5:14 pm - Monday April 29, 9011

Conferință în cadrul FIE 2017 susținută de dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid

Seria conferințelor inspiraționale din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Internațional al Educației (FIE) Iași a continuat sâmbătă, 10 iunie, cu cea susținută de dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid. Prelegerea cu tema „Educația memoriei. Prizonieratul politic în Cuba comunistă” a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, iar moderator a fost Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași.

Pedro J. Fuentes-Cid și-a făcut studiile, în științe sociale și politice și drept, la Paris, Havana și Miami, este avocat și locuiește în Statele Unite ale Americii. I-a cunoscut pe Che Guevara și Fidel Castro și a avut o încercare eșuată de a înlătura regimul politic instaurat de Fidel Castro în Cuba, fiind capturat și condamnat la mai mulți ani de închisoare. În SUA a înființat Asociația „Politico Presidio Cubano”. Este considerat unul dintre specialiștii și cunoscătorii cei mai buni ai regimului politic cubanez.

„Prima dată am fost arestat la vârsta de 16 ani, în timpul guvernării generalului Fulgencio Batista. Nu am fost condamnat, dar, împreună cu alți partizani, am complotat chiar şi în Statele Unite ale Americi împotriva lui Batista. După câteva luni în Statele Unite m-am întors în Cuba. Aveam 18 ani şi eram deja locotenent în armata de gherilă. A urmat o perioadă în care m-am antrenat într-o tabără din Republica Dominicană. La aproape 23 de ani, am fost arestat din nou, dar de data aceasta de oamenii lui Fidel Castro, ajuns între timp preşedinte. Am fost reţinut și condamnat la 30 de ani de închisoare. După 16 ani de temniță am fost eliberat. În decembrie 1978 am plecat în Statele Unite. Am devenit avocat şi am continuat să lupt, cu alte arme, pentru Cuba. Consider că istoria Cubei ne poate învăța cum greșelile făcute de alte popoare pot să ne afecteze viața. Unul dintre idealurile vieții mele este lupta pentru libertate, chiar și cu prețul vieții”, a susținut Pedro J. Fuentes-Cid.

Primarul Mihai Chirica a afirmat că viața și activitatea lui Pedro J. Fuentes-Cid ar trebui să stimuleze comunitatea internațională să lupte mai puternic pentru respectarea drepturilor omului și că mesajul dizidentului cubanez este important în special pentru generația tânără.

„În Cuba sunt foarte mulți oameni care s-au sacrificat și încă se sacrifică pentru principiile esențiale ale unei vieți demne: posibilitatea de a te exprima liber, de a-ți spune opiniile, de a avea o viață decentă, de a putea să deții un mecanism politic care să permită accederea oamenilor competenți în funcțiile de conducere, de a stimula democrația și economia, de a asigura prosperitatea fiecărui cetățean, de a avea asigurate ordinea, liniștea și celelalte lucruri necesare pentru o viață demnă. Din păcate, mai sunt locuri pe glob unde acest lucru nu se întâmplă, iar, din fericire pentru noi, europenii, credem și simțim că am scăpat de acest flagel. Pentru tânăra generație este necesar să vadă că aceste lucruri nu sunt favorabile unei dezvoltări normale, nici ca personalitate individuală, nici ca stat, și să lupte pentru apărarea principiilor pe care le-am menționat. Așadar, să facem cu toții front comun pentru apărarea drepturilor și libertăților cetățenești ale poporului cubanez, să încercăm să arătăm că ei au nevoie de susținere la nivel global, indiferent de cât de mici sau mari suntem, și să promovăm aceste drepturi astfel încât printr-o politică mondială să putem stimula capacitatea celor din Cuba să schimbe ceea ce în momentul de față nu funcționează foarte bine”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Despre conferințele FIE 2017

În cadrul celei de-a V-a ediții a FIE publicul ieșean a putut asculta și dialoga cu mai multe personalități ale vieții culturale despre istorie, poezie și spiritualitate, cosmos sau identitate.

Seria conferințelor FIE a debutat pe 10 mai, când Theodor Paleologu a vorbit la Iași despre „Monarhia în refugiu”, în cadrul evenimentului Centenarul Sărbătoririi Zilei Naționale la Iași (10 mai 1917 – 10 mai 2017), unul dintre cele două momente importante ale ediției din acest an a FIE dedicate Centenarului. Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu s-a întâlnit cu publicul pentru prelegerea cu titlul „Explorarea spațiului cosmic. Încotro?”, iar poetul și eseistul Radu Vancu a susținut conferința cu titlul „Identitatea poeziei române. Despre cum poezia ne-a făcut să devenim ceea ce eram”. Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop, a dialogat cu ieșenii în cadrul conferinței „Locul românilor și al României în Europa”, iar părintele Constantin Necula a susținut o conferință dedicată spiritualității și identității cu titlul „Identitatea ca vocație”.

Programul complet al evenimentelor din cadrul Festivalului Internațional al Educației este publicat pe www.fieiasi.eu și www.facebook.com/festivaliasi.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;