În acest an școlar, în Liceul Teoretic ”Vasile Alecsandri” din Iași se derulează două proiecte europene: ”Problem solving in MINT or STEAM subjects in schools in Northern Ireland, Romania and Germany” (2017-1-DE03-KA219-035584_4), care are ca grup țintă elevii de liceu de la profil real, și ”Profesori inovatori pentru o școală mai bună” (2018-1-RO01-KA101-047634), care are ca scop formarea profesională a 14 cadre didactice în vederea dezvoltării competențelor lingvistice, digitale, pedagogice și metodologice, pentru sporirea eficienței și atractivității actului didactic și diversificarea ofertei educaționale.
În cadrul celui de al doilea proiect, primul flux de formare-perfecţionare s-a desfăşurat în perioada 27.11.2018 – 1.12. 2018. Titlul cursului a fost ”Interactive ICT-based, digital and web tools for effective blended, flipped and cooperative learning” şi s-a desfăşurat în Italia, la Roma, de către formatorul acreditat european Enjoy Italy. La acest program de formare au participat următoarele cadre didactice: Băsu Mihaela – profesor de educație tehnologică; Coșarcă Silvia – profesor educație muzicală, Crăciun Nicu – profesor de limba română, Giugastru Liliana – profesor de geografie și Manolache Mihaela – profesor de limba engleză, care alături de profesori din 11 țări europene s-au familiarizat cu mai multe platforme didactice care pot fi folosite pentru lecții atractive, ce îi implică în mod activ pe elevi și care le oferă acestora o perspectivă interdisciplinară atât pentru activitățile școlare, cât și pentru cele extracurriculare. De asemenea, cursul a avut în vedere formarea profesorilor în spiritul dezvoltării, la elevi, a unor competențe digitale, antreprenoriale, de comunicare, de sensibilizare culturală, în acord cu viziunea modernă promovată la nivel european.
Al doilea flux de formare s-a desfășurat la Bruxelles, Belgia, în perioada 2 – 6 decembrie 2018, sub organizarea aceluiași furnizor – Enjoy Italy. La cursul ”CLIL: innovative and effective methods and tools” au participat din partea Liceului Teoretic ”Vasile Alecsandri”: Brânzilă Cristina Mihaela, Ionescu Mihaela – profesori de matematică, Răduianu Elena – Alina – profesor de biologie și Sterpu Doina – profesor de istorie. Pentru a preda o disciplină nonlingvistică într-o limbă străină, participanții au identificat o sumedenie de resurse digitale și metode moderne de învățare a vocabularului.
Ceea ce este deosebit la formările în spațiul european este faptul că ele sunt dublate de experienţe culturale deosebite, iar interacţiunea cu valorile şi principiile europene este interesantă, inclusiv în interiorul sistemului educaţional.
În continuare, cei 9 profesori participanți vor disemina activitățile la care au luat parte, vor aplica strategiile și metodele dobândite, vor diversifica oferta educațională a școlii prin propunerea de noi obiecte opționale, astfel încât elevilor să li se confirme că școala îi pregătește pentru provocările unei societăți dinamice și complexe.