Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară ” Vasile Adamachi”, în competiția națională Euroscola 2018

Reciclăm, protejăm, salvăm!  a fost sloganul avut de echipa de Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară ” VasileAdamachi” din Iași înscrisă în competiția națională Euroscola 2018, ediția a XI-a.

Timp de două luni, 24 de elevi ai școlii au promovat în școală și comunitate proiectul Consiliului Județean Iași „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi“.

Proiectul SMID are ca obiectiv principal implementarea sistemului de colectare selectivă în tot județul nostru, eficientizarea gestionării deșeurilor și stocarea controlată a acestora în cadrul depozitului de la Țuțora.

Echipa de proiect a școlii noastre a reușit să transmită mesajul proiectului SMID prin activitățile desfășurate în parteneriat cu alte unități de învățământ: Școala Gimnazială “Alexandu Vlahuță” și Grădinița cu program prelungit numărul 28, structură a Școlii Gimnaziale “Ion Simionescu”, prin conceperea de flyere care au cuprins îndemnul de colectare selectivă și distribuirea acestora elevilor care au desfășurat diferite activități cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei  în Parcul Expozitiei din Iași.

Excursia vizită la”Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Ţuţora” i-a făcut pe elevi să înțeleagă importanța colectării selective care devine o datorie a fiecărui cetățean.
De asemenea campania de strângere de hartie desfășurată în școală a fost o activitate prin care un număr mare de elevi s-au implicat responsabil în colectare,  cu banii obținuți prin valorificarea acesteia vom susține elevi defavorizați ai școlii. Pubelele pentru colectarea selectivă achizitionate și distribuite în municipiul Iași prin proiectul SMID au atras atenția elevilor noștri care au dorit să monitorizeze deprinderile de colectare selectivă ale cetățenilor la acest moment.  Au constatat că 5 din 10 cetățeni încearcă să colecteze selectiv deșeurile casnice și cunosc semnificația culorilor pentru diferitele categorii de deșeuri.

Acțiunile derulate au fost numeroase iar efectele promovării vor fi vizibile pe termen lung, având în vedere scopul acestora : de a informa, educa, de a crea deprinderi de colectare selectivă. Obținerea acestui comportament este de durată iar acțiunile trebuie repetate pentru un rezultat viabil. Altfel spus: Reciclează, protejează, salvează!…punct și…. de la capăt!

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;