Odată cu primăvara, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir ” din Iaşi organizează şi găzduieşte Festivalul- Concurs “O mască râde, alta plânge”.
De 14 ani festivalul-concurs a evoluat, a definit noi valori, a căpătat sens, a pus în valoare pasiunea elevilor pentru arta spectacolului de teatru, a stimulat creativitatea, dezvoltarea în exprimare dar și spiritul de competiție.
Mulțumirea noastră este că am regăsit modalități prin care i-am ajutat pe copii să zâmbească, să plângă, să râdă, să gândească, să se audieze, să se descopere.
Tinerii artiști au luat rolurile în serios și au înțeles că plasarea lor în ipostaze noi are menirea de a-i ajuta în autocunoaștere, dezvoltare personală și în dobândirea unei viziuni proprii asupra lumii și a vieții.
Festivalul „O mască râde, alta plânge” se bucură, așadar, de tradiție, de recunoaștere și aduce prestigiu și popularitate Liceului Cantemir. Succesul este rezultatul unui antrenament cultural peren, al unei viziuni excelente a organizatorilor care asigură, an de an, deschideri culturale la nivelul școlilor din Județul Iași, prin sensibilizarea tinerilor în fața fenomenului artistic: teatru, muzică, dans, poezie, dezvoltarea bunului gust, a comunicării prin limbajul universal al artei.
Festivalul „O mască râde, alta plânge”, de complexitate asemenea cromaticii curcubeului înseamnă DORINȚĂ, DESCHIDERE, DESCOPERIRE, DESĂVÂRȘIRE a dragostei depline pentru elevii de toate vârstele.
Aflat la a XIV-a ediție, concursul reprezintă un omagiu adus scenei, sensibilității, poeziei dar și sufletului omenesc, o întâlnire fericită a teatrului cu poezia.
Concursul va avea loc vineri, 29 martie 2019, începând cu ora 9.00 și se va desfăşura pe patru secţiuni: Ecouri poetice (interpretare poezie), Mirajul scenei (interpretare teatru), Creaţii literare – poezii şi Măşti pe şevalet (concurs de arte vizuale). La concurs şi-au anunţat participarea peste 300 de elevi, 65 de profesori şi bibliotecari din 34 unități școlare.
Juriul este format din profesioniști din lumