Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iaşi şi-a întâmpinat elevii în noul an şcolar 2017 – 2018 cu titlul de „Şcoală Europeană”, câştigat în urma participării la Competiţia Naţională pentru acordarea acestui titlu, derulată în perioada martie – aprilie 2017. Rezultatele compeţiţiei au fost publicate în data de 15 mai 2017, iar acordarea oficială a acestei distincţii a avut loc în data de 15 iunie 2017, la Palatul Parlamentului.
Titlul de „Şcoală Europeană” certifică experienţa bogată a liceului nostru în derularea proiectelor internaţionale cu finanţare europeană, dar şi preocuparea permanentă pentru îmbunăţirea calităţii educaţiei furnizate elevilor noştri. De altfel, racordarea actului educaţional oferit de şcoala noastră la standardele educaţionale europene reprezintă una dintre direcţiile strategice de dezvoltare a şcolii.
prof. dr. Laura Maria Cârstea, directorul Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” Iaşi
Tradiţia proiectelor europene este continuată în acest an şcolar prin implementarea proiectului „Sinagoga Mare – mărturie a istoriei Iaşului multicultural”, în cadrul Concursului Naţional Euroscola. Acest proiect a fost iniţiat de către membrii voluntari ai Clubului pentru Pace Act+ din Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” cu scopul de a promova Sinagoga Mare din Iaşi ca element de patrimoniu important al identităţii multiculturale a oraşului nostru. Prin acest proiect urmărim totodată ca împreună cu elevii noştri să aducem în atenţia opiniei publice, pentru a o sensibiliza, mesajul nostru cu privire la valenţele multiculturale ale istoriei ieşene, în actualul context naţional şi european.
Proiectul se derulează în perioada 26 iunie – 10 octombrie 2017, având ca parteneri Comunitatea Evreilor din Iaşi şi Asociaţia EuroDEMOS. Elevii au participat deja la numeroase activităţi, cum ar fi Simpozionul de comemorare a 76 de ani de la Pogromul de la Iaşi, organizat de Primăria Municipiului Iaşi, Marşul Vieţii şi al Speranţei şi Ceremonia de comemorare a victimelor Pogromului, desfăşurată în Cimitirul Evreiesc – Iaşi, vizita de studiu la Muzeul Comunităţii Evreilor din Iaşi şi la Sinagoga Merarilor, aflată în apropiere. La începutul lunii septembrie am avut onoarea de a participa, la invitaţia Comunităţii Evreilor din Iaşi, la activităţile dedicate „Zilei Europene a Culturii Ebraice”, când ni s-a oferit extraordinara ocazie de a vizita Sinagoga Mare, în care nu este permis deocamdată accesul vizitatorilor, deoarece se află într-un amplu proces de restaurare.
În plus, pornind de la motto-ul „IAŞI (ne) uneşte!”, împreună cu elevii am pornit în căutarea acelor factori care fac din Iaşi un oraş multicultural, care uneşte şi ne uneşte într-o comunitate plină de viaţă şi de culoare, conştientă de rădăcinile şi de valorile sale. Încercăm să surprindem, prin efortul fiecărui membru al echipei de proiect, în interviuri, reportaje sau opinii, în fotografii, artă sau literatură, în gânduri împărtăşite cu nostalgie ori bucurie despre trecut sau prezent ceea ce are de povestit oraşul nostru despre comunitatea evreilor, despre respect şi comuniune, despre cultură şi culturi, despre locuri şi oameni.
Următorul eveniment important pe care îl vom derula este legat de activităţi de celebrare a Zilei Internaţionale a Păcii, 21 septembrie 2017, organizând cu elevii un Marş al Păcii, dar şi o campanie de informare a comunităţii ieşene cu privire la proiectul nostru şi de promovare a obiectului de patrimoniu ales de noi, şi anume Sinagoga Mare.
Vă invităm să ne urmăriţi, pentru a descoperi împreună Iaşul multicultural! Pagina noastră este: https://www.facebook.com/sinagoga.mare.iasi/