PNL-iștii se opun intereselor ieșenilor și ascultă doar ordinele de partid

Noi, consilierii locali PSD ai municipiului Iași, am asistat cu stupefacție și revoltă la spectacolul de politicianism ieftin, irațional și iresponsabil pe care colegii noștri PNL-iști l-au oferit în ședința de astăzi a Consiliului Local Iași. Incompetența și reaua credință a consilierilor PNL-iști nu ne mai surprind de mult, însă nu ne așteptam ca aceștia să recunoască astăzi, public și în direct, că nu urmăresc nicidecum interesele ieșenilor, ci doar ordinele de partid, indiferent de impactul acestora asupra comunității.

Fără să prezinte public niciun argument de natura legalității ori a oportunității, consilierii PNL-iști au anunțat și au aplicat în ședința de astăzi decizia politică de a nu mai vota niciun proiect de hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea de Planuri Urbanistice Zonale sau de Detaliu. În sprijinul acestei decizii iresponsabile, PNL-iștii au invocat cu obstinație așa-zisa lipsă a Planului Urbanistic General, fără de care, chipurile, orice Plan Urbanistic Zonal ar fi „suspect”, „abuziv” sau „fals”.

Spre știința consilierilor PNL-iști, Municipiul Iași are un Plan Urbanistic General valabil și perfect legal, doar la actualizarea acestuia lucrându-se în prezent. De asemenea, pentru ca un proiect imobiliar, public sau privat, să ajungă la nivelul de Plan Urbanistic Zonal și, apoi, la cel de proiect de Hotărâre de Consiliu Local este nevoie de parcurgerea unor analize tehnice, de legalitate și de oportunitate, a unui parcurs laborios și riguros în care și consilierii PNL-iști sunt implicați. Ca urmare, simpla invocare a unor „suspiciuni” este un demers nefundamentat, iresponsabil și chiar jignitor pentru toate persoanele implicate în activitatea urbanistică.

Însă nu simpla necunoaștere a acestor aspecte este motivația deciziei aberante a consilierilor PNL-iști de a se opune activității urbanistice din municipiul Iași, ci un ordin de partid, o decizie politică luată în sediul din Podu Roș de a sabota orice proiect imobiliar, indiferent de beneficiar, de scop și de oportunitate. Astfel, în plină ședință a legislativului local, consilierul PNL-ist Ciprian Manuel Bostan a recunoscut că „Asta e o decizie, mă rog, politică, luată la nivelul PNL…” (la momentul 2:16:20 din înregistrarea ședinței Consiliului Local disponibilă pe canalul Youtube al Primăriei Municipiului Iași: https://youtu.be/7_qKHjXblrY).

Faptul că PNL-iștii se opun oricărei inițiative urbanistice și nu analizează proiectele caz cu caz arată că aceștia au renunțat la atitudinea rațională și responsabilă și că au decis să facă o opoziție oarbă și surdă la interesele ieșenilor pe care i-ar putea afecta prin refuzul lor. Este ușor de imaginat ce soartă ar fi avut activitatea urbanistică din municipiul Iași dacă consilierii PNL-iști ar fi deținut majoritatea în Consiliul Local… Din fericire, în 2016 ieșenii au votat responsabil, astfel că, acum, doar majoritatea stabilă PSD – ALDE și votul rațional al consilierilor PMP fac ca dezvoltarea orașului să nu fie blocată.

Până la urmă, deși este trist, atitudinea tot mai distructivă a PNL-iștilor nu trebuie să ne mai mire. PNL-iștii s-au opus ca proiectul Spitalului Regional de Urgență să fie realizat în municipiul Iași, militând public ca acesta să fie construit în Miroslava, au votat împotriva programului de modernizare a transportului public, au respins până și programul Sărbătorilor Iașului. În aceste condiții, în loc să fie un partener de dialog, chiar și critic, consilierii PNL-iști devin pe zi ce trece niște politruci tot mai nefrecventabili și mai nedemni de a reprezenta ieșenii în Consiliul Local.

Grupul consilierilor locali PSD Iași

Filed in: Informațía zilei, Politic

Comments are closed.

;