5:32 pm - Tuesday November 24, 2015

Programul Ateneului din Iași în perioada 18 – 24 martie

Cele mai recente premiere ale Ateneului din Iași, atât pentru adulți, cât și pentru copii, vă așteaptă să le vizionați în perioada 18 – 24 martie 2019! Fie că vorbim despre „Take, Ianke și Cadîr” în regia domnului Ion Sapdaru ori despre „Cenușăreasa”, în regia lui Toma Hogeasau desprespectacolele puse în scenă de colaboratorii Ateneului, oferta este diversificată și va mulțumi gusturile tuturor iubitorilor de teatru.

 

  • 19 martie, ora 19.00 – „Dineu cu proști”, regia Sebastian Bădărău.

Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”a Ateneului din Iași.

 

Vă așteptăm la spectacolul de teatru „Dineu cu proști”, de Francis Veber – regia, traducerea și adaptarea Sebastian Bădărău.

Pierre Brochant, un mare editor parizian, organizează în fiecare miercuri, împreună cu prietenii lui, un “dineu cu proști”. Conceptul e simplu: fiecare invitat aduce la cina un “prost”, fără ca acesta să știe de ce este adus și prostul este încurajat să vorbească ore în șir despre viața lui. La sfârșitul cinei se decernează un trofeu câștigătorului.

Pierre crede că în seara asta a tras un tun, fiindcă a găsit un specimen ca nimeni altul până acum: Francois Pignon, colecționar de machete de chibrituri. Doar că miercurea asta Pierre are o criză de sciatică și ajunge să se bazeze pe Francois să-i rezolve toate probleme de căsnicie, afaceri și prieteni.

Cuvântul Regizorului:

“Dineu cu Proști” e un spectacol despre triumful inocenței și al onestității în fața minciunii și al derizoriului. Despre cum lumea împarte oamenii în alb și negru, în proști și deștepți, prejudecăți bazate pe valorile burgheze de acum o sută de ani. Francois nu deține armele sociale corespunzătoare pentru a fi considerat deștept. E sensibil, iertător, onest și prin urmare luat de prost. Pierre deține toate aceste arme dar la nivel interior este mult mai pierdut și singur decât Francois, care știe să trăiască în prezent și să se bucure de orice clipă. Una dintre cele mai de success comedii ale ultimilor ani, piesa a fost montată și pe Broadway și tradusă în 18 limbi. Pentru prima oară montată la Iasi, spectacolul nostru va face cu siguranță să vă apropiați cu empatie față de cei considerați “mai slabi” sau “săraci cu duhul” și să râdeți măcar de valorile astea învechite de care pomeneam.”

Distribuția:

Pierre Brochant – Andrei Ciobanu

Francois Pignon- Codrin Dănilă

Christine Brochant- Erica Moldovan

Juste Leblanc – Daniel Onoae

Marlene Sorasa – Alexandra Paftală

Lucien Cheval – Dumitru Florescu

Costume: Alina Dincă – Pușcașu

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/dineu-cu-prosti-regia-sebastian-badarau-19-03-2019-1900/sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

  • 21 martie și 23 martie, începând cu ora 19.00 – „Take, Ianke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru. Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”a Ateneului din Iași.

 

„Pentru mine, Take, Ianke si Cadîr, este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan, etc. La teatrul ,,Ateneu” am găsit în sfârșit echipa.

Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România sau Moldova unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii care se confruntă la un moment dat cu o dilemă mare. Dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, a cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea.

Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:

Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?

Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim! ”

Ion Sapdaru, Iasi, ianuarie 2019

Distribuție:

Take – Dumitru Florescu

Ianke – Codrin Dănilă

Cadîr – Daniel Onoae

Ana – Alexandra Macovei

Ionel – Gelu Ciobotaru

Safta – Alexandra Paftală

Ilie – Sorin Cimbru

Regie și coloană sonoră: Ion Sapdaru

Decor: Cătălin Târziu

Costume: Alina Dincă Pușcașu

Asistent regie: Francisc Bucur

Video: Alexandru Amargheoalei

Sinopsis:

Sinopsis comedia ,,Take, lanke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru

Într-un orășel de provincie moldovenească își duc traiul tihnit trei mici negustori de etnii diferite: Take, care este român, lanke, evreul și turcul Cadîr. Fiecare dintre ei ține câte o prăvălie modestă în una dintre mahalalele de la periferia orășelului, acoperind micile nevoi ale locuitorilor, români sau evrei. Viața celor trei se desfășoară lent, fără evenimente majore, într-un soi de plăcută toropeală, este statornicită pe o prietenie îndelung verificată și reconfirmată în fiecare zi. Casele le sunt identice, Take și lanke vând cam aceleași produse, își „împrumută” unul altuia clienți pentru a nu se concura și a nu câștiga unul în defavoarea celuilalt. Cadîr are o prăvălie cu coloniale de care nu vând ceilalți doi. Take și lanke iau masa pe terasele din spatele caselor lor, aproape lipite, mâncând fiecare din mâncarea lui „ovreiască” sau „românească”, dar neezitând să-i ofere și celuilalt din bucatele sale.

Cu toate acestea, pentru a respecta cutuma, lanke declară: „Ovreiu să mănânce la masa lui ovreiască și creștinul la masa lui creștinească”.

Echilibrul acesta perfect este brusc amenințat de venirea Anei (fiica lui lanke) și a lui Ionel (fiul lui Take), care se aflau la studii la București, la Academia Comercială. Nu atât sosirea lor complică lucrurile, cât hotărârea acestora de a se căsători. Șocul este resimțit de Take și de lanke care, deși își iubesc copiii și se străduiesc pentru „fericirea” lor, trebuie să lupte mai întâi cu ei înșiși și apoi cu gura mahalalei care n-ar accepta o asemenea deviere de la legea strămoșească. Lui Take îi este frică de „bocluc”, iar lui lanke de falimentul afacerii sale în situația în care evreii ar mai înceta să târguiască de la Ianke, iar românii de la Take. În inima lor de părinți iubitori, amândoi ar accepta căsătoria, dacă nu s-ar teme de reacția „comunității” și de ,,gura lumii’’.

Amândoi acceptă în cele din urmă soluția salvatoare avansată de Cadîr: cei doi tineri să fugă.

„Cadîr bine gândit”, zice turcul, „și scăpare bun găsit. Voi trebui copii lăsăm fugim departe voi ei fugit sus ia tren voi nimic, știut. La lume spus voie nu dat și copii singur, fără voie plecat”. Toate neliniștile și spaimele lui Ianke și Take, tot zbuciumul lor sufletesc primesc în cele din urmă o rezolvare.

Cadîr se folosește de tot felul de șiretlicuri pentru a-i ajuta pe cei doi tineri (îi ascunde și adăpostește în casa sa, le face rost de capital pentru a porni o afacere prosperă în asociere cu el – banii fiind luați de la Take și Ianke, le oferă cu generozitate toată bruma de bani, două mii de lei, economisită de-a lungul unei vieți. Noua prăvălie pe care o vor deschide „în asociație” se va numi „La Europa” pentru că „acolo și turca și ovrei și creștin estem”.

Mesajul este apăsat exprimat în final de Ana, spre a spulbera definitiv ezitările lui Ianke: „Dar ce faceți din copil”? se interesează Ianke: „Un om, papa, vine prompt raspunsul”.

,,Take, Ianke și Cadîr’’ rămâne o operă semnificativă din două perspective: a scrisului lui Victor Ion Popa și a literaturii dramatice românești din perioada interbelică.

Durata: 2h și 30 de minute (cu o pauză)

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-take-ianke-si-cadir-regia-ion-sapdaru-21-03-2019-1900 sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

  • 23 martie, ora 11.00 – „Cenușăreasa” în regia Toma Hogea.

Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”a Ateneului din Iași.

 

„CENUȘĂREASA” este un spectacol pentru toate vârstele, pornind de la adaptarea scenică, care respectă întru totul povestea clasică dar, transpusă scenic într-o viziune regizorală/scenografică modernă.

