Evenimentele săptămânii 11– 17 iunie la Ateneul din Iași

11 iunie 2018 ora 18.00 – Vernisaj Expoziție de pictură „Experimentalism tematic”
Experimente cromatice și compoziționale pline de vibrație artistică, ce invită la contemplare. Toate așezate cu grijă într-o expoziție de pictură inedită, semnată de Popa Andreea Alexandra. Vernisajul are loc luni, 11 iunie 2018 ora 18 în Sala Galeriile de Artă a Ateneului din Iași. Intrarea este liberă.

12 iunie 2018, de la ora 19.00 – Concert de jazz – UNAGE Band
UNAGE Big-Band este cea mai tânără orchestră a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, înființată în anul 2015. Scopul său, didactic prin excelență, este de a lărgi orizontul muzical al studenților de la departamentul „Instrumente de suflat și percuție”, care în mod curent studiază muzica clasică, precum și de a oferi experiența cîntatului într-o orchestră de jazz studenților de la specializarea „Compoziție jazz și muzică ușoară”. Instrumentiști consacrați de jazz ieșeni, cadre didactice și foști studenți colaborează ocazional, oferind din experiența lor grupului de instrumente din care fac parte. Dirijorul UNAGE Big-Band este Dan Spînu, conferențiar la universitatea ieșeană de arte. Pe lângă concertele din cadrul Universității Naționale de Arte „G. Enescu” din Iași, Orchestra a reușit până acum 2 prezențe la Festivalul-Concurs Internațional de Jazz de la Târgu Mureș, în anii 2017 și 2018, a doua fiind pe scena Teatrului Național din Tîrgu Mureș, alături de Budapest Jazz Orchestra. De asemenea, în iunie 2017 orchestra a fost invitată în studioul TVR Iași în cadrul emisiunii „Cap de afiș” a redactorului Alex Vasiliu, beneficiind de difuzări multiple pe postului regional și național de televiziune.

15 iunie 2018, de la ora 19.00 – Comedia „Dragoste pe contrasens”, regia Andrei Ciobanu
„Deja îndrăgitele personaje, Frosinel și Petronela fac ce au făcut și până acum: își continuă viața în 2, plină de peripetii, dar la o alta etapa: acțiunea se petrece după 20 de ani de la finalul părtii a II-a. Și cum vremurile s-au schimbat, ei au acum de înfruntat nu doar problemele specifice de cuplu, ci și dificultățile care vin în același timp cu viața modernă. În plus, copilul lor a crescut, e major, și acesta reprezintă o dificultate în plus. Surprizele nu vor lipsi însă nici acum. E pentru prima dată când lângă Frosinel și Petronela va aparea un al treilea personaj în carne și oase. Vă promitem că veți râde “la minut”.Frosinel și Petronela chiar au fost bine primiți de către public; toți se regăsesc în cei doi, chiar dacă nu o recunosc, toți au probleme de cuplu. Al doilea spectacol a venit simplu, toată lumea spunea că ar vrea să îi mai vadă pe cei doi. Și așa, am făcut partea a II-a. Acum urmează partea a III-a…” Comedia „Dragoste pe contrasens” va avea loc pe Terasa Acoperiș a Ateneului, vineri, 15 iunie 2018, ora 19.00.

15 iunie 2018, de la ora 21.00 – Dovlatov, în premieră la Iași
Rusia anilor ’70. O societate cu reguli absurde, unde doar nebunii au curajul de a spune cu voce tare ce gândesc. Șase zile din viața renumitului scriitor Serghei Dovlatov, artistul care și-a sacrificat geniul și a ales integritatea în locul compromisului. Vino pe 15 iunie la Cinema Ateneu în Iași să vezi Dovlatov, povestea adevărată a celui care a ales să lupte împotriva unui sistem totalitar!  ”Dovlatov”, cel mai nou film al lui Alexey German Jr. , filmul premiat cu două trofee la Berlin anul acesta: Ursul de argint pentru contribuție artistică și Premiul Berliner Morgenpost Reader’s Jury se lansează în cinematografele din România pe 15 iunie.  ”Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds͟”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier͟), care pentru prima dată își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști reprimați în anii ’70. „Dovlatov͟” urmărește șase zile din viața renumitului scriitor, Serghei Dovlatov, a cărui viziune satirică depășea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru menținerea talentului și integrității sale, fiind martor în același timp la suprimarea celorlați colegi de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de care nu vor scăpa ulterior odată decât cu emigrarea în Occident.

