O lume a toleranței, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 16

În Grădinița cu program prelungit nr. 16 Iași continuă proiectul inițiat de inspectorul general al I.Ș.J. Iași, prof. dr. Genoveva Farcaș, ”Școala pentru valori autentice”. În luna februarie, preșcolarii de la cele opt grupe, sub îndrumarea cadrelor didactice, dar și în prezența părinților, au desfășurat activități diverse, prin intermediul cărora au învățat ce este TOLERANȚA.
Cei mici au desfășurat jocuri de cunoaștere interpersonală și de acceptare, precum ”Acesta mi-e prieten”, ”Oglinda magică”, „Cercul toleranţei”, ”Ne jucăm și mici și mari”, ”Să-l tolerăm pe lupul cel rău!”, ”Decalogul toleranței”, prin care au învățat că în grădiniță există copii diferiţi, atât ca înfățișare și înălțime, cât şi ca dezvoltare socio-emoţională, cognitivă şi comportamentală. Copiii au învăţat că, indiferent de ceea ce vedem noi la un om, în interiorul lui bate o inimă, ce simte la fel, iubeşte la fel, înţelege la fel şi vrea să fie acceptată de ceilalţi, au învăţat că, deşi sunt diferiţi, sunt mereu împreună la activităţi, la joacă, în grădiniţă sau în timpul liber. În urma acestor activități preșcolarii au început să accepte diversitatea, prin tratarea cu indulgență a unor obiceiuri, fapte ale colegilor de grupă, dar și a personajelor din povești.
După cunoaștere unicității fiecărei persoane, copiii au transpus, într-un limbaj plastic, sentimentele pentru cel mai bun prieten din grupă, realizând portretul acestuia. Lucrările rezultate s-au reunit într-o originală expoziție, mult apreciată de către părinții grădiniței.
Cunoașterea diversității s-a lărgit, în activități precum ”Copii diferiți, dar la fel ca noi!”, “ Cu zâmbetul în jurul lumii”, „O lume mai bună, o lume mai tolerantă”, în care copiii au învățat că, pe lume, există oameni de rase și naționalități diferite, cu înfățișări, obiceiuri și tradiții, îmbrăcăminte, dansuri, mâncăruri diferite, pe care trebuie să le cunoaștem și să le acceptăm. Cei mici au povestit după ilustrații, au decupat imagini sugestive și le-au lipit pe baloane, au prezentat costume ale diverselor naționalități și au dansat dansurile lor specifice. Mesajul a fost că orice om de pe planetă își dorește ca toți să trăim în armonie, toleranță și pace.
Și în luna februarie a continuat campania de ajutorare a copiilor cu sindrom Down, în parteneriat cu televiziunea TV Life și Fundația ”Star of Hope”. Părinții grădiniței au participat la activități în care s-au prezentat, din nou, situația acestor copii, fotografii și filmulețe de la vizitele acestora în unitatea noastră și au donat sume pentru a sprijini acești copii. Preșcolarii grădiniței au înconjurat fotografia copiilor speciali cu inimi roșii, confecționate de ei, pentru a le arăta că și ei sunt iubiţi, acceptaţi și respectaţi.
Nu doar preșcolarii au exersat TOLERANȚA, ci și personalul nedidactic. Persoanele ce se ocupă de asigurarea condițiilor optime în sectorul administrativ, îngrijitoare și bucătărese, au învățat, prin jocuri interactive și scurte povestiri cu morală, că, pentru a fi tolerat, trebuie, mai întâi, să tolerezi. Noutatea și ineditul activității a deschis sufletele și a dat frâu liber discuțiilor sincere, fiecare dintre cei prezenți relatând cum se simte în colectiv, cum este tolerat de către colegi și cum tolerează personalul din unitate.
Oportunitatea de a desfășura astfel de activități a adus coeziune în colectivul grădiniței și a dezvoltat preșcolarilor atitudini și conduite de tolerare față de semeni.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;