Școala Gimnazială „George Coșbuc” Iași, parteneră în cadrul parteneriatului strategic „En route contre le harcèlement” (nr. 2016-1-ES01-KA219-025206_3), finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, proiect de parteneriat strategic – acţiunea cheie 2, coordonat de liceul IES LEÓN FELIPE, Getafe, Madrid și având ca parteneri școlile MOUSIKO SKOLIO SERRON, Serres, Grecia și ISTITUTO COMPRENSIVO GIOVANNI XXIII TRABIA, Palermo, Italia, a găzduit în perioada 9-13 octombrie 2017, cea de-a treia activitate de învăţare pentru elevi și profesori prevăzută în calendarul de proiect. Activitățile din această mobilitate au fost organizate de echipa de implementare a proiectului din Școala Gimnazială „George Coșbuc” Iași, în parteneriat cu Palatul Copiilor și cu Școala Gimnazială „Constantin Erbiceanu”, Erbiceni, Iași. Școala noastră a primit cu mândrie și emoție 5 profesori şi 15elevi din Grecia, Italia și Spania.
În cadrul acestei mobilități s-au realizat activitățile prevăzute în formularul de candidatură. Întâlnirea a debutat cu programul artistic organizat de profesorii români, vizitarea școlii, primirea în cadru festiv a oaspeților întâmpinați cu pâine și sare, flori și mesaje de bun venit.
Activitățile din prima zi au inclus un atelier de scriere creativă de poezie japoneză de trei versuri (haïku) în limba franceză, poeme ce vor fi incluse în calendarul proiectului. Programul a continuat cu atelierul intenațional de teatru, condus de profesoara de teatru Maria Mentizi din Grecia. Timp de o oră și jumătate, elevii au luat parte la activități interactive, jocuri și interpretări dramatice ale unor scenarii oferite de organizatori, au pus în scenă mici momente artistice în care au arătat cum se simte victima în cazul hărțuirii și au oferit în final soluții pentru a o ajuta, dar și pentru a schimba atitudinea agresorului și a-l integra. După pauza de prânz, activitățile au continuat până spre ora 17 cu atelierul, foarte apreciat de altfel, de pictură pe linguri de lemn. Elevii au fost foarte receptivi față de modelele tradiționale românești, realizând desene cu adevărat deosebite.
A doua zi a fost dedicată activităților de integrare și relaționare, vizitelor culturale și de cunoaștere a împrejurimilor și frumuseții tării noastre.
Ziua de miercuri a reprezentat punctul culminant al tuturor activităților, o zi plină de evenimente desfășurate pe scena Palatului Copiilor Iași. Piesa de teatru-forum, realizată de elevii școlii noastre în colaborare cu elevii tuturor celor trei țări partenere, s-a bucurat de un real succes. Finalurile propuse de oaspeți au fost de asemenea foarte apreciate, în special cel propus de elevii greci. Am profitat de colaborarea noastră cu Palatul Copiilor și i-am invitat pe scenă pe talentații elevi care frecventează cursurile acestuia. I-am avut ca parteneri și pe elevii Școlii Gimnaziale din Erbiceni, membri ai ansamblului de dansuri populare Bahluiețul, ce au venit însoțiți de coregrafii și de profesorii de canto care îi îndrumă, și care i-au impresionat pe oaspeții noștri străini. Am continuat ziua cu vizitarea Bibliotecii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și cu o vizită ghidată a Palatului Culturii. Seara, profesorii au fost invitați la operă la Teatrul Național. Elevii greci, provenind de la o școală de muzică, i-au însoțit, ceilalți elevi participând în acest timp la un atelier de dansuri populare la Casa Armatei.
Printre alte activități desfășurate, s-au bucurat de un real succes cele din parcul Ariniș de la Gura Humorului, cina festivă din ziua de joi, urmată de servirea tortului și intonarea imnului proiectului în jurul unui foc de tabără. Oaspeții au fost realmente încântați de atenția cu care s-au organizat toate evenimentele și au descoperit țara noastră într-o lumină de sărbătoare și mult schimbată față de imaginea pe care și-o creaseră înainte de a coborî pe pământ românesc.
În timp ce elevii, supravegheați de colegele noastre, luau parte la activitățile de recreere, coordonatorii proiectului au avut mai multe întâlniri de lucru care au vizat organizarea următoarei mobilități, cea de la Madrid, analiza activităților realizate până acum, maniera de monitorizare a proiectului și activitățile ce rămân de realizat, felul în care va arăta calendarul proiectului pentru anul 2018.
Toți elevii au luat masa împreună în oraș de mai multe ori, gustând din specialitățile culinare românești, cei găzduiți de familii au fost primiți cu multă ospitalitate, motiv pentru care oaspeții ar fi vrut la final să-și prelungească șederea în orașul nostru. Membrii echipei spaniole s-au bucurat de o zi în plus datorită orarului de zbor, fiind martori astfel din plin la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Despărțirea a fost plină de regrete, dar însoțită de dorința de a păstra legătura și de a se revedea în viitorul apropiat.
Ultima activitate realizată împreună cu elevii a constat în evaluarea activităților la care au participat aceștia în ultima săptămână. Răspunsurile la chestionare au dovedit că elevii au fost foarte mulțumiți de ceea ce au experimentat în echipă internațională și că ar relua oricând o astfel de experiență.
Vă invităm să urmăriți derularea activităților noastre pe site-ul proiectului: http://enroutecontreleharcelement.weebly.com/, dar și pe pagina de facebook, special creată pentru diseminarea acțiunilor noastre: https://www.facebook.com/En-route-contre-le-harc%C3%A8lement-378969565835089/?ref=aymt_homepage_panel.
Comunicat de presă