Orice spectacol presupune o nouă provocare pentru fiece artist, este momentul de întânire/descoperire a actorilor cu personajele noi, care însuflețite cu har si plăcerea jocului, oferă lumină, bucurie si zâmbete pe chipul fiecărui spectator.

Titlul ,,Cu CENUȘĂREASA la bal” ne dezvăluie, deja, atmosfera spectacolului dar, totodată, invită publicul, de toate vârstele, de-a fi părtași la seara de bal, unde surprizele vor face tot deliciul.

O muzică de foarte bună calitate, cu umor, cu momente lirice, semnată de compozitorul Tibor Cári , va întregi atmosfera și va crea aura necesară, specifică unei seri de bal. Un spectacol colorat, cu un decor original și rafinat, semnat de scenografa Axenti Marfa,cu costume deosebit de inventive, cu stil, purtând semnătura scenografei Alina Dincă Pușcașu, completează/ aprofundează gândul regizoral, de a aduce la rampă un spectacol inventiv și modern.

Balul, nu ar fi posibil fără participarea actorilor, o trupă profesionistă, dezinvoltă, cu posibilități multiple de exprimare scenică, cu talent și, nu în ultimul rând, plăcerea și bucuria absolută a jocului…!

ATENEUL din IAȘI, invită pe toți cei care vor să participe la balul Cenușăresei, la o poveste cu totul și cu totul magică…

Distribuție:

Cenușăreasa – Alexandra Macovei

Zâna – Erica Moldovan

Majordomul – Daniel Onoae

Regele – Codrin Dănilă

Prințul – Dumitru Florescu

Mama vitregă – Alexandra Paftală

Sora vitregă – Ana Hegyi

Sora vitregă – Cezara Fantu

Tunarul – Daniel Popa/Vlad Baba

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/cenusareasa-regia-toma-hogea-23-03-2019-1100/sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30 ori cu o oră înainte de începerea spectacolului.

 

 

  • 24 martie, ora 11.00 – „Peter Pan”, regia Iulian Sandu.

Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

„Fiecare dintre noi am avut un Peter Pan care ne salva de reguli și era visul nostru de libertate. Peter Pan este un vis, o speranță că vom fi bine, că vom fi mari și puternici și le vom ști pe toate și nimeni și nimic nu ne va putea opri din drumul nostru. Haideți să închidem pentru o clipă ochii și să ne aducem aminte de copilărie. Haideți să ne lăsăm cuprinși de bucuria amintirilor și să parcurgem împreună această minunată poveste a lui Peter Pan, acest vis pe care cu toții l-am trait” (Iulian Sandu, regizor).

Peter Pan, băiatul care nu vrea să crească mare, și-a pierdut umbra. Wendy îl pândește și chiar îl așteaptă pe Peter Pan, deoarece are un secret: ea este cea care a gasit umbra lui Peter Pan și, pentru a-l ajuta, ea îi va coase umbra, ca Peter să nu o mai piardă. Peter Pan îi invită pe Wendy și pe frățiorii ei în „Țara de Nicăieri”, o țară a visurilor și a întâmplărilor minunate, unde pot ajunge doar în zbor. În țara de nicăieri, însă, sunt și pericole: Căpitanul Hook, dușmanul lui Peter Pan și Crocodilul Tic- Tac, care îl urmărește pe Căpitan. Ajunși în Țara de Nicăieri, Wendy acceptă să devină mama tuturor copiilor aduși în acel loc și se alege drept răsplată cu o casă. Cântecul ei le trezește celor doi frați (John și Michael) un dor aprins de casa părintească si cu toții iși doresc să se întoarcă la părinții lor. Peter Pan nu li se va alătura dar îi va ajuta să se salveze.

