Bilanț bogat al școlii ieșene la final de An Centenar

„Premierea olimpicilor noștri la nivel național este o recunoaștere a școlii ieșene la scenă deschisă, o apreciere publică care vine de la Ministerul Educației, apreciere care nu face decât să ne motiveze pe toți, elevi și profesori, să confirmăm în continuare. La Iași vorbim despre excelență în educație cu un firesc care nu ne surprinde. Nu am putea concepe o școală fără vârfuri, fără olimpici, fără succese remarcabile la concursuri naționale sau internaționale. Indiferent care vor fi orientările în politicile educaționale stabilite la nivel național, școala pentru excelență în educație trebuie să își păstreze locul, să se perfecționeze și să funcționeze. Elevii cu aptitudini înalte pe diverse domenii trebuie încurajați și susținuți, nu uniformizați. Acesta este modelul pe care îl practică de sute de ani școlile și universitățile de renune din lume, iar școala românescă nu trebuie să procedeze în alt fel.” a punctat Prof. Dr. Genoveva Aurelia FARCAȘ, Inspector Școlar General.

Ministerul Educației Naționale a organizat in ziua de joi, 20 decembrie 2018, în noua Aulă a Universității POLITEHNICA din București, festivitatea de premiere a olimpicilor români care s-au remarcat în anul școlar 2017-2018 prin distincțiile obținute la concursurile internaţionale pe discipline școlare.

La această festivitate de anvergură au fost acordate 255 de distincţii olimpicilor care s-au remarcat la concursurile internaţionale sau regionale pe discipline, elevi ce provin din 34 de judeţele ale țării : Iaşi, Suceava, Botoşani, Maramureş, Cluj, Sibiu, Timiş, Arad, Hunedoara, Bihor, Sălaj, Mureş, Covasna, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Brăila, Buzău, Bacău, Vaslui, Galaţi, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Tulcea, Constanţa, Olt, Teleorman, Argeş, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti. De asemenea, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit, precum şi şcolile din care provin elevii.
“O ţară nu se poate dezvolta fără elitele ei!”, a afirmat cu această ocazie ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, la festivitatea de premiere a olimpicilor internaționali, dedicată elevilor care au reprezentat cu cinste România la nivel mondial, în acest an – An Centenar – atât de important pentru toți românii.
Decernarea premiilor și distincțiilor de la această ediție a fost realizată pe județe, remarcabil fiind faptul că festivitatea a debutat cu premierea județului Iași. Delegația Iașului, exceptând capitala, a fost cea mai numeroasă, județul nostru, prin palmaresul elevilor la competițiile internaționale din anul 2018, aducând țării cele mai multe medalii și premii, poziționând România, pe primele locuri în clasamentele mondiale la diferite discipline de concurs: 16 elevi din Iași au făcut perfomanţă la diverse discipline de studiu, precum geografie, chimie, informatică, științe ale Pământului, astronomie și astrofizică, neogreacă sau limbă rusă. 
Elevii premiați provin de la șase unități școlare.
Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași se mândrește cu elevi precum Cozma Tudor Cristian, premiat la Olimpiada Internațională de Chimie, Foşalău Cristian Manuel, premiat la Olimpiada Internațională de Geografie, Ivașcu Elena Cătălina și Stamouli Maria, premiate la Olimpiada Internațională a Elenismului, precum și cu Zagnat Maria Vlada și Ivanov Claudia, care au obținut distincții la Olimpiada de limbă rusă maternă.
Colegiul Național Iași se așează în prim plan cu Lupuleasa Andrei Mircea, premiat la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, Sandu Andrei, premiat la Olimpiada Internațională de Geografie și cu Pleșcan Matei Bogdan, medaliat la Olimpiada de Științe pentru juniori.
Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Iași completează lista olimpicilor cu Solomon Bianca, medaliată la Olimpiada Internațională de Geografie, Chiroșcă Ana Cătălina, medaliată la Olimpiada Internațională a Elenismului, precum și cu Pavlov Raisa, premiantă la Olimpiada de limbă rusă maternă.
Liceul Teoretic de Informatică ”Gr. Moisil” Iași se mândrește cu Banu Denis-Andrei, medaliat la Olimpiada Balcanică de Informatică.
De la Seminarul Teologic Ortodox “Sf. Vasile Cel Mare”, Iaşi vine Pentiuc Emilian Paul, premiat la Olimpiada Internațională a Elenismului, iar de la Colegiul Național “M. Eminescu” Iași ne face plăcere să o menționăm pe eleva Hreașcă Ionela, premiată de asemenea la Olimpiada Internațională a Elenismului.
Lista profesorilor coordonatori premiați este lungă. Au fost aplaudați ieșenii Iancu Simona, Lesenciuc Mihaela, Gavrilesu Paula, Fiscutean Cornelia, Fiscutean Dorin, Preotu Adriana, Lăcătușu Mărioara, Ouatu Andu Emilian, Gromic Zinaida, Tsavea Athina, Țibu Mirela, Chiosea Silvia și Arvanitaki Soultana.
Se poate așadar afirma că evenimentul de ieri a valorizat competențele științifice de nivel înalt, a certificat şi sporit, în curgerea timpului, valoarea școlii ieșene.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;