În perioada 10-13 februarie 2018, Școala Gimnazială Bârnova a găzduit cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ Boosting science education at school, proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.
Parteneriatul proiectului este compus din coordonator: Associazione Euphoria (Italia), precum și din 4 organizații ce activează în domeniul științei și tehnicii: Ludor Engineering (România), The Science Zone (Italia), Digital Idea (Grecia), Science Centre AHHAA (Estonia), dar și 4 școli: Școala Gimnazială Bârnova, Istituto Comprensivo “Maria Montessori” (Italia), Moysiko Gymnasio-Geniko Lykeio (Grecia) și Tartu Tamme Gümnaasium (Estonia).
Scopul proiectului este de a realiza un schimb de bune practici între școli și organizațiile active în domeniul promovării științei în școli, în vederea creării unor punți de legătură între educație și lumea științei. Acest schimb va facilita introducerea de practici mai atractive de predare a științelor în școală.
Prin urmare, proiectul țintește promovarea excelenței în predarea și învățarea științelor în școli prin introducerea metodelor non-formale și prin reformarea programelor de curs tradiționale.
Proiectul mai urmărește să inspire predarea științelor prin încurajarea comunicării dintre profesori, oameni de știință și organizații implicate în diverse moduri în educația europeană în domeniul științelor și prin sprijinirea profesorilor în vederea modernizării metodologiilor și activităților pe care le desfășoară în sălile de curs.
Proiectul aspiră să îmbunătățească motivația, gradul de învățare și atitudinea elevilor față de educația în domeniul științelor, care să ducă la un nivel mai ridicat de cunoștințe din acest domeniu și la dezvoltarea recrutării pentru cariere bazate pe științe, dotând elevii cu abilități care să le permită să-și atingă potențialul și, în cele din urmă, să aibă locuri de muncă mai bune pentru o viață mai bună.
Pe durata desfășurării vizitei oaspeții din alte țări, dar și invitați, profesori de la mai multe școli din Iași, precum și elevi ai Școlii Bârnova au avut ocazia să urmărească numeroase experimente științifice din domeniul fizicii, imprimare 3D, dispozitive care funcționează pe baza energiei solare.
Elevii, profesorii și participanții au fost încântați de activitățile desfășurate în cadrul proiectului, organizate de Școala Bârnova și de Ludor Engeneering S.R.L., parteneri în proiect.