Colaborare internaţională româno-israeliană în tratamentul durerii la cea de-a XXI ediţie a Zilelor Medicamentului

În intervalul 24-26 mai 2012 Asociaţia de Algeziologie din România şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” au organizat la Iași cea de-a XXI-a ediție a conferinței „Zilele Medicamentului”. Evenimentul s-a adresat medicilor, farmaciștilor și asistenților, devenind odată cu trecerea anilor o manifestare cu tradiție. La ediția de anul acesta a simpozionului „Zilele Medicamentului” au participat peste 100 de persoane, alături de personalități marcante din farmacologică românească și internațională.

Ca la edițiile trecute, în cadrul simpozionului a fost organizată o sesiune specială dedicată cadrelor medicale din domeniul oncologiei și pediatriei. În ultima zi a manifestării tinerii medici, studenții și rezidenții au participat la o sesiune dedicată lor, în cadrul căreia aceștia au discutat printr-o intervenție video cu Tudor Azoicăi, absovent al Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, actual medic rezident în Belgia. Prin intermediul acestei videoconferințe participanții au schimbat păreri și experiențe cu medicul român de peste hotare, astfel încât cei prezenți în sală au aflat ce pași trebuie să urmeze pentru a aspira la o carieră la nivel internațional.

La ediția de anul acesta a simpozionului „Zilele Medicamentului” s-au împlinit zece ani de colaborare eficientă în tratamentul durerii între medicii români și cei israelieni, iar printre lectorii care au susținut prezentări în cadrul evenimentului numărând-se: dr. Edith Bălan, șef secție ATI la Spitalul „Carmel” Haifa și dr Ilan Eldar.

„Pe parcursul anilor pe de o parte s-au făcut cunoscute noutăţile în domeniul medicamentului şi acest lucru este un lucru bun pentru că, după cum ştiţi viaţa unui medicament este de şase-şapte ani, încât pe un ciclu complet cam 30% din medicamente se schimbă şi atunci trebuie să fim permanent informaţi. În al doilea rând aş vrea să vă spun că în momentul în care am invitat specialişti din ţară şi specialişti din străinătate, aceştia au adus şi ei lucruri noi. Iată de zece ani încoace ne întâlnim cu specialiştii din Israel, înainte având întrevederi atât cu specialişti din Germania cât şi din Statele Unite, astfel încât putând fi discutate aspecte din tratamentul durerii pentru că acest lucru este foarte interesant. Iaşiul are singurul centru de studiu şi terapie al durerii făcut cu granturi internaţionale cu valoare de milioane de euro şi încercăm de aici să aducem în discuţie şi aspectele de cercetare dar şi aspectele de terapie a durerii, pentru că în România durerea este încă insuficient sau prost tratată şi atunci aceste manifestări au şi ele rolul de a lumina medicii care să meargă după aceea în teren şi să îmbunătăţească tratamentul durerii”, a declarat Prof. dr. emerit Ostin Mungiu, președinte și membru fondator al Asociației de Algeziologie din România.

„Conferința „Zilele Medicamentului aduce întotdeauna calitate și tradiţie, fiind o manifestare care a ajuns la ediția douăzeci și unu, prin care de fapt, continuăm şi clădim pe baze foarte solide. Nu spunem că viitorul va începe cu noi, dar construim pe fundaţiile făcute de către profesorul Mungiu. Dânsul este cu o generaţie înaintea mea, dar iată că am ajuns la ediţia douăzeci şi unu. Aducem întotdeauna informaţie nouă și invitaţi noi, în fiecare an avem o secţiune specială dedicată studenţilor, în fiecare participând alţi şi alţi studenţi, acesta putând fi elementul de noutate poate cel mai relevant al congresului. Vorbind de tradiţie şi noutate iată că am ajuns la cea de-a zecea întâlnire româno-israeliană, în cadrul acestei ediții. O jumătate de zi din cadrul congresului a fost dedicată întâlnirii cu experţii în durere ai Israelului. E cel de-al zecelea an când ei vin alături de noi, dar nu sunt întotdeuna aceiaşi experţi. Tot ca noutate am încercat anul acesta să aducem alături de noi şi persoane care au urmat Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, iar acum profesează în afara ţării. Este şi cazul lui Tudor Azoicăi, care în prezent este rezident în Belgia şi printr-o simplă videoconferinţă l-am avut alături de noi, reuşind să facem un schimb de păreri între generaţii”, a declarat asist. univ. dr Bogdan Tamba, membru al Asociației de Algeziologie din România.

Printre lectorii care au susținut prezentări în cadrul simpozionului „Zilele Medicamentului” s-au numărat: Prof. dr. Ostin Mungiu, Prof. dr. Horatiu Bolosiu, Farm. dr. Robert Ancuceanu, prof. dr. Marin Burlea, prof. dr. Stela Goția, prof. dr. Vlaicu Șandor, conf. dr. Constantin Ailioaie, conf. dr. Florin Mitu, conf. dr. Andrei Tica, asist. univ. dr. Mihai Marinca.

Printre subiectele care au fost abordate în cadrul evenimentului: „Durere și societate”, „Spinal cord stimulation in treatment of cronic pain: indications, mechanism, eficacy”, „Durerea în cancer – mecanisme, tratament”, „Medicamente antivirale în tratamentul modern al hepatitelor infecțioase”, „Modalități terapeutice noi în malignitățile copilului”, „Tratamentul medicamentos al durerii și febrei la copil”, „Durerea în obstetrică-ginecologie”, „Necesitatea durerii”, „Tulburări de gust induse de medicamente”.

Filed in: Educație, Sănătate

Comments are closed.

;