă de recunoaștere la nivel național.
Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;