Programul cinematografului “Ateneu” în perioada 5-11 martie

Primul film al lui martie, la Cinema Ateneu, ne îndeamnă să vedem nu doar lumina primăverii, ci și pe cea din sufletele noastre. Este vorba despre comedia romantică „Lumina dinăuntru” preamiată la Cannes 2017 cu premiul SACD.Juliette Binoche şi Gérard Depardieu, doi dintre cei mai populari actori francezi din toate timpurile, au rolurile principale, iar Isabelle (Juliette Binoche) caută iubire, acea formă ideală de dragoste, greu de găsit. Un film cu o greutate și o forță impresionante este Ziua decisivă – Darkest Hour, un film despre curaj în chipul lui Winston Churchill. Nominalizat de 6 ori la Oscar, Ziua decisivă este lecția care te învață că trebuie să înveți din greșelile trecutului pentru a nu le repeta în prezent. În filmul Firul Fantomă regăsim romantismul de altă dată prin povestea celebrului designer Reynolds Woodcock, o capodoperă dramatică regizată de Paul Thomas Anderson care cumulează 32 premii câștigate și 86 de nominalizări. Alunecăm ușor spre vară, spre copilărie, spre întâmplările care de mici ne-au conturat persoanlitatea. Vara lui 1993, în premieră la Cinema Ateneu, este o poveste care pornește din experiența persoanlă a regizorului, fiind un film despre durere și acceptare care ne reamintește nouă, adulților,  că avem tendința de a subestima copiii atunci când vine vorba de receptivitatea și inteligența lor la vârste fragede. O premieră națională care va rula și la Cinema Ateneu este „Atelierul”, cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet (Entre les murs). Este vorba aici despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice. În week-end ne binedispunem cu animațiile 3D Familia Monstrulescu, o familie vrăjită și transformată în monștri și„Al șaptelea pitic”, un film cu basme clasice, nemuritoare, în care se regăsesc toate personajele dragi copilăriei. Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:

 5 martie 2018

Ora 18.00 – „Lumina dinăuntru” – Un beau soleil intérieur – (regia Claire Denis) – PREMIERĂ- Nerecomandat sub 15 ani

Ora 20.00 – „Ziua decisivă” – Darkest Hour (regia Joe Wright) – AG

7 martie 2018

Ora 18.00 – „Lumina dinăuntru” – Un beau soleil intérieur – (regia Claire Denis) – Nerecomandat sub 15 ani

Ora 20.00 – „Firul fantomă” – Phantom Thread – (regia Paul Thomas Anderson) – AP 12

9 martie 2018

Ora 18.00 – „Vara lui 1993” – Estiu 1993 – PREMIERĂ – (regia Carla Simon) – AP 12

Ora 20.00 – „Atelierul” – L’atelier – PREMIERĂ – (regia Laurent Cantet) – AP 12

10 martie 2018

Ora 12.00 – „Familia Monstrulescu” – Happy Family – 3D – (regia Holger Tappe) – AG

11 martie 2018

Ora 12.00 – „Al șaptelea pitic” 3D – (regia Harald Siepermann, Boris Aljinovic) – AG

Ora 15.00 – „Atelierul” – L’atelier – (regia Laurent Cantet) – AP 12

„Lumina dinăuntru” – Un beau soleil intérieur  – PREMIERĂ- 15+

Regia: Claire Denis

Cu: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas, Gérard Depardieu

Gen: comedie romantică

Durată: 94 minute

„Lumina dinăuntru” , comedia romantică premiată la Cannes 2017 cu premiul SACD ne provoacă la a ne descoperi frumusețea din suflet, lumina din interior. Așadar, regizoarea Claire Denis, avându-i drept actori principali pe doi dintre cei mai populari actori francezi din toate timpurile, Juliette Binoche şi Gérard Depardieu, o pune în centrul atenție pe Isabelle, o pariziancă divorţată, aflată în căutarea marii poveşti de dragoste a vieţii ei.Artistă din Paris, mamă divorțată, ea caută iubire și reprezintă imaginea tuturor celor care caută iubire, acea formă ideală de dragoste, greu de găsit. Regizoarea Claire Denis mărturisește că și-a imaginat personajul Isabelle (Juliet Binoche) ca pe o Casanova, și încă de la început acesta a fost bine conturat în mintea sa:„Brunetă, foarte feminină, cu cizme înalte – o expresie a dorinței care există în ea. Îi intuim coapsele între fusta scurtă și partea de sus a cizmelor. Poartă o tunsoare bob, ca femeile războinice Mystic – acele stencils monocrome pe care le vedeai desenate pe străzi în anii ’80. Am avut în minte și personajele Crepax: cu părul scurt, închis la culoare, și o puternică aură erotică. O femeie fără tabuuri, nici nimfomană, nici prostituată. Isabelle știe, de asemenea, că – în căutarea dragostei adevărate – ai și momente în care plângi. M-am săturat de personaje de film care sunt invariabil eroice. Nu poți fi mereu așa. Isabelle nici măcar nu se mai străduiește să fie astfel. Este o femeie care vede distanța dintre ceea ce ea caută într-un bărbat și ceea ce poate găsi. Acest decalaj se înrăutățește din ce în ce mai mult pe parcursul diferitelor sale întâlniri, „fragmentele” ei. Isabelle nu este însă o versiune feminină a lui Don Juan: o seducătoare depresivă, pradă unei dependențe care să o omoare încet. Ea este mai mult o Casanova, o hedonistă, dar pentru că este femeie, rămâne discretă“, explică regizoarea Claire Denis.

„Ziua decisivă” – Darkest Hour

Regia: Joe Wright

Cu: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Stephen Dillane, Ronald Pickup și Ben Mendelsohn.

Durată: 125 minute

Ziua decisivă, un film cu greutate și o forță impresionante care vorbește despre curaj. Lungmetrajul estede 6 ori nominalizări la Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor în rol principal (Gary Oldman), Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume.  Deși a avut premiera mondială în 2017, filmul are deja 27 de premii câștigate și 52 de nominalizări, dintre care un premiu la Globul de Aur, USA 2018 pentru Cea mai bună performanță a unui actor într-o dramă, obținut de actorul principal, Gary Oldman.

Drama pune sub lupă deciziile importante și curajoase făcute de Winston Churchill care au schimbat cursul istoriei. La începutul celui de-al doilea război mondial, când capitularea Franței era iminentă, Marea Britanie are de luat o decizie care va schimba soarta acestui război. Fiindcă forțele naziste păreau de neoprit, iar armata aliată era încolțită pe plajele din Dunkirk, soarta Europei occidentale se află în mâinile nou-numitului prim-ministru britanic, Winston Churchill (interpretat de Gary Oldman). Acesta duce o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față mașinațiunilor rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut. Regizat de Joe Wright, filmul este povestea dramatică și impresionantă a celor patru săptămâni din 1940, în care curajul lui Churchill de a-și asuma poziția de lider adevărat a schimbat cursul istoriei lumii.

„Firul fantomă” – Phantom Thread

Regia: Paul Thomas Anderson

Cu: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville și Vicky Krieps

Gen: dramă, romantic

Durată: 130 minute

Firul fantomă, un film despre marele designer Reynolds Woodcock este de 6 ori nominalizări la Oscar, pentru categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun actor în rol principal (Daniel Day Lewis), Cea mai bună actriță în rol secundar (Lesley Manville), Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră originală. Aceste nominalizări se alătură celor de la Globurile de Aur – categoriile Cel mai bun actor, Cea mai bună coloană sonoră originală, și celor de la premiile BAFTA – Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în rol secundar, Cele mai bune costume, Cea mai bună coloană sonoră originală. Această capodoperă dramatică regizată de Paul Thomas Anderson cumulează 32 premii câștigate și 86 de nominalizări. Amplasat în Londra elegantă a anilor ’50, FIRUL FANTOMĂ este povestea celebrului designer Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis), și a surorii sale, Cyril (Lesley Manville), care domină lumea modei britanice, îmbrăcând familia regală, staruri de cinema, moștenitoare bogate, aristocrate, debutante și doamne din lumea bună în stilul distinct al casei de modă Woodcock. Prin viața lui Reynolds Woodcock, burlac convins, se perindă femei care îi aduc inspirație și îi oferă companie, asta, până în ziua când acesta o cunoaște pe Alma (Vicky Krieps), o femeie tânără și cu o voință puternică. Alma devine rapid o prezență constantă în viața lui, ca iubită și muză artistică. Dar Reynolds își dă seama că existența lui, până atunci perfect planificată și mereu ținută sub control strict, va fi bulversată de dragostea pe care i-o poartă acestei femei. Cu acest nou film, Paul Thomas Anderson dă viață unui portret dublu, atât al artistului aflat la o experiență nouă și extrem de creativă, cât și al femeii care face ca lumea acestuia să meargă înainte.

 „Vara lui 1993” – Estiu 1993 – PREMIERĂ – AP 12

Regia: Carla Simon

Cu: Laia Artigas, Bruna Cusí, David Verdaguer, Paula Robles

Gen: dramă, familie

Durată: 97 minute

Filmul regizorului catalan, Carla Simón, proiectat la ultima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a avut premiera în 2017 la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Generation, acolo unde a și câștigat GWFF Best First Feature Award. Filmul a fost apreciat la nivel internațional, s-a evidențiat în cadrul Premiilor Goya (premiul pentru cel mai bun debut regizoral – Carla Simón, premiul pentru cea mai bună actriță debutantă – Bruna Cusi, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar – David Verdaguer) și a fost propunerea Spaniei pentru Premiile Oscar. Vara lui 1993 este o poveste care pornește din experiența persoanlă a regizorului, fiind un film despre durere și acceptare care ne reamintește nouă, adulților,  căavem tendința de a subestima copiii atunci când vine vorba de receptivitatea și inteligența lor la vârste fragede. Acțiunea se desfășoară în Spania, vara lui 1993. Frida are şase ani şi, după decesul părinţilor, trebuie să înfrunte prima vară alături de noua sa familie adoptivă. Înainte de sfârşitul verii petrecute în provincia catalană, fata trebuie să înveţe să-şi controleze emoţiile, iar părinţii trebuie să înveţe să ţină la ea ca la propria lor fiică.

