Curs de formare pentru cadre didactice din învățământul special ieșean

Cadre didactice din învățământul special  ieșean au finalizat în perioada  20-25 noiembrie 2017, la Florența, Italia,  cursul de formare Art as therapy: self expression and special needs in art education  în cadrul Proiectului Erasmus+ „Consorțiu regional pentru educație de calitate în medii defavorizate (CREDEM) 2017-1-RO01-KA101-036840.

 Furnizorul de formare în cadrul acestui proiect  a fost EUROPASS TEACHER ACADEMY, iar formatorul, Marta Mandolini, absolvent de psihologie, artă și masterat în art-terapie la Londra.

Participanții din Iași la acest curs sunt: Gabriela Raus – inspector învățământ special și special integrat,  Inspectoratul Școlar Județean Iași, Andreea Vieru – profesor educator, Școala Gimnazială Specială “Constantin Păunescu” Iași, Mara Ștefania Potop –  profesor psihopedagog, Liceul Tehnologic Special ”Vasile Pavelcu” Iași.

Alături de România au fost și alte țări:  Germania, Finlanda, Estonia, Polonia, Austria.

Astfel, timp de o săptămână profesorii au abordat subiecte precum: creativitatea, profesorul creativ, arta ca terapie versus art-terapie, persoanele cu cerințe educaționale speciale și artă, elemente de artă contemporană, materiale folosite în art-terapie, ghidul emoțiilor, semnificația culorilor și rolul lor în viața noastră.

Cuvintele cheie ale cursului au fost creativitate, profesorul creativ și atitudine. A fi creativ înseamnă a fi curajos în exprimare artistică, iar arta înseamnă emoții, sentimente, reacții și atitudini pozitive, contribuind la dezvoltarea inteligenței emoționale la elevi.

Cursul a fost un excelent prilej de a aprofunda informații privind tehnicile creative folosite în scop terapeutic, materialele folosite în art-terapie și beneficiile atelierelor de terapie prin artă.

Exercițiile practice  propuse în cadrul acestui curs vor completa  strategiile de intervenție și terapie la copiii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special și special integrat ieșean, în vederea recuperării acestora, dezvoltării autonomiei personale și sociale.

Un scurt filmuleț despre activitatea desfășurată poate fi vizionat accesând link-ul:

https://drive.google.com/file/d/1Nrozd7LKXkcCge9pWIn8KbSigRrO4JQd/view?usp=drivesdk

 

Filed in: Educație

Comments are closed.

;