Cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi împreună cu Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, organizează joi, 1 martie 2018, cea de-a III-a ediție a Concursului Județean de Creativitate Tehnică Aplicată ”Mecatron”.
Concursul de creativitate tehnică Mecatron se adresează elevilor din ciclul gimnazial şi liceal cu profil tehnic din judeţul Iaşi, elevi cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru ştiinţe şi tehnologie: gândire teoretică şi analitică, gândire tehnică, gândire originală, flexibilitatea gândirii, priceperi practice şi experimentale, inventivitate, imaginaţie ştiinţifică anticipativă, aptitudini creative şi inovative.
Anul acesta concursul va include și o secțiune internațională în care elevi din șase țări europene (UK, Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă și Finlanda), aflați în schimb de experiență și mobilitate de învățare la LTMA se vor întrece cu elevii români în găsirea unor soluții robotice inedite.
Este vorba de un concurs inedit, care pune accentul pe latura practică a domeniului tehnic şi incită elevii să-şi folosească creativitatea şi priceperea de a găsi soluţii inovatoare pentru probleme tehnice practice.
Un alt aspect deosebit de important şi inovativ este alăturarea elevilor de gimnaziu cu cei de liceu şi de şcoală profesională, concursul urmărind promovarea triadei educaţie-instruire-învăţare pentru domenii de interes ale învăţământului profesional şi tehnic, pe diferite paliere (şcoală generală, şcoală profesională, liceu) şi facilitarea tranziţiei elevilor din sistemul gimnazial spre liceu şi a inserţiei absolvenţilor de liceu/şcoală profesională pe piaţa muncii.
În susţinerea acestui concurs s-au implicat şi firme locale de renume, prezente în cadrul concursului alături de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” şi bineînţeles, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi.
Calitativ, rezultatele aşteptate urmăresc creşterea interesului elevilor pentru domeniile ştiinţelor şi tehnologiei, creşterea motivaţiei şi a interesului pentru competiţie, consolidarea unor relaţii de colaborare permanentă în domeniul tehnic aplicat între instituţiile şcolare implicate. Urmărim în acest fel crearea unei comunităţi şcolare tehnice care să includă o mare diversitate de şcoli cu preocupări în domeniul tehnic, şcoli care să devină din ce în ce mai performante. De asemenea, cooperarea europeană va aduce un plus de valoare concursului și va facilita schimbul de bune practici pentru dezvoltarea învățământului tehnic la standarde europene.