Programul cinematografului “Ateneu” în săptămâna 25-31 martie

Noutatea săptămânii vine odată cu avanpremiera filmului Regele plajei și documentarul despre artista Diana Ross.

Luni vedem Să nu ucizi, filmul inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani și Touch Me Not, regizat de Adina Pintilie, și câștigătorul Ursului de Aur 2018, un film care explorează modurile cu totul neașteptate în care putem descoperi intimitatea și cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine.

Miercuri ne bucurăm de un documentar care o are în centru pe scriitoarea și poeta Nina Cassian, Distanța dintre mine și mine, iar joi sărbătorim cei 75 de ani ai artistei Diana Ross (Viața, dragostea și moștenirea).

Animația săptămânii, Harvie și Muzeul Fermecat,este despre un băiețel isteț care adoră jocurile video. Ar da orice pentru a termina ultimul nivel!

Filmele vor putea fi vizionate conform programului, astfel:

25 martie 2019

Ora 18.00 – „Să nu ucizi”- (regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga) – AP 12

Ora 20.30 – „Touch me not” – (regia Adina Pintilie) – Interzis minorilor sub 18 ani

27 martie 2019

Ora 18.00 – „Regele plajei” – The Beach Bum – (regia Harmony Korine) – AVANPREMIERĂ – Nerecomandat sub 15 ani

Ora 20.00 – „Distanța dintre mine și mine” – (regia Mona Nicoară, Dana Bunescu) – AG

28 martie 2019

Ora 18.00 – „Regele plajei”  – (regia Harmony Korine)  – The Beach Bum – AVANPREMIERĂ – Nerecomandat sub 15 ani

Ora 20.00 – „Concert Aniversar Diana Ross 75 de ani – Viața, Dragostea, Moștenirea

31 martie 2019

Ora 13.00 – „Harvie și muzeul fermecat” – (regia Martin Kotík, Inna Evlannikova ) – 3D – AG

„Să nu ucizi” – AP 12

Regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga

Cu: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Elias Ferkin

Gen film: Dramă

Durată: 120 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ught3_zk2sI

Filmul a avut premiera mondială în cadrul competiției celei de-a 34-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia.

Să nu ucizi spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul. Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi.

Să nu ucizi, inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul medical din România acum trei ani, se lansează la cinema pe data de 1 martie, distribuit de Ro Image 2000 și Idea Film Distribution și reprezintă debutul în lungmetraj al regizorilor nominalizați la Palme d’Or pentru scurtmetraj, Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

Cristian, interpretat de Alexandru Suciu, este un chirurg tânăr şi ambițios pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.
Cătălin Rotaru:„este un film în care probabil mulţi se vor recunoaște pentru că toţi am fost în viaţă eroi pentru cinci minute. Din păcate, doar pentru cinci minute…”

Gabi Șarga:„Putem spune că e un proiect al unei generații. Mulți dintre noi am fost colegi, iar atunci când lucram la scenariu recunosc că am scris cu unii dintre ei în minte.”

Din distribuție fac parte actorii: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Daniel Popa, Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Ionuț Ionescu, Erwin Simsensohn, Cosmin Seleși, Codin Maticiuc, Ioana Barbu, Olimpia Mălai, Rolando Matsangos, Iulia Verdeș, Mihai Bauman.

„Touch Me Not” – Interzis minorilor sub 18 ani

Regia: Adina Pintilie

Cu: Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Adina Pintilie, Hanna Hofmann

Gen film: Dramă

Trailer România: https://vimeo.com/293398937

Durată: 125 minute

Spune-mi cum m-ai iubit, ca să înțeleg cum să iubesc..

Un regizor și personajele sale pornesc împreună într-o cercetare personală despre intimitate. La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not urmărește călătoriile lor emoționale cu o privire profund empatică. Prinși între dorința de intimitate și frica profundă de ea, Laura și Tomas încearcă să depășească vechi „scenarii”, mecanisme de apărare și tabuuri, să taie cordonul ombilical și să fie în sfârșit liberi.

„Touch Me Not este o invitație la dialog”, spune Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii

curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie, de a te pune în Celuilalt”.

Presa internațională despre Touch Me Not:

The New York Times: „Tulburător de intens, imposibil de uitat… Corpul ca un tărâm miraculos”.

The Hollywood Reporter: „Un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi”.

Indiewire: „de un umanism radical… imposibil de clasificat”.

Les inrockuptibles: „un film cum nu ați mai văzut… Cinema-ul ca experiență terapeutică”.

Libération: „redescoperă ce înseamnă frumusețea!”

Die Zeit: „O nesfârșită inițiere în atingere… Noi înșine, privitorii, devenim participanți în acest proces de căutare interioară”

Time Magazine: „un dar incredibil. Un film superb, cu totul neconvențional, despre conexiunea umană”.

Sight & Sound: „De un curaj extraordinar. O celebrare a sexualității, cu curiozitate și deschidere”.

Kino Zeit: „Intim, profund… Nu e doar un film, e o călătorie de auto-cunoaștere”.

La Vanguardia: „Fascinant, radical, inovativ… O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității”.

Criterion: „una dintre marile descoperiri ale anului”.

Télérama: „îți pune la încercare limitele și tabuurile”.

Die Welt: „Cei care vor avea curajul să-l trăiască până la capăt vor fi răsplătiți cu o nouă perspectivă asupra lumii”.

Mihai Chirilov, director artistic, Transilvania International Film Festival: „Un film unic și esențial în peisajul cinematografic românesc. Un film curajos, fără plasă de protecție, atins de un simț extraordinar al inocenței și purității. Privindu-l, ne putem privi pe noi înșine.”

Dmovies: „Un film care te va atinge. Te va îmbrățișa, mângâia, împunge, te va lovi în față

și te va face să strigi de bucurie și de furie.”

CINEUROPA: „O explorare dificilă, stimulatoare, relevantă a intimității și a ideii de sine, Touch me not este un film provocator, care deschide noi drumuri prin estomparea graniței dintre realitate și ficțiune.”

Regele Plajei – Nerecomandat sub 15 ani

Regia: Harmony Korine

Cu: Matthew McConaughey, Zac Efron, Snoop Dogg, Martin Lawrence, Isla Fisher

Gen film: Comedie

Durată: 95 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=9MgNQauYEW0

Noul film al lui Harmony Korine (Spring Breakers), cu Matthew McConaughey, Snoop Dogg, Isla Fisher, Martin Lawrence, Zac Efron, Jonah Hill, spune povestea lui Moondog, un poet vagabond care își trăiește viața după propriile sale reguli, care implică droguri, alcool și femei, și care visează să scrie cel mai mare roman american care s-a scris vreodată.

Distanța dintre mine și mine – AG

Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu

Cu: Nina Cassian

Gen film: Documentar

Durată: 90 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MmFJd88Vmxg

Toți ne luptăm cu propriul trecut. Unii, mai mult ca alții. Cu o reputație de femeie fatlă, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problemtică pentru noul-instalat regim Stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, terminând într-un exil nedorit în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu.

Un film despre credințe, artă și putere, Distanța dintre mine și mine explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală și ficțiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitte. Sunt revelate astfel dileme etice și estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru și prefigurate în viitor.

„Distanța dintre mine și mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut.

Poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Diana Ross – Viața, dragostea și moștenirea – AG

Cu: Diana Ross

Gen spectacol: Documentar Muzică

Durata: 160 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=vuqbPfztNEg

 

Când concertul Diana Ross: Live in Central Park a fost întrerupt pe neașteptate de o furtună puternică, acesta a trebuit să fie anulat în ciuda eforturilor artistei de a înfrunta Mama Natură. Diana a anunțat că se va întoarce a doua zi pentru a cânta din nou. În mod uluitor, 1,2 milioane de oameni s-au prezentat pe gazonul din Central Park pentru a experimenta un moment unic în viață, moment definitoriu pentru o întreagă generație.

Concertul a făcut înconjurul lumii și a înfățișat-o pe Diana Ross ca pe un artist care a unit etnii, naționalități, tineri și bătrâni pentru a-i admira actul artistic. În afară de concertul integral care a fost susținut a doua zi, documentarul Diana Ross – Viața, dragostea și moștenirea în direct din Central Park conține și interviuri cu copiii artistei și știri din arhiva vremurilor respective care documentează persistența, determinarea și statutul de super star al Dianei. Împreună cu filmarea concertului, documentarul pune în lumină cele trei decade ale moștenirii artistei și ceea ce a făcut acest concert să devină emblematic în timp.

 

Harvie și muzeul fermecat – 3D

Regia: Martin Kotík, Inna Evlannikova

Cu: Martin Dejdar, Ota Jirák, Jirí Lábus, Martin Klásek

Gen film: Animație, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic

Durată: 90 minute

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TkAW1MnxqoY

Cei mici s-ar putea bucura să vadă aventurile animate ale lui Harvie, un băieţel pasionat de jocuri video care face o descoperire extraordinară: un muzeu de păpuşi magic, ale cărui exponate prind viaţă. Lucrurile se complică atunci când o forţă malefică atacă muzeul, iar Harvie ar face bine să lase jocurile şi să alerge în ajutorul acestui loc magic…

Harvie este un băiețel isteț, dar cam neastâmpărat, iar cea mai mare pasiune a sa sunt jocurile video. Ar da orice pentru a termina ultimul nivel!

Într-o zi, împreună cu prietena sa, Monica și patrupedul Jerry, ajunge prin părțile neexplorate ale Muzeului de Păpuși.

Cei trei descoperă că muzeul este de fapt fermecat, iar păpușile vechi de sute de ani se trezesc la viață! Dar o forță malefică amenință muzeul, iar Harvie este singurul care o poate opri. Oare va reuși Harvie să treacă peste propriile slăbiciuni și să facă față provocărilor din lumea reală?

 

Biletele sunt puse în vânzare la prețul unic de 12 lei, respectiv 15 lei pentru filmul, și vor putea fi achiziționate on-line de pe site-ul  www.ateneuiasi.ro sau direct de la casieria Ateneului din Iași, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-16.30 sau cu o oră înaintea începerii spectacolului. Ochelarii 3D sunt incluși în prețul biletului.

Preț bilet normal: 12 lei

Preț bilet 3D: 15 lei

Preț Diana Ross: 20 lei

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;