Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din Iași organizează în perioada 27 – 28 martie 2018 a treia întâlnire de management pentru proiectul european de parteneriat Erasmus+, Social Enterprise Development, Education and Training Tools (SEDETT), proiect coordonat de Universitatea Wrexham Glyndwr din Marea Britanie.
Aflat deja în al doilea an de activitate, proiectul are ca principal obiectiv promovarea și încurajarea informațiilor despre antreprenoriatul social, precum și stimularea inițiativelor în acest sens. Parteneriatul cuprinde instituții din 7 țări europene (Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania, Lituania, Polonia, România), care și-au propus crearea unei rețele europene de organizații interesate de sprijinirea antreprenoriatului social, ca alternativă viabilă pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea socio-economică a Europei.
La Iași, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) din Iași a colaborat cu „UtilDeco”(https://www.utildeco.ro), susținută de fundația Alături de Voi, una din cele mai mari întreprinderi sociale din România și cu Asociația „Mai Bine”, inițiatoarea întreprinderilor sociale „Cuib”(http://www.incuib.ro) și „REDU” (http://redu.org.ro). Caracteristicile acestor exemple de bună practică din Iași pot fi replicate în orice comunitate prin angajarea unor persoane aflate în situație de risc sau cu dizabilități, responsabilizarea față de valorificarea resurselor locale, implicarea şi sprijinirea comunităților, protecția mediului înconjurător și dezvoltarea durabilă. UtilDeco, Cuib și REDU pot reprezenta o sursă de inspirație pentru toți cei care doresc să își deschidă propria afacere sau să muncească într-o întreprindere socială.
În cadrul vizitei internaționale, participanții vor avea ocazia să viziteze aceste întreprinderi sociale și să stea de vorbă cu persoanele cheie, care vor vorbi despre avantajele, provocările și eforturile pe care le presupune antreprenoriatul social în România și, în particular, în Iași.
La finalul acestui proiect vor fi realizate produse cu impact semnificativ atât asupra antreprenorilor sociali, cât și asupra tinerilor cu inițiativă, care doresc să devină antreprenori sociali: un instrument interactiv de evaluare a capacității întreprinderilor sociale (evaluarea nevoilor de dezvoltare), un curs online de tip blended-learning bazat pe studii de caz, materiale de marketing și un instrument web pentru întreprinderile sociale cu resurse creative și inovatoare, pentru experiențe de învățare care să încurajeze dezvoltarea organizațională.
Pentru Iași, acest proiect este inedit și abordează o temă încă insuficient cunoscută, atât la nivelul mediului de afaceri cât și la nivel educațional, cu atât mai mult cu cât dezvoltarea întreprinderilor sociale nu este în prezent susținută de o strategie națională.