Distribuția: Peter Pan – Codrin Dănilă, Wendy – Cezara Fantu, Michael – Nicholas Kerezsy, John – Teodor Giurcanu, Dna. Darling – Erica Moldovan, Dl. Darling – Iulian Ioan Sandu/Andrei Ciobanu, Crocodilul – Ana Hegyi, Căpitanul Hook – Vlad Baba, Scăfârlie – Arun Cotic, Pârjol – Eduard Onu. Muzica: Laurențiu Profeta. Libretist: Eugen Rotaru. Aranjament muzical: Flavius Mogoșan. Voce Mama – Angelica Solomon. Voce Peter Pan – Alexandru Solomon. Voce Tata – Iulian Ioan Sandu. Voce Wendy – Maria Rădean. Voce Crocodil – Raluca Zaharia. Voci copiii din Țara de Nicăieri : Piulilă – Gheorghe Ștefan, Ronțăilă – Breban Teodor, Șugubeață – Răileanu Matei, Inimosul – Gheorghe Dragoș.

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/peter-pan-regia-iulian-sandu-24-03-2019-1100/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

 

  • 24 martie, ora 19.00 – „Un tramvai numit Dorință”, regia Andrei Ciobanu.

Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”a Ateneului din Iași.

 

„Spectacolul – eveniment <<Un tramvai numit Dorință>> este o dramă cu puternice accente comice sau o comedie a Destinului. Este un spectacol cu și despre oameni cu ochii larg deschişi, pentru care fericirea e doar un cuvânt ca toate celelalte, pentru că nu există fericire deplină, ci doar drumul către ea! Piesa urmărește evoluția personajelor, pe care Destinul le aduce în aceeași arenă a vieții cu titlul unui destin comun: ratarea! Veți face cunoștință cu America anilor 40’, unde se va desfășura povestea febrilă a decesului mental și emoțional patetic al unei doamne din sudul Americii, determinată, fragilă și delicată (Blanche), născută într-o familie înstărită. Sărăcia aduce decăderea ei dramatică într-un apartament inchiriat, din New Orleans, mizer și înghesuit, unde locuiesc sora ei (Stella) și cumnatul ei cu apucături animalice (Stanley). Blanche se prinde în mrejele forțelor sălbatice și brutale din societatea modernă. În căutarea refugiului, ea constată că sora ei trăiește cu beție, violență, poftă și ignoranță și nu-i va aduce deloc liniștea mult căutată. Această femeie a luat, pentru a ajunge în casa surorii ei, un tramvai numit Dorinţă, care la finalul destinaţiei i-a materializat visul şi a dus-o într-un loc pe care l-a idealizat toată viaţa. Finalul este unul neașteptat și, cu siguranță, va stârni emoție in rândul publicului. Împreună cu multe momentele de comedie, am creat o poveste de care nu vă veți mai putea despărți! Dorinţe, visuri, speranţe. Unde duc ele? Câte se împlinesc şi cu ce preţ? De câte ori nu ați căutat fericirea, iubirea? Dacă alegeți să urcați în tramvaiul nostru, veți descoperi noi valențe ale acestor dorințe după care alergăm toată viața. Este o onoare pentru mine să pot monta la Ateneul din Iasi o capodoperă a dramaturgiei americane. Din acest motiv, cred că am de îndeplinit o misiune foarte grea…” Andrei Ciobanu (regizor)

Regia și versiunea scenică: Andrei Ciobanu. Scenografia: Cătălin Târziu. Light design: Lucian Țurcanu. Distribuția: Ramona Dorneanu- Blanche, Daniel Onoae- Stanley, Irina Frunză- Stella, Codrin Dănilă- Mitch, Ana Hegyi -Eunice, Arun Cotic – Steve, Dragoș Maftei – Vatmanul, Luca Afrisinei – Stanley Jr.

Nerecomandat copiilor sub 16 ani. Durata spectacolului – 2h30min(cu pauza).

Ateneul din Iași vă invită la Spectacolul de teatru „Un tramvai numit Dorință”, Duminică, 24 martie 2019, ora 19:00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-un-tramvai-numit-dorinta-24-03-2019-1900/ sau de la casieria instituției, de luni până vineri, de la ora 10.30 la 16.30.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;