Peste 10.000 de ieşeni sunt aşteptaţi în faţa Palatului Culturii sâmbătă, 24 iunie, pentru a îmbrăca ia românească într-o amplă manifestare dedicată celebrării tradiţiilor şi meşteşugurilor populare. De Sânziene, în cadrul Festivalului „RomânIA Autentică”, locuitorii din Iaşi, Târgu Jiu şi Hobiţa vor aduce astfel un omagiu portului strămoşesc. Evenimentul „RomânIA Autentică” din acest an este organizat de către Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria și Consiliul local Peștișani.
Prima ediţie a Festivalului „RomânIA Autentică” a avut loc anul trecut la Hobiţa, localitatea natală a maestrului Constantin Brâncuşi, unde s-au adunat peste 7.000 de oameni îmbrăcaţi în tradiţionala ie.
„Ne propunem să adunăm peste 10.000 de oameni îmbrăcaţi în straie populare. Evenimentul este deja un element distinctiv când vine vorba de evenimente culturale româneşti. Participanţii vor avea parte de o sărbătoare a tradiţiilor, iilor şi meşteşugurilor populare româneşti”, a declarat iniţiatoarea acestui proiect, Cristina Chiriac, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor.
„Fiecare persoană care va veni la eveniment îmbrăcată în ie va primi un ecuson numerotat. Sperăm că vor fi mai mult de 10.000 de persoane și fac un apel la toți ieșenii și nu numai să participe la această frumoasă sărbătoare a tradițiilor românești! În acest fel vom demonstra tuturor că ia este specifică României şi vom determina recunoaşterea iei ca element UNESCO, pentru a-l proteja şi a-l transforma în proiect internaţional”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Sărbătoare a portului, meşteşugului și muzicii populare
Programul zilei dedicate iei româneşti va începe la ora 13.00, cu o paradă a portului popular. După o horă moldovenească și discursurile organizatorilor, concertul va începe la ora 13.30 la scena din fața Palatuilui Culturii (în fața statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt). Spectacolul – maraton va include nume de referință ale muzicii populare românești, ca Ansamblul „Lăutarii” şi Nicolae Botgros, Ansamblul „Floricică de la munte”, Ion Paladi, Sofia Vicoveanca și Laura Lavric, artiştii ieşeni de la Asociaţia „Doina Iaşului”, Ştefan Pintilie, Ştefan Deaconiţa, Sabina Ursache, Nina Cuciuc, Constantin Bahrin, Maria Şalaru, Ion Macovei, Beatrice Duca, Vasilica Dina Tătaru, Maria Bogdan, Elena Câtea, Roxana Cojocaru, Cristinel Iordăchioaia, Marinică Botea și dansatorii Ansamblurilor „Doina Carpaţilor” şi „Hora Moldovei”.
De asemenea, în jur de 15 meşteri populari, recunoscuţi de organizaţiile profesionale meşteşugăreşti, vor avea exponate pe pietonalul Ștefan cel Mare precum ii, vâlnice, catrinţe, dar şi alte accesorii precum bijuterii tradiţionale, opinci, iar participanţii la eveniment vor putea consuma produse alimentare tradiţionale româneşti.
„Înregistrarea” participanților
Atât la concert, cât și la celelalte evenimente, „biletul de intrare” este ia. Primăria Municipiului Iași și partenerii săi fac apel la ieșeni și nu numai să vină îmbrăcați în ie în număr cât mai mare la Palatul Culturii pentru ca Iașul să impună la nivel național și chiar internațional această sărbătoare a iei și a tradițiilor românești.
În vederea realizării unui posibil record național, fiecare participant la Festivalul „RomânIA Autentică”, atât la concert, cât și târgul de pe pietonalul Ștefan cel Mare, va primi câte un ecuson personalizat cu inscripția „Particip la «România autentică» și numerotat. Manifestările incluse în Festival vor avea loc în două „incinte”: una pe pietonalul Ștefan cel Mare, între poarta tradițională montată între Palatul Roznovanu și Catedrala Mitropolitană, iar cea de-a doua în zona scenei din fața Palatului Culturii, până la liniile de tramvai. Distribuirea ecusoanelor numerotate va fi făcută de către voluntarii Festivalului, începând cu ora 12.00, la cinci „porți”: la poarta tradițională din fața Palatul Roznovanu și la una amplasată în zona Mănăstirii Trei Ierarhi – pentru prima „incintă”, la două „porți” în zonele barierelor de la parcarea din fața Palatului Culturii și la încă una amplasată în zona Bisericii Sf. Nicolae Domnesc – pentru cea de-a doua incintă.
Ecusoanele numerotate vor fi date doar persoanelor care poartă ie. Primăria Municipiului Iași și partenerii fac apel la participanți să păstreze aceste ecusoane pe toată durata prezenței la Festival.
De asemenea, în momentul intrării în incinte și al „înregistrării” prin primirea ecusonului special, participanții la Festival vor fi fotografiați, cu acordul acestora, de către fotografii organizatorilor. Fotografiile vor fi utilizate și ca un mijloc suplimentar de numărare a participanților.
Tombolă și premii speciale
În cadrul Festivalului organizatorii vor oferi o serie de distincții și premii inedite precum, de exemplu, pentru cel mai frumos costum popular, cel mai tânăr purtător de port popular, cel mai vârstnic etc.
De asemenea, seara, în jurul 20.30, înaintea recitalurilor susținute de Ion Paladi, Sabina Ursache și Orchestra „Lăutarii” și Nicolae Botgros, pe scena din fața Palatului Culturii va avea loc și o tombolă în cadrul căreia vor fi împărțite 10 vouchere de cumpărături de câte 200 de lei acordate de Carrefour și 5 vouchere de câte 100 de lei acordate de Selgros. Prin tragere la sorți vor fi extrase 15 numere dintre cele imprimate pe ecusoanele deja împărțite participanților la Festival. Câștigătorii vor intra în posesia voucherelor fie pe loc, fie, dacă au plecat de la Festival, la începutul săptămânii viitoare, la sediul Primăriei Municipiului Iași, pe baza ecusoanelor imprimate cu numerele câștigătoare.
Transport gratuit pentru ieșenii care participă la Festivalul „RomânIA Autentică”
Ieșenii care vor participa sâmbătă, 24 iunie, la manifestările organizate în fața Palatului Culturii și pe pietonalul Ștefan cel Mare în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică” vor putea călători gratuit cu mijloacele de transport în comun spre și de la locul evenimentelor. Compania de Transport Public (CTP) Iași se alătură astfel Primăriei Municipiului Iași și celorlalți parteneri în eforturile de conștientizare asupra importanței portului și obiceiurilor populare românești și de introducere a iei în patrimoniul UNESCO.
Astfel, începând de joi, 22 iunie, până sâmbătă, 24 iunie, de la tonetele CTP marcate prin afișele aferente Festivalului (cu „Sărbătoarea Iei”) pot fi luate tichete speciale de călătorie comandate de municipalitatea ieșeană. Aceste tichete vor fi valabile pe mijloacele de transport ale CTP doar sâmbătă, 24 iunie, și doar dacă deținătorii sunt îmbrăcați în ie, potrivit scopului principal al Festivalului „RomânIA Autentică”, acela de a aduce laolaltă cât mai multe persoane îmbrăcate în acest fel. De asemenea, reprezentanții CTP vor împărți astfel de tichete și ieșenilor care au ajuns deja la evenimentele de sâmbătă, 24 iunie, astfel încât aceștia să le poată folosi la întoarcerea acasă. În situația în care în cursul zilei de sâmbătă, 24 iunie, în mijloacele de transport li se vor solicita la control biletele sau abonamentele de călătorie, participanții la Festival trebuie doar să poarte o ie și să prezinte tichetul special.
Modificări în transportul public
Având în vedere manifestările anunțate, Compania de Transport Public Iaşi informează publicul călător că sâmbătă, 24 iunie, între orele 13.00 și 23.00, în sistemul de transport public se vor produce următoarele modificări:
- tramvaiele traseelor 1 şi 13 vor circula deviat prin Tudor Vladimirescu, parcursul acestora urmând a fi: Copou – Tudor Vladimirescu – Tătăraşi – Copou, respectiv Copou – Tătăraşi – Tudor Vladimirescu – Copou;
- traseul de tramvai 8 va fi suspendat;
- pe traseul 9, tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze, parcursul rămânând neschimbat;
- vor fi introduse tramvaie pe ruta Târgu Cucu – Copou;
- programul de circulaţie al mijloacelor de transport se va prelungi, ultimele plecări de la capetele de linie fiind la ora 23:30.
Programul (orientativ) al Festivalului „RomânIA Autentică” de la Iași
13.00 – 13.10 – Parada portului popular, pe traseul Palatul Roznovanu – scena de la Palatul Culturii. Participă Ansamblul „Floricică de la munte” (Neamț) și Ansamblul „Obârșii negreștene” (Negrești – Vaslui).
13.10 – 13.20 – Horă Moldovenească (pe scenă) – Ansamblul Floricică de la munte”(NT)
13.20 – 13.30 – Discursurile organizatorilor
13.30 – 14.00 – Program artistic de Sânziene realizat de Ansamblul „Floricică de la munte”
14.00 – 14.45 – Program artistic Laura Lavric
14.50 – 15.20 – Program artistic Vasilica Tătar
15.20 – 16.10 – Program artistic Sofia Vicoveanca
16.15 – 16.22 – Ansamblul Hora Moldovei – suită dansuri
16.25 – 16.32 – Ansamblul Obârșii Negreștene – suită de dansuri
16.35 – 16.40 – Ansamblul Fluierașul-Iași
16.41 – 16.47 – Program artistic Roxana Cojocaru
16.48 – 16.54 – Program artistic Elena Cîtea
16.55 – 17.05 – Program artistic Maria Bogdan
17.05 – 17.13 – Ansamblul „Hora Moldovei” – suită de dansuri
17.15 – 17.27 – Program artistic Ion Macovei
17.30 – 17.37 – Ansamblul „Hora Moldovei” – suită dansuri
17.38 – 17.50 – Program artistic Nina Cuciuc
17.50 – 18.10 – Ansamblul „Hora Moldovei” – suită dansuri
18.12 – 18.27 – Program artistic Cristinel Iordăchioaie
18.30 – 18.36 – Ansamblul „Doina Carpaților” – suită dansuri
18.38 – 18.50 – Program artistic Marinică Botea
18.51 – 19.06 – Program artistic Ștefan Pintilie
19.06 – 19.12 – Ansamblul „Doina Carpaților” – suită dansuri
19.13 – 19.28 – Program artistic Constantin Bahrin
19.29 – 19.41 – Program artistic Biatrice Duca
19.42 – 19.48 – Ansamblul „Doina Carpaților” – suită dansuri
19.49 – 20.09 – Program artistic Ștefan Deaconița
20.10 – 20.30 – Program artistic Maria Șalaru
20.30 – 21.00 – Tombolă. Vo fi desemnați câștigătorii premiilor puse la dispoziție de către sponsori, pe baza tragerii la sorți a numerelor inscripționate pe ecusoanele care vor fi înmânate la intrarea în zonele Festivalului.
21.00 – 23.00 – Program artistic susținut Orchestra „Lăutarii” și Nicolae Botgros, Ion Paladi și Sabina Ursache.