Preocuparea pentru promovarea valorilor europene și a unei educații în spiritul cetățeniei democratice a devenit în ultimii ani o constantă a Liceului Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil”, care își adaptează în permanență demersul educațional promovat de școală în funcție de evoluția societății și de necesitățile reale ale tinerilor și ale comunității. Participarea la proiecte europene este, în acest sens, în mod cert, un element prezent constant în activitățile liceului, iar participarea la competiția Euroscola, organizată de Parlamentul European în întreaga Uniune Europeană an de an, a devenit o tradiție la LIIS.
Anul acesta, pentru a treia oară, un grup de 24 de elevi coordonați de prof dr. Anamaria Ghiban și prof. Daniela Anghelescu, a participat la Ziua Euroscola din data de 27.11.2018, desfășurată în Parlamentul European, la Strasbourg. Participarea la activitățile din Parlament a venit ca o consecință firească a proiectului de campanie pentru promovarea unui important obiectiv de patrimoniu culutural ieșean – Mănăstirea Dobrovăț – pe care cei 24 de elevi l-au conceput și implementat în 2017, proiect intitulat ”Mănăstirea Dobrovăț – spiritualitate Românească și IDentitate Europeană”.
Deplasarea la Strasbourg, împreună cu cei doi profesori coordonatori și cu directorul adjunct al liceului, prof. dr. Adina Romanescu, pentru a participa la activitățile din Parlament a fost pentru elevi o oportunitate de a descoperi lucruri inedite despre ce înseamnă Uniunea Europeană, dar și de a dezbate, împreună cu adolescenți din celelalte state membre, probleme care privesc prezentul și viitorul Europei și pe care ei, tinerii, sunt direct interesați să le rezolve: locurile de muncă pentru tineri, mediul și energia din surse regenerabile, securitatea și drepturile omului, patrimoniul cultural, viitorul Europei, migrația și integrarea. Feedbackul individual primit de la adolescenți în urma activităților la care au luat parte, dovedește că astfel de inițiative sunt necesare nu doar pentru a-i informa pe tineri despre ce înseamnă Uniunea Europeană, ci și pentru a-i stimula să se implice în tot ceea ce ține de comunitatea din care fac parte, să devină cetățeni implicați și conștienți de importanța alegerilor pe care ei le fac. La întoarcere ei au avut ocazia să le împărtășească colegilor, dar și celorlalți profesori, impactul pe care ziua de 27 noiembrie l-a avut asupra lor.
”Dacă este ceva ce chiar am învățat din toată experiența asta, referitor strict la ziua din Parlament, este că am putere. Am puterea de a schimba lucrurile, prin vot. Am realizat cât de important este să votezi și de asemenea mi-a plăcut enorm să văd felul în care se abordează subiectele și cum se pune problema. Aș repeta-o oricând!” (Bianca Roșcan, clasa a XII-a)
”Experiența mea în cadrul acestui proiect a fost ca un rollercoaster de sentimente. Inițial am mers acolo crezând că îmi va fi foarte greu să comunic și că punctul meu de vedere nu va fi ascultat. Am fost plăcut surprins să realizez că lucrurile nu stau așa. Experiența m-a făcut să simt că sunt un tânăr european a cărui părere chiar contează. Am învățat mult mai multe lucruri decât mi-aș fi imaginat vreodată că voi învăța într-o astfel de experiență.” (Sebastian Țiplea, clasa a XII-a)
”Experiența Euroscola a fost un moment unic și extrem de important pentru mine. A fost un proiect la care s-a depus foarte multă muncă, iar premiul cel mare nu a fost călătoria până acolo, ci ziua petrecută în Parlament, o zi în care am avut șansa să stau în scaunul unui parlamentar, să-mi spun opinia despre diferite probleme cu care se confruntă UE si despre soluții gândite de noi. Această experiență mi-a arătat că schimbarea este în mâinile mele și că pot realiza foarte multe dacă am speranță și lupt pentru ceea ce cred și vreau și mă bucur extrem de mult că am avut oportunitatea să ajung acolo și să reprezint liceul și țara noastră.” (Alice Mihaeal Niță, clasa a XI-a)
Desigur, Liceul Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil” nu este singurul din Iași care a avut șansa de a participa la trei ediții ale Zilelor Euroscola, organizate de către Parlamentul European la Strasbourg, pentru tineri din toată Europa. Ceea ce e important însă este faptul că, de această dată, mai mult decât oricând, tinerii au văzut în călătoria la Strasbourg o oportunitate complexă pentru dezvoltarea lor personală și pentru modul în care ei, ca cetățeni europeni, pot schimba viitorul Europei, pentru că, în fond, despre asta este Euroscola – despre spirit civic, despre comunicare, despre atitudine, despre democrație.