Peste 10.000 de ieşeni, dar și turiști îmbrăcați în ie au participat sâmbătă, 24 iunie, la manifestările organizate pe pietonalul Ștefan cel Mare și în fața Palatului Culturii în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică”.
Atât la concert, cât și la celelalte evenimente, „biletul de intrare” a fost ia. În vederea realizării unui posibil record național, fiecare participant la Festivalul „RomânIA Autentică”, atât la concert, cât și târgul de pe pietonalul Ștefan cel Mare, a primit din partea organizatorilor și a voluntarilor câte un ecuson personalizat cu inscripția „Particip la «România autentică» și numerotat. Ultimul ecuson împărțit unui participant la festival a avut numărul de ordine 10.720.
„Mulțumesc tuturor partenerilor, sponsorilor și voluntarilor care au contribuit la succesul incontestabil al primei ediții organizate la Iași a Festivalului «RomânIA Autentică» și sunt sigur că edițiile viitoare vor fi încă și mai ample. Mai presus de orice le mulțumesc zecilor de mii de ieșeni și turiști care au participat, îmbrăcați în ie sau nu, la acest festival care a devenit, grație lor, una dintre cele mai frumoase sărbători ale tradiţiilor şi meşteşugurilor populare din România. Bucuria pe care am văzut-o pe chipurile participanților, voia bună și respectul față de portul și muzica populare mi-au arătat încă o dată cât de mult ne iubim tradițiile și de ce Iașul poate și trebuie să devină și un oraș al renașterii României autentice”, a declarat primarul Mihai Chirica.
La Iași, Festivalul „RomânIA Autentică” a inclus un târg al meșterilor populari pe pietonalul Ștefan cel Mare și un concert – maraton, de peste 10 ore, susținut în fața Palatului Culturii de nume de referință ale muzicii populare românești, ca Ansamblul „Lăutarii” şi Nicolae Botgros, Ansamblul „Floricică de la munte”, Ion Paladi, Sofia Vicoveanca și Laura Lavric, artiştii ieşeni de la Asociaţia „Doina Iaşului”, Ştefan Pintilie, Ştefan Deaconiţa, Sabina Ursache, Nina Cuciuc, Constantin Bahrin, Maria Şalaru, Ion Macovei, Beatrice Duca, Vasilica Dina Tătaru, Maria Bogdan, Elena Câtea, Roxana Cojocaru, Cristinel Iordăchioaia, Marinică Botea și dansatorii Ansamblurilor „Doina Carpaţilor” şi „Hora Moldovei”.
În cadrul Festivalului organizatorii au oferit o serie de distincții și premii inedite precum, de exemplu, pentru cel mai tânăr purtător de port popular, acordat copiilor Yanis Casian Ioan Pintilie (3 luni, având ecusonul cu nr. 1.963) și Olivia Borcan (9 luni, având ecusonul cu nr. 6.312), și pentru cel mai vârstnic purtător de ie, acordat doamnei Aurora Butnaru (83 ani, având ecusonul cu nr. 4.460). Cei trei au primit și câte un voucher de cumpărături în valoare de 200 lei din partea Carrefor Felicia.
De asemenea, seara, înaintea recitalurilor susținute de Orchestra „Lăutarii” și Nicolae Botgros, pe scena din fața Palatului Culturii a avut loc o tombolă în cadrul căreia au fost acordate încă opt premii constând în vouchere de cumpărături de câte 200 de lei de la Carrefour Felicia aferente ecusoanelor inscripționate cu numerele 142, 180, 771, 800, 1480, 2.182, 8.081 și 8.378. În cadrul aceleiași tombole au fost acordate și cinci premii oferite de Selgros Cash & Carry, constând în câte un coș de produse tradiționale din carmangeria proprie, posesorilor cu ecusoanele inscriționate cu numerele 498, 750, 2.411, 3.976 și 8.505. Căștigătorii care nu au intrat pe loc în posesia premiilor sunt rugați să se adreseze Primăriei Municipiului Iași, la numărul de telefon 0232.267.582, interior 139, începând de mâine, între orele 8.00 și 16.00, iar în momentul întâlnirii cu reprezentanții municipalității să aibă asupra lor ecusoanele cu numerele câștigătoare.
Festivalul „RomânIA Autentică” din acest an a fost organizat, simultan la din Iaşi, Târgu Jiu şi Hobiţa, de Asociația Națională a Antreprenorilor, împreună cu Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Gorj, Primăria Târgu Jiu, Primăria și Consiliul local Peștișani.
La Iași festivalul a beneficiat de sprijinul sponsorilor SC Carrefour România SA, SC Selgros Cash&Carry Iași, Breasla Constructorilor Ieșeni, Delgaz Grid SA, SC Construcții Unu SA Iași și SC Construcții Hidrotehnice SA Iași.
La bunul mers al festivalului au mai contribuit și Complexul Muzeal Național „Moldova” SA – Palatul Culturii și Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, Serviciul de Ambulanță Județean Iași etc.
Primăria Municipiului Iași le mulțumește în mod deosebit voluntarilor de la Asociația EuroDEMOS și Organizația Kasta Morrely care au asigurat împărțirea ecusoanelor și instruirea participanților, precum și voluntarilor de la Asociația FotoIAȘI (Ozolin Dușa, Valentina Cosmescu, Dan Ignat, Dan Păduraru, Ciprian Șandru, Mugur Cadinoiu, Paul Covalschi și Codrin Buzdugan) care au fotografiat toți participanții îmbrăcați în ie. Fotografiile cu participanții la Festivalul „RomânIA Autentică” vor fi publicate, începând de mâine, pe pagina de Facebook a municipalității ieșene: https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi.
Prima ediţie a Festivalului „RomânIA Autentică” a avut loc anul trecut la Hobiţa, localitatea natală a maestrului Constantin Brâncuşi, unde s-au adunat peste 7.000 de oameni îmbrăcaţi în tradiţionala ie.