16 iunie 2018, de la ora 10.00 – Premieră „ Aventuri cu Dl GOE”, regia Iulian Ioan Sandu
Ateneul din Iaşi îi sărbătoreşte pe prichidei cu o premieră inedită! Cine nu a auzit de domnul Goe? Personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scriitor I.L.Caragiale vine în premieră la Ateneu!   Vă aşteptăm cu micii năzdrăvani pentru un spectacol în care râsul şi buna dispoziţie sunt garantate, pe 16 iunie 2018, ora 10.00. `Un geniu al comicului, Caragiale reflectă în cel mai fidel mod, în contextul actual, realități legate de incultură, caractere și educație, desavârșind teatrul de satiră socială. În an centenar, Ion Luca Caragiale ne provoacă sa medităm asupra comicului, să descoperim printre hototele de râs, tristețea eternelor probleme comportamentale, și mai mult, ne provoacă să fim mai buni, oferind adevărate lecții de viață, atât de vii și de actuale. Universul lui Caragiale este defapt un spectacol etern, ce punctează cu umor defectele societății noastre, cu scopul de a le îndrepta, imaginatia fiind cheia ce deschide un univers nemaivazut.` Iulian Sandu, regizor

16 iunie 2018, de la ora 19.00 – „Cerere în căsătorie”,de A.P. Cehov, regia Radu Ghilaș
”Vodevilul „Cerere în căsătorie” de A.P. Cehov poate fi considerat un studiu despre căsătorie în ideea de pact, de alianță liber consimțită între bărbat și femeie, mai mult decât o uniune, nu în sens spiritual, ci mai degraba pragmatic, material. Până la semnătură și „da” avem, mai intai, cerere și ofertă. Ivan Vasilievici Lomov se hotărăște să-i ceară mâna fiicei lui Stepan Stepanovici Ciubukov, Natalia Stepanova, aducând în discuție bineînțeles, „zestrea”, Poiana boilor, ce duce la o serie de conflicte și tensiuni, bazate pe un joc de putere și de dominare. Versiunea scenică transformă tragismul situației, tratat într-o formă comică, în comicul unei situații tratat într-o formă tragică, dezvaluind un mariaj politic, păstrând light-motivul – “zestrea”, un pământ, care deși este trecut prin focuri de pronume posesive, nu apartine niciunuia dintre personaje și cu toate astea provoacă câștiguri sau pierderi, căsătorie sau divorț, pace sau război. Războiul și tensiunile se incheie prin alianță, prin pact, prin verbul consimt. Care este de fapt miza acestei căsătorii și ce avantaje are fiecare parte, care dintre copoi e mai bun, Otkatai sau Ugadai (care de această dată sunt chiar două personaje, două alter ego-uri, ce comunică cu stăpânii prin muzică și prin dans) sunt doar câteva din intrebarile ce construiesc un spectacol dinamic, complet, unde râsul, acordeonul și vioara păstrează bucuria și plăcerea viețiii.” Radu Ghilaș, regizor

17 iunie 2018, la de ora 10:00 – „Cei trei purceluși” Marionnette Show
Cei trei frați, Naf, Nif și Nuf sunt puși pe șotii de dimineață până seara și se distrează de minune în compania copiilor. Povestea celor trei purceluși va fi spusă de noi duminică, 17 iunie 2018, la ora 10:00, la Ateneul din Iași! Personajele vor să transmită copiilor mesaje care o să-i ajute pe viitor. Un prim mesaj spune că este bine mereu să ascultăm de fratele sau de sora mai mare, un al doilea – că este bine să ne distrăm dar trebuie și să muncim, că mereu vom găsi ajutor și sprijin din partea fraților, că e bine să ne gândim din timp la ceea ce avem de făcut, că atunci când unde sunt mulți puterea crește și că iubirea și grija de frați, de familie învinge mereu. Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 8 lei și pot fi achiziționate on-line de pe site-ul www.ateneuiasi.ro, sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului.

17 iunie 2018, de la ora 20.00 – „Éram și Éra”, regia Ovidiu Ivan
Într-o zi un rinocer stătea pe o bancă. Acum era bine.“Sunt proaspăt lipit” își spunea.Ca o zgardă argintie îi stătea lipiciul uscat.“Înainte nu eram cu capul pe umeri?”

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;