”Școala pentru valori autentice” dezvoltă POLITEȚEA și la Grădinița cu program prelungit nr. 16 Iași

”Politetea este cheia de aur care deschide toate usile!”

Pornind de la acest vechi proverb, in luna februarie, ne-am dorit ca ”usile” gradinitei sa fie larg deschise catre toti cei care doresc sa fie in armonie cu ceilalti.

Bunele maniere pot fi intelese si asimilate cel mai usor si placut de catre copii. Cum salut, cum ma prezint si cum ii prezint pe altii, cat si despre ce vorbesc cu o persoana pe care abia am cunoscut-o? Cum imi primesc musafirii si cum ma comport cu invitatii parintilor? Ce cadouri este potrivit sa fac? Cum este politicos sa folosesc telefonul? Cateva reguli esentiale  ne pot ajuta, in viata noastra de zi cu zi, sa comunicam mai bine cu cei din jur, sa avem o existenta armonioasa si sa fim, la rindul nostru, un model de bune maniere si politete pentru ceilalti.

Activitatile au fost simple, pe intelesul copiilor, dar cu impact puternic. Povestile au prezentat copiilor intamplari si pilde, prin care cei mici au inteles ca formulele de politete, folosite in orice context, te ajuta sa obtii ce-ti doresti si iti faci prieteni.

Jocurile de creatie cu subiecte din viata cotidiana ”La magazinul de jucarii”, ”Pe strada”, ”La cofetarie”, ”La piata”, ”La Mall”, ”In vizita”, ”De ziua prietenului meu” au invatat pe cei mici sa se comporte civilizat si sa aplice, in situatii concrete, normele de conduita in societate.

Convorbirile „Ascultă politicos pe cel care vorbește!”, „Bună ziua! Mulțumesc!, Te rog!”,  Tot ce trebuie să știi despre a fi politicos cu cei din jur”, Ca să fiu iertat spun:”Am greșit, îmi pare rău!”, ”Învățăm bunele maniere din povești”, ”Un copil politicos” au constientizat prescolarii ca un om demn, care manifestă respect în relatiile cu ceilalti  si-si coordoneaza experientele de viața potrivit bunului simt si autocontrolului, este apreciat si pretuit de cei langa care traieste. Pentru a fi mai placuta sosirea la gradinita si mai usoara despartirea de parinti, cadrele didactice au ”inventat” un salut vesel (bătăi din palme, scuturarea mâinilor, mișcare a șoldurilor, finalizat cu o îmbrățișare și un vesel ”Bună dimineață!”)

Creativitatea celor mici s-a concretizat in scurte jocuri de rol sau dramatizari cu papusi confectionate chiar de ei, in care animalutele au vorbit ori s-au comportat civilizat: ”Cum vorbesc animalele?”, ”Albinuta politicoasa”, ”Iedul cu trei capre”.

”Am abordat ”politetea” intr-un sens larg: am considerat ca este necesar să cream, prin activitățile desfășurate, o atmosferă de înțelegere, de solidaritate, de interacțiune între generații: copii, bunici, părinți, de promovare a unor valori morale. De referinta sunt activitatile cu parintii (concursuri, workshop-uri, lectii demonstrative), atelierele ”Traista cu sanatate”,  Campania de martisor ”Cutia cu surprize”, pentru copiii cu nevoi speciale, ori ”Minutul de sanatate”. Maxime si proverb despre politete, scrise pe mici flyere, au fost impartite de prescolarii gradinitei noastre batranilor aflati in Piata Voievozilor. Copiii au impresionat, au primit aprecieri, felicitari și multumiri din partea persoanelor abordate.

Proiectul ”Scoala pentru valori autentice”, initiat de I.S.J. Iasi, ne-a oferit, si in aceasta luna, oportunitatea de a initia si a dezvolta germenii unui capital moral pretios, ce va fi cladit, mai tarziu, in scoala.” – a precizat directorul gradinitei, prof. Liliana Valicu.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;