Primăria Oțeleni în parteneriat cu Școala Gimnazială Oțeleni și Inspectoratul Școlar Județean Iași a găzduit Conferința Internațională ”Provocările Integrării Basarabiei în România Mare-1918”. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Integrității Naționale prin intermediul Departamentului Centenar.
Proiectul coordonat de prof. Iftime Alida-Elena, directorul Școlii Gimnaziale Oțeleni și Gherăescu Felician, primarul comunei Oțeleni, a cuprins vizite bilaterale de o parte și de cealaltă a Prutului. O delegație formată din 11 cadre didactice, elevi și reprezentanți ai Autorității Publice Locale a efectuat o vizită în Republica Moldova unde a fost primită de primarul comunei Capaclia, raionul Cantemir, domnul Alexei Busuioc. Cu ajutorul acestuia, delegația din România a fost găzduită la Chișinău de prof. dr. Boris Volosatîi, director al Liceului Teoretic român-francez, o instituție unică, în felul său, în istoria pedagogiei moderne contemporane a Republicii Moldova.
Născută din dorința de unitate în simțire indiferent de granițe, Conferința a fost susținută la Căminul Cultural Oțeleni chiar în ziua de 1 Decembrie. La lucrările acesteia au participat unsprezece primari din raionul Cantemir, Republica Moldova, reprezentanți ai Consiliului Raional Cantemir, primari din județele Iași și Suceava, cadre didactice, funcționari publici, elevi, membrii ai comunității.
În cadrul discursurilor au fost abordate diferite aspecte ale momentului de la 1918 pornind de la pașii premergători, personalități implicate, starea învățământului în teritoriu, recunoașterea în context internațional și urmări ale Unirii Basarabiei cu România. Invitatul special al Conferinței a fost doctorul în istorie Cătălin Botoșineanu, arhivist la Arhivele Naționale și profesor asociat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității ”AL. I. Cuza ” Iași. Dezbaterile care au urmat au fost pline de încărcătură emoțională luând cuvântul o parte din invitații delegației din Republica Moldova care au exprimat dorința de unitate națională.
În cadrul manifestărilor a avut loc și o lansare de carte, cu aceeași denumire, volum ce cuprinde 65 de lucrări ce aparțin cadrelor didactice de pe întreg teritoriul României, tipărit la Editura Alfa și care va rămâne dovadă peste ani a unui eveniment inedit organizat în comuna Oțeleni.
Sărbătoarea de 1 Decembrie a fost marcată în comuna Oțeleni printr-o serie întreagă de evenimente: slujba de sfințire a clopotelor ce au inscripționate sigla Centenarului Marii Uniri de la biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din satul Hîndrești, prin grija părintelui paroh Turcu Dan și de un program artistic organizat de cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Oțeleni, în care au fost implicați un număr de aproximativ 50 de elevi, eveniment la care a participat alături de invitații de peste Prut întreaga comunitate locală.