Anul acesta se împlinesc 137 de ani de la identificarea bacilului tuberculozei de către dr. Robert Koch, în 1882. Cercetările care au urmat au deschis calea diagnosticării și tratamentului acestei boli, până atunci considerată incurabilă. 24 martie a devenit Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, pentru a contribui la conștientizarea publicului în privința impactului major al tuberculozei asupra sănătății populației, respectiv consecințelor la nivel social și economic.
Pe 24 martie 2019, Ziua Mondială de Lupta împotriva Tuberculozei se desfășoară sub sloganul ‘It’s time for action’, pentru a accentua caracterul imperativ al acțiunii în contextul angajamentului global pentru eradicarea acestei afecțiuni până în 2035.
La nivel mondial, tuberculoza este una din primele 10 cauze de mortalitate și este considerată cea mai ucigătoare boală infecțioasă. Datele statistice ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel mondial, în fiecare zi aproape 4.500 de vieți omenești se pierd din această cauză, iar alți aproximativ 30.000 de oameni se îmbolnăvesc.
Tuberculoza constituie o prioritate de sănătate publică, dar este important de știut că este o boală tratabilă, care poate fi prevenită prin măsuri specifice, fiind important ca toți partenerii implicați în această luptă să își unească forțele pentru a fi eradicată.
„Boală cu important impact comunitar, tuberculoza se află de mai bine de 20 ani în centrul atenției serviciilor de pneumologie și epidemiologie. Îmbucurător este că în România se manifestă, începând cu anul 2010, o tendință de scădere a incidenței tuberculozei; dacă în 2015 în țară existau peste 14.000 cazuri tratate, în 2018 numărul total a fost de 11.680 cazuri, dintre care 10.000 au fost noi. De asemenea, în România s-a înregistrat o tendință de scădere a incidenței la copii, de la 657 cazuri în 2015 la 540 în anul 2018. România dispune în prezent de tehnici rapide de diagnostic al bolii, dar și a riscului de rezistență la medicamentele esențiale antituberculoase, ceea ce grăbește și facilitează decizia în adoptarea schemelor de tratament. Compania Antibiotice este principalul producător de medicamente pentru tratamentul tuberculozei. Sunt medicamente cu o calitate bună, demonstrată și susținuță în timp de evoluția sub tratament a pacienților cu tuberculoză. Compania Antibiotice este și furnizor pentru o serie de medicamente folosite în tratamentul tuberculozei cu multidrog rezistente. Existența unui furnizor român este un mare beneficiu pentru rețeaua de supraveghere și control al tuberculozei, dat fiind calitatea foarte bună a medicamentelor, prețurile convenabile, termenul de valabilitate îndelungat, iar efectele adverse pe care le prezintă aceste produse sunt nesemnificative numeric”, a declarat Șef lucrări dr. Cristina Grigorescu, Manager Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, medic primar chirurgie toracică.
„La nivel local, în județele Moldovei, Antibiotice SA a sprijinit activitățile de informare și comunicare, implicându-se în susținerea unor sesiuni speciale de instruire pentru medicii specialiști, cea mai cunoscută fiind “Școala de vară de la Bisericani”, cât și în acțiuni adresate publicului larg, ca flash-mobul organizat de Dispensarului TBC Iași în scopul de a atrage atenția asupra faptului că tuberculoza este o prioritate de sănătate publică”, a declarat dr. Adriana Sorete-Arbore, Șef Dispensar TBC, Iași.
“În fiecare an, pe 24 martie, se comemorează Ziua Mondială de Lupta împotriva Tuberculozei, ca o modalitate de a atrage atenția asupra acestei boli infecțioase care rămâne o problemă de sănătate publică nu doar în România ci și la nivel internațional. De peste 20 de ani, Antibiotice susține programele Ministerului Sănătății de combatere a tuberculozei investind în menținerea portofoliului complet de medicamentele anti-tuberculoase esențiale (considerate medicamente de linia I) dar si a unor medicamentele destinate tratamentului tuberculozei multidrog rezistente (de linia a II-a), precum și în campanii de educație susținute de specialiști care au menirea să sensibilizeze populația în legătura cu prevenirea transmiterii tuberculozei și tratamentul corect al acesteia”, a declarat dr. Mihaela Moșneguțu, Director Medical Antibiotice.