„Toamnă româno-italiană” este un proiect conceput ca un duplex cultural România – Italia, iniţiat de Asociaţia „Universul Prieteniei” în anul 2016, la Iaşi şi la Torino şi Ivrea, continuat în 2017 la Milano şi Iaşi, iar în 2018 ne vom întâlni cu românii din diasporă, iubitori de literatură, la Roma, în data de 4 octombrie, ora 18.00, la LiberThè – Caffè Letterario, Viale Adriatico 20.
Omagiind cei 10 ani de la înfiinţare, Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi va prezenta publicului câteva dintre realizările sale, insistând pe volumele apărute sub egida sa în colecţia „Cărţile Prieteniei”, trei dintre autori fiind prezenţi la eveniment: Marioara Vişan (Ivrea, Italia), cu volumul de poezie bilingv, româno-italian, „Dincolo de tăcere/Dell’altra parte del silenzio”; Daniela Gumann (Salzburg, Austria) cu volumul de poezie „Ecoul stelelor” şi Constantin Gumann (Salzburg, Austria) cu romanul „Evadarea mea din comunism”, moment completat cu prezentarea antologiei „Treptele Prieteniei”.
Se vor lansa volumele scriitorilor din România: „Iaşi, Cetate culturală-oameni, gânduri, fapte”(interviuri, recenzii), semnat de dr. Mihaela Loredana Gârlea; „Mansarda timpului” (poezie), autor prof.Mariana Rogoz Stratulat; „Gânduri din abis”(poezie), autor dr.Doina Guriţă şi „Gânduri… din cronici” (cronică literară), autor prof. Petronela Angheluţă.
Cristina Maria Niţă va prezenta un scurt moment muzical.
Aflată la Roma în data de 4 octombrie, cercetător ştiinţific la Institutul „A. Philippide”-Academia Română, dr. Adina Hulubaş aduce în atenţia românilor din diasporă tema „Sărbătorile tradiţionale şi rolul lor în întărirea legăturilor familiale”.
Recitalul de Jazz susţinut de lect. univ. dr. Mihaela Gârlea (voce) şi drd. Cristian Gârlea (pian) va completa seara culturală de la Roma.
Invitat surpriză: solistul Octavian Mîndruţă.
Moderatori: Rodica Rodean şi Ana Crudu. Amfitrion eveniment: Valeriu Barbu.
Evenimentul cultural de la Roma se desfăşoară în parteneriat cu Associazione „Cenaclul de la Roma” sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, în colaborare cu Federaţia Organizaţiilor Româneşti din Italia, Universitatea Naţională de Artă „George Enescu” Iaşi şi Asociaţia „Prietenii Muzicii Moderne” Iaşi.