Ieşenii şi-au desemnat proiectele finanţabile în cadrul programului de bugetare participativă

Ieșenii și-au desemnat prin vot proiectele finanțabile în cadrul programului de bugetare participativă din cele depuse pe portalul iasi.tudecizi.info. Depunerea proiectelor a avut loc în perioada 15 mai – 31 iulie, iar în luna august s-a desfășurat etapa de analiză și evaluare a propunerilor venite din partea persoanelor interesate. Ulterior, între 15 septembrie și 15 octombrie a avut loc perioada de votare, când 1.171 de persoane s-au înregistrat și au votat ideile de proiecte înscrise de ieşeni pe platforma iasi.tudecizi.info. Cele mai votate proiecte fac referire la inovații care monitorizează calitatea aerului în Iași, achiziționarea și amplasarea de noi defibrilatoare, spații verzi create pe acoperișurile clădirilor importante din Iași, amenajarea de piste pentru biciclete, crearea de spațiu verde aferent unei unităti de învătământ, amenajarea unui teren de street ball, a unei piste de alergare și a unei zone verzi în cartierul Dacia – Bicaz. Clasamentul proiectelor, în funcție de numărul de voturi, este următorul:
1. În Iași, tu decizi pentru un aer mai curat!
2. Iași, tu trăiești!
3. Fii verde! De la gri la verde.
4. Ciclism în Iași
5. Asfaltare drum Iasi – Lunca Cetățuii
6. Să reinventăm curtea școlii ! Propunere de proiect în vederea amenajării spațiului verde aferent unei unități de învățământ general.
7. Restaurarea Piațetei la Cub
8. Crearea unui club al socializării și prieteniei pentru tinerii cu dizabilități, din Iași
9. Teren StreetBall, Pistă Alergare Și Zonă Verde În Cartierul Dacia – Bicaz
10. Treceri pietonale subterane
11. Îngroparea pubelelor de colectare a deșeurilor municipale și înverzirea acestor spații
12. Parcari Inteligente

Proiectele înscrise inițial au fost structurate pe domeniile: „Infrastructură stradală”, „Amenajare de spații verzi și locuri de joacă”, „Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației”, „Amenajare de spaţii publice”, „Infrastructură culturală”, „Infrastructură socială”, „Infrastructură de sănătate și Digitalizare”. Printre inițiatorii proiectelor câștigătoare se numără simpli cetățeni, asociații studențești, peisagiști, urbaniști, cercetători și specialiști din domeniul fizicii atmosferei, meteorologiei, monitorizării calității aerului, asociații de tineret. Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate, este de un milion de euro / an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 100.000 euro, inclusiv TVA. Anual, prin bugetarea participativă se vor selecta cele mai votate proiecte în limita maximă conform bugetului alocat și care vor fi cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Iași pentru acel exercițiu bugetar.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;