SMART VACANŢA! Şcoala de vară pentru facilitarea tranziţiei de la gimnziu la liceu îşi deschide porţile pentru 50 de elevi din mediul rural din judeţul Iaşi.
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi (CJRAE) este instituţia care implementează programul în perioada 29-30 august 2018. Ca organizaţie cu rol în orientarea şcolară şi profesională a tinerilor şi sprijinirea tranziţiei de la un nivel la altul de educaţie sau de la şcoală la viaţa activă, CJRAE Iaşi include, între obiective, şi oferirea de servicii de specialitate elevilor din mediul rural care nu beneficiază de servicii de consiliere în unităţile lor şi care sunt expuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii.
Problematica tranziţiei şcolare la un alt ciclu de şcolaritate pentru elevii din mediul rural presupune schimbări profunde: schimbarea mediului în care funcţionează unitatea de învăţământ (debutul într-o unitate şcolară din mediul urban şi contactul cu o aglomerare urbană mare); contactul cu o comunitate şcolară eterogenă (elevi proveniţi din medii şi comunităţi, etnii, religii diferite); dificultăţile legate de transport, navetă, cazare în cămine sau internate şcolare; scăderea motivaţiei şcolare şi de dezvoltare personală dată de un nivel crescut de relaxare a tânărului conştient că a parcurs un nivel minimal de şcolaritate; preocupare scăzută a familiei pentru traseul educaţional al tânărului care a finalizat opt clase. Pentru mulţi elevi schimbările sunt radicale, iar problemele nerezolvate de adaptare pot conduce la riscuri de părăsire timpurie a şcolii sau chiar la abandon şcolar.
În vederea familiarizării elevilor cu învăţământul liceal și a îmbunătățirii procesului de tranziție de la învățământul gimnazial la cel liceal, elevi ai claselor terminale din trei unităţi şcolare situate în mediul rural din judeţul Iaşi, Şcoala Gimnazială Aroneanu, Şcoala Gimnazială Osoi, Şcoala Gimnazaială Ţuţora, vor avea oportunitatea unei experienţe autentice de dezvoltare personală în cadrul şcolii de vară.
Activităţile SMART VACANŢA! vor viza dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare cu elevi din alte comunităţi, autocunoaşterea propriilor valori, interese, abilităţi în acord cu oportunităţile de carieră, creşterea nivelului motivaţional şi de dezvoltare personală şi profesională a elevilor prin interacţiunea cu modele de carieră ale tinerilor liceeni.
Tematica atelierelor va include topici precum:
- Autocunoaşterea şi decizia de carieră
- Dezvoltare personală: comunicare, relaţionare, managementul emoţiilor
- Ritm şi mişcare! Activităţi peer education
- Joc şi joacă! Activităţi peer education
- Consilierul alături de tine! Platforma Help Line.
Partener în program, Liceul Tehnologic Economic de Turism Iaşi, aplicant în proiectul EUROSCOLA, va avea ca reprezentanţi 12 elevi care vor deveni facilitatori în cadrul atelierelor de dezvoltare personală.