Programul Ateneului din Iaşi în perioda 25 – 31 martie

O săptămână nouă a început la Ateneul din Iași, iar programul este gândit astfel încât să bucure pe toți iubitorii de cultură.

Marţi, 26 martie 2016, începând cu ora  19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, Trupa de teatru „Birlic” din Fălticeni are marea onoare să vă prezinte un spectacol cu o importantă morală: „oricât de mort ai fi, tot tu ești vinovat”. După asta se ghidează și majoritatea oamenilor din ziua de azi, din lipsa de responsabilitate. Cu un viu grai autentic, expresii oltenești, o multitudine de personaje reprezentând fiecare un stereotip, spectacolul „Despre amor, omor si umor”, regizat de Ovidiu Cuncea, își propune să atragă atenția spectatorului cu o piesa dinamică și amuzantă, cu un mesaj puternic, recomandată tuturor, indiferent de vârsta.

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/despre-amor-omor-si-umor-regia-ovidiu-cuncea-26-03-2019-1900/ sau la casieria Ateneului!

Vineri, 29 martie,IRIS revine la Iași, unde va lansa și noul lor album.Concertul va fi susținut în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, începând cu ora 19.00.

Sub motto-ul „Lumea toata e un circ”, titlu inspirat de albumul cu același nume, lansat în octombrie 2018, acest concert nu trebuie ratat!

Noua producție este o reinventare a trupei și oferă un nou suflu muzical ce se îmbină perfect cu acordurile clasice marca IRIS, inspirând și cucerind noua generație a publicului rock, dar și susținători de-o viață ai formației.

Albumul include 14 piese noi înregistrate de IRIS pe parcursul unui an de zile. Compoziția aparține membrilor trupei IRIS, iar versurile acestora sunt semnate de George Costinescu, Relu Marin, Sorin Poclitaru, Andrei Păunescu și Liliana Ștefan.

Pe parcursul a mai bine de o ora jumatate, publicul se va bucura de un spectacol marca IRIS, de energia formației, în care acordurile muzicii vor face ca auditoriul să experimenteze multiple sentimente și stări inspirate din realitatea contemporană.

IRIS sunt:

Nelu Dumitrescu – tobe (membru fondator)

Costi Sandu – voce

Andrei Balasa – chitară solo

George Costinescu – chitară bas

Relu Marin – clape

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/iris-lumea-toata-e-un-circ-29-03-2019-1900/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

Ziua de sâmbătă, 30 martie 2019, va fi una plină de evenimente dintre cele mai diverse. Cu piese de teatru pentru copii și adulți, evenimente de implicare în societate, invitați speciali de la teatrele partenere din țară, Ateneul din Iași oferă ocazia ieșenilor atât de a se implica în comunitate, prin acțiuni de ecologizare, cât și de relaxare, prin piesele de copii sau de adulți pe care le pune în scenă.

  • 30 martie, ora 10.00 – „Pârtia de Cultură”. Campanie de ecologizare – Pârtia de ski, Sărărie.

Întrucât ne dorim ca în Iași să fie organizate cât mai multe evenimente culturale de anvergură și pentru că vrem să contribuim direct la crearea unor condiții normale de desfășurare a acestora, vă invităm la o amplă campanie de ecologizare, prin care să transformăm „PÂRTIA de SKI” în „PÂRTIA de CULTURĂ”!

Organizatorii acestui eveniment sunt: Ateneul din Iași, Primăria Municipiului Iași, Salubris Iași, Citadin, SC Servicii Publice Iasi SA, Direcția Silvică Iași, Casa de Cultură a Studenților Iași, organizatorii festivalurilor Rock’n’Iasi Open Air 2019, Rocanotherworld și SC Stefana SRL.

Suntem convinși că acesta nu este doar visul echipei Ateneului din Iași, așa că #HAIȘÎTU, sâmbătă, 30 martie, la o acțiune de ecologizare a pârtiei de ski din Sărărie!

