Astăzi, 24 octombrie, o delegație formată din șase specialiști ai Băncii Mondiale, din Washington și București, a făcut o vizită la Primăria Municipiului Iaşi. Scopul vizitei a fost consultarea comunității locale, discuțiile urmând să contribuie la elaborarea Diagnosticului Sistematic de Țară (DST), raport care fundamentează strategia de implicare a Băncii Mondiale pe plan național. Dezbaterea a vizat oportunităţile locale şi regionale de reducere a sărăciei în mod sustenabil şi posibilitățile de susţinere a prosperităţii comune și a creșterii incluzive. „Scopul vizitei de astăzi este de a discuta despre un raport la care lucrăm în momentul de față. El se numește Diagnostic Sistematic de Țară și reprezintă imaginea României, care este direcția spre care se îndreaptă România și care este ar fi provocările cu care se confruntă. Raportul va fi integrat în Strategia Parteneriatului de Țară pentru România”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Managerul de Țară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale.
Pe lângă reprezentanți ai conducerii Primăriei Municipiului Iași și ai direcțiilor municipalității, la discuții au participat și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean și Asociației Zona Metropolitană Iași. „Creșterea României din ultima vreme cred că s-a datorat «efectului de aspirație», folosit în automobilism. Atunci când o mașină trece pe lângă tine cu o viteză mare, în spate se creează o zonă de vid, care te ajută să înaintezi folosind mai puțină energie, dar imediat ce mașina a ieșit din zona ta, ai tendința să te oprești. Efortul motorului tău va fi mult mai mare pentru a putea continua drumul. Cam așa a funcționat economia României. S-a deplasat economia Uniunii Europene, ne-a absorbit în siajul său și am crescut. Dar dacă ei fac la stânga sau la dreapta și nu mai avem acest efect, ne oprim brusc. Nu avem niciun mecanism economic durabil care să ne ajute să păstrăm această tendință de creștere. Toate lucrurile despre care am discutat astăzi s-ar putea rezolva dacă s-ar acorda o atenție deosebită educației. În 2016, în județul Iași au fost identificate 9.000 de analfabeți și circa 8.000 de elevi care au terminat clasa a VIII-a, dar nu au mai ajuns în clasa a IX-a. După 1989 sistemul educațional s-a degradat de la an la an, iar aceasta din cauza unor abordări neprofesioniste plecând de la nivelul guvernării. Al doilea lucru care ar putea duce la creșterea nivelului vieții românilor este asigurarea unui nivel de servicii sociale primordiale, vitale, de calitate, de la serviciile de sănătate până la cele de transport, iluminat, apă și canalizare, chiar și energie electrică. Desigur, nu în ultimul rând, o problemă majoră este lipsa unei infrastructuri solide. Aici am inclus și autostrăzile, care ar asigura dezvoltarea unor industrii care permit și transferul de bunuri și produse. Nu întâmplător parcurile industriale s-au dezvoltat doar acolo unde s-au făcut investiții în infrastructură”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul dezbaterii.
Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, a făcut o scurtă prezentare a modului în care a evoluat economia Iașului în ultimii ani. Acesta a adăugat că principalele doleanțe ale mediului de afaceri local sunt construirea Autostrăzii Iași – Târgu Mureș și crearea unui mediu legislativ favorabil dezvoltării economice. „Din păcate, este și un joc politic: cine este la putere încearcă să-și dezvolte propria regiune. Domnul primar spunea că dacă tragem o linie imaginară de la Satu Mare la Constanța, atunci deasupra liniei nu avem niciun parc industrial. Completez și spun că nu avem nici vreun kilometru de autostradă. Absența infrastructurii duce și la lipsa investitorilor. În Regiunea de Nord-Est sunt 2,5% din investițiile străine, față de 56% cât are Regiunea București – Ilfov”, a declarat Paul Butnariu.