„Atelierul” – L’atelier – PREMIERĂ – AP 12

Regia: Laurent Cantet

Cu: Marina Foïs, Matthieu Lucci, Florian Beaujean, Mamadou Doumbia, Mélissa Guilbert

Gen: dramă,  thriller

Durată: 113 minute

Atelierul, cel de-al 8-lea film al renumitului regizor francez Laurent Cantet (Entre les murs) vorbește despre dificultatea generației tinere de a-și găsi locul într-o societate violentă, ruptă între probleme sociale și politice.Filmul a fost nominalizat la Cannes 2017 pentru Premiul Un Certain Regard – Laurent Cantet, și va rula în premieră în România pe 9 martie, atunci când va fi proectat și la Cinema Ateneu, Iași. Totul se întâmplă la Ciotat, sudul Franței, vara anului 2016. Antoine (Matthieu Lucci) acceptă să urmeze un atelier de scris la care au fost selectați câțiva tineri pentru a scrie un roman de suspans cu ajutorul Oliviei (Marïna Fois), o scriitoare celebră. Subiectul romanului ar trebui să includă trecutul industrial al orașului, șantierul naval închis de peste 25 de ani. Indiferent la acestea şi preocupat de problemele actuale, Antoine intră rapid în conflict cu restul grupului și cu Olivia, deopotrivă îngrijorată și fascinată de violența sa.  Atelierul, cel de-al optulea lungmetraj al renumitului regizor francez, Laurent Cantet, a avut premiera mondială la Cannes 2017, în prestigioasa secţiune Un Certain Regard. O reprezentare fidelă a generației tinere de azi și a problemelor cu care se confruntă, în contextul transformării radicale a societății și a culturii.

HAPPY FAMILYFamilia Monstrulescu – dublat în limba română

Regia: Holger Tappe

Voci: Emily Watson, Jason Isaacs, Nick Frost

Voci în limba română: Silvia Gâscă, Ionuț Ionescu, Alexandra Radu, Dani Nițu.

Gen: animație, comedie

Durata: 86 minute

Bazat pe cartea Familia Monstrulescu este o adaptare a romanului bestseller “Happy Family” de David Safier, câştigătorului Premiului Emmy. Animația este povestea unei familii fericită, dar numai la prima vedere. De fapt, mama se luptă cu librăria pe care o deține, și care e în faliment, tatăl, cu șeful tiranic, fiica, o adolescentă aflată la prima iubire, nu e nici ea scutită de neplăceri, iar fiul are de îndurat zile grele la școală din cauza colegilor care îl agresează. Ca și cum nu le era de ajuns, cei patru merg la un bal mascat unde Baba Yaga îi blestemă, așa că familia „fericită” se transformă în familia Monstrulescu. Urmează o cursă de-a latul și de-a lungul lumii, întâlniri cu monștri adevărați, și aventuri monstruos de amuzante, la finalul căreia cei patru vor vedea dacă decid să se întoarcă la viața dinainte, sau au curajul să o ia de la început.

Al șaptelea pitic-3D  – AG

Regia: Boris Aljinovic, Harald Siepermann

Cu:Otto Waalkes, Mirco Nontschew, Boris Aljinovic

Gen: animație, aventură, comedie

Durata: 87 minute

Haideţi să pornim în marea aventură fantastică a celor şapte pitici! Este ajunul celei de-a 18-a aniversări a prinţesei Rose, iar la castelul Fantabularasa tot regatul se pregăteşte pentru sărbătoare. Au sosit deja Albă ca Zăpada, cei şapte pitici, Cenuşăreasa şi Scufiţa Roşie. Chiar înainte ca orologiul să bată miezul nopţii, Bobo, cel mai mic dintre pitici, o înţeapă din greşeală pe Printesa Rose (Frumoasa din Pădurea Adormită) cu un ac blestemat, iar întregul regat cade într-un somn de o sută de ani! Bobo şi ceilalţi şase pitici pornesc într-o aventură periculoasă, pentru a-l găsi pe Jack, care să o trezească pe Rose cu sărutul lui. Ei îi vor înfrunta cu vitejie şi umor pe dragonul care scuipă flăcări şi pe Dellamorta, vrăjitoarea cea rea şi geloasă! Aprecieri ale presei internaționale:

„O parodie după o poveste cunoscută care aduce împreună Albă ca Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită şi alte poveşti, într-o aventură fabuloasă dincolo de bariera timpului.”

– Peter Simek, DALLAS MAGAZINE

„Perfect pentru copii.”  – VARIETY

„Un film original, amuzant şi atrăgător care excelează din atâtea puncte de vedere! Animaţia este foarte bine realizată, povestea are un suflu nou, completată de cântece şi de dans, cu surprize din partea celor mai neaşteptate personaje. Al şaptelea piticeste un film pe care îl vor îndrăgi toţi membrii familiei.” – Jeri Jacquin, MILITARY PRESS

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul  www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

Preț bilet normal: 12 lei

Preț bilet film 3D: 15 lei

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;