  • 30 martie, ora 11.00 – „O poveste descâlcită”, regia Andrei Ciobanu. Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Mari, marioneta cea drăguță, vine la Ateneu Sâmbătă, 30 Martie 2019, de la ora 11:00 să își facă mulți prieteni. Ea își dorește să se poată juca, să poată dansa, să cânte exact ca un om, de aceea își pune o dorință: să devină o fetiță adevărată. Cel care îndeplinește dorințe este celebrul Magicitor. El e și Magician și Vrajitor, în același timp. Doar că lucrurile nu vor fi chiar atât de simple…Mari va trebui să treacă anumite probe, create special de Magicitor pentru a o pune în dificulatate. În ajutorul ei vine Rapunzel, care o va încuraja pe Mari să viseze până la capăt și care îi va deveni cea mai bună prietenă! Cele două vor avea nevoie și de ajutorul lui Pascal, dar și a copiilor! Va reuși Magicitorul să-i îndeplinească dorința lui Mari? Sau poate Rapunzel e cea care o va transforma? Oare până la urmă copiii vor fi cei care vor reuși să o facă pe Mari om? Toate acestea le vom afla la ,,O poveste descâlcită”!

Dar, cel mai important e că cei mici vor învăța să viseze până la capăt și, mai ales, ce important e să avem prieteni lângă noi care să ne ajute la greu!

Regie: Andrei Ciobanu

Spectacol interactiv, recomandat tuturor categoriilor de vârstă!

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/o-poveste-descalcita-premiera-pentru-copii-regia-andrei-ciobanu-30-03-2019-1100/  sau la casieria Ateneului!

  • 30 martie, ora 19.00 – „PISICI”, o producție a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, un spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș.Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Unul dintre evenimentele așteptate cu nerăbdare de ieșeni, care a fost sold out după doar câteva zile de la punerea la vânzare a biletelor, spectacolul „PISICI” va putea fi urmărit, sâmbătă, începând cu ora 19.00, la Ateneul din Iași, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”.

Un fel de alternativă parodică la Cats. O joacă muzicală în care câteva pisici își deapănă poveștile. La început a fost un ‘miau’, după care Pisica Dumnezeu a creat o lume dominată de pisici. În absența omului, pisicile îi iau locul, la pachet cu problemele aferente.

O bătrână obsedată de murături, un patron de fabrică de mobilă cu aspirații de politician, un rachet naiv, un câine reîncarnat în pisică, un cuplu cu probleme în căsnicie, și alte personaje pisicești își cântă pe rând neajunsurile sau bucuriile, în timp ce poveștile lor se întrepătrund, conectându-le într-o țesătură unică.

Bobo Burlăcianu, cunoscut și apreciat interpret și compozitor român, este cel care semnează regia spectacolului concert Pisici. Învață să cânte la chitară în timpul liceului și face parte din trupa de umor Patrula 0, unde îl cunoaște pe Bobi Dumitraș, viitorul coleg din trupa Fără Zahăr. Între 1999 și 2004 activează în trupa de teatru Ludic, la Casa de Cultură a Studenților din Iași.

În 2001 înfiinţează trupa Fără Zahăr și debutează în cenaclul folk Moldavia. Primul album apare în 2003 și poartă titlul Episodu’ unu: Amenințarea faitonului. Urmează albumele Episodu’ 2 de la Dorohoi și Neamul lui Peneș Curcanul. Între 2004 și 2012 semnează, alături de Bobi, rubrica „Voi n-ați întrebat, Fără Zahăr vă răspunde” în Suplimentul de cultură.

În 2004 o cunoaște pe Ada Milea, cu care va colabora în spectacolele-concert Quijote, adaptare după Miguel de Cervantes, Nasul, după N.V. Gogol, și Deliruri, după poeme de Ion Mureșan, reeditat ulterior cu titlul Alcool.

În 2005, Fără Zahăr a câştigat Discul de Aur pentru vânzările primului disc.

În 2007 debutează în calitate de compozitor al muzicii din spectacolul With a Little Help from My Friends de Maria Manolescu, în regia lui Radu Apostol, de la Teatrul Național Iași. Lucrează cu teatre din București, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara. În 2012 înființează formația de rock alternativ The Bread Pits.

Artist, compozitor și umorist, membru al trupei de muzică şi de umor Fără Zahăr, cel care a scris şi versurile celor mai cunoscute piese ale formaţiei, Bobi Dumitraș s-a născut în orașul Dorohoi, județul Botoșani

Simpaticul comediant, care a mai avut apariții în spectacole de stand-up, și-a făcut curaj să se înscrie la iUmor, cunoscuta emisiune de divertisment televizată, după ce a primit încurajările prietenilor.

„Pofta de a face stand-up mi-a venit în timp, când mi-am dat seama că nu toate glumele rimează și aș putea să le prezint și sub această formă, fără instrument muzical”, a povestit Bobi.

La inițiativa lui Bobo, se naște la 3 ianuarie 2001, formația Fără Zahăr. Bobi este cel care-i dă numele.

„PISICI” un spectacol concert pus la cale de Fără Zahăr.

Versuri: Bobi Dumitraș, Bobo Burlăcianu

Scenografie: Bobo Burlăcianu

Ilustrații: Ana Țăranu

Regie muzicală: Bobo Burlăcianu

Pisicile:

Horia Butnaru

Patronul Blănaru

Andrei, motanul călător

Cristina Florea

Cristina din cuplul Mihai și Cristina

Șoferița nesimțită Mariana

Monica fantomâța

Cătălin Ștefan Mîndru

Dumnezeu

Rachetul Alioșa

Cosmin Panaite

Câinele Vasile

Mihai din cuplul Mihai și Cristina

Supereroul

Clara Popadiuc

Prodanca, baba de la doi

Adolescenta Cami

Durata unui spectacol: 70 de minute

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/pisici-un-spectacol-concert-pus-la-cale-de-fara-zahar-30-03-2019-1900/ sau la casieria Ateneului!

Duminică, 31 martie, ora 11:00 vă invităm la premiera spectacolului „Povestea iepurașului de Paște”, regia Arun Cotic! Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

Încă din vremurile de demult, Iepurașul de Paște vine an de an la copii, cu ouă roșii gata de ciocnit. Însă, anul acesta tradiția este în pericol, pentru că Tatăl iepure este bătrân și nu mai face față. Tocmai de aceea, are nevoie de ajutorul vostru, copii! Trebuie să aleagă cel mai vrednic iepuraș dintre cei trei fii ai săi, pentru a deveni Iepurașul de Paște. Să fie Rilă cel zăpăcit, Rică cel perfecționist sau Raș cel credul? Doar voi îl puteți ajuta să facă alegerea cea corectă. Să nu uitați să aveți și un ou fiert în buzunar, pentru a ciocni cu noul Iepuraș de Paște. Toata baza este in voi, copii!

Distracția este garantată de iepurașii voioși, care vă așteaptă cu drag.

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/povestea-iepurasului-de-paste-premiera-pentru-copii-regia-arun-cotic-31-03-2019-1100/ sau la casieriaAteneului!

Una dintre cele mai iubite piese ale Ateneului din Iași, „Take, Ianke și Cadîr”, în regia lui Ion Sapdaru, poate fi urmărită și duminică, 31 martie, începând cu ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași.

<<„Pentru mine, Take, Ianke si Cadîr, este o provocare. Am evitat de câteva ori s-o pun în scenă din diverse motive. Ori cei care veneau cu propunerea nu mă convingeau, ori eu rătăceam în alte zone ale teatrului contemporan, etc. La teatrul ,,Ateneu” am găsit în sfârșit echipa.

Anul acesta, piesa împlinește venerabila vârstă de 87 de ani și se pare că e cea mai jucată piesă românească de la momentul scrierii. Nu cunosc un teatru în România sau Moldova unde această piesă să nu fi fost montată. În primul rând pentru că oferă actorilor partituri rar întâlnite dar și mesajul piesei este mereu actual. O simplă poveste a trei negustori mărunți, de diferite etnii care se confruntă la un moment dat cu o dilemă mare. Dragostea copiilor sau oprobriul ,,mahalalei”, a cutumelor strămoșești și bariera religioasă. Personajele piesei parcurg un drum anevoios spre un final fericit în care soluția e una singură – dragostea.

Există în piesă un schimb de replici care m-a determinat să fac acest spectacol:

Ianke: Dar ce faceți din copil? Un evreu, un creștin?

Ana: Un om, papa! Mai departe să nu ne gândim! ”>> (Ion Sapdaru, Iași, ianuarie 2019)

Distribuție:

Take – Dumitru Florescu

Ianke – Codrin Dănilă

Cadîr – Daniel Onoae

Ana – Alexandra Macovei

Ionel – Gelu Ciobotaru

Safta – Alexandra Paftală

Ilie – Sorin Cimbru

Regie și coloană sonoră: Ion Sapdaru

Decor: Cătălin Târziu

Costume: Alina Dincă Pușcașu

Asistent regie: Francisc Bucur

Video: Alexandru Amargheoalei

Sinopsis:

Sinopsis comedia ,,Take, lanke și Cadîr”, regia Ion Sapdaru

Într-un orășel de provincie moldovenească își duc traiul tihnit trei mici negustori de etnii diferite: Take, care este român, lanke, evreul și turcul Cadîr. Fiecare dintre ei ține câte o prăvălie modestă în una dintre mahalalele de la periferia orășelului, acoperind micile nevoi ale locuitorilor, români sau evrei. Viața celor trei se desfășoară lent, fără evenimente majore, într-un soi de plăcută toropeală, este statornicită pe o prietenie îndelung verificată și reconfirmată în fiecare zi. Casele le sunt identice, Take și lanke vând cam aceleași produse, își „împrumută” unul altuia clienți pentru a nu se concura și a nu câștiga unul în defavoarea celuilalt. Cadîr are o prăvălie cu coloniale de care nu vând ceilalți doi. Take și lanke iau masa pe terasele din spatele caselor lor, aproape lipite, mâncând fiecare din mâncarea lui „ovreiască” sau „românească”, dar neezitând să-i ofere și celuilalt din bucatele sale.

Cu toate acestea, pentru a respecta cutuma, lanke declară: „Ovreiu să mănânce la masa lui ovreiască și creștinul la masa lui creștinească”.

Echilibrul acesta perfect este brusc amenințat de venirea Anei (fiica lui lanke) și a lui Ionel (fiul lui Take), care se aflau la studii la București, la Academia Comercială. Nu atât sosirea lor complică lucrurile, cât hotărârea acestora de a se căsători. Șocul este resimțit de Take și de lanke care, deși își iubesc copiii și se străduiesc pentru „fericirea” lor, trebuie să lupte mai întâi cu ei înșiși și apoi cu gura mahalalei care n-ar accepta o asemenea deviere de la legea strămoșească. Lui Take îi este frică de „bocluc”, iar lui lanke de falimentul afacerii sale în situația în care evreii ar mai înceta să târguiască de la Ianke, iar românii de la Take. În inima lor de părinți iubitori, amândoi ar accepta căsătoria, dacă nu s-ar teme de reacția „comunității” și de ,,gura lumii’’.

Amândoi acceptă în cele din urmă soluția salvatoare avansată de Cadîr: cei doi tineri să fugă.

„Cadîr bine gândit”, zice turcul, „și scăpare bun găsit. Voi trebui copii lăsăm fugim departe voi ei fugit sus ia tren voi nimic, știut. La lume spus voie nu dat și copii singur, fără voie plecat”. Toate neliniștile și spaimele lui Ianke și Take, tot zbuciumul lor sufletesc primesc în cele din urmă o rezolvare.

Cadîr se folosește de tot felul de șiretlicuri pentru a-i ajuta pe cei doi tineri (îi ascunde și adăpostește în casa sa, le face rost de capital pentru a porni o afacere prosperă în asociere cu el – banii fiind luați de la Take și Ianke, le oferă cu generozitate toată bruma de bani, două mii de lei, economisită de-a lungul unei vieți. Noua prăvălie pe care o vor deschide „în asociație” se va numi „La Europa” pentru că „acolo și turca și ovrei și creștin estem”.

Mesajul este apăsat exprimat în final de Ana, spre a spulbera definitiv ezitările lui Ianke: „Dar ce faceți din copil”? se interesează Ianke: „Un om, papa, vine prompt raspunsul”.

,,Take, Ianke și Cadîr’’ rămâne o operă semnificativă din două perspective: a scrisului lui Victor Ion Popa și a literaturii dramatice românești din perioada interbelică.

Durata: 2h și 30 de minute (cu o pauză)

Bilete pe: https://ateneuiasi.ro/ticketsys-event/spectacol-de-teatru-take-ianke-si-cadir-regia-ion-sapdaru-31-03-2019-1900/ sau direct de la casieria Ateneului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 -16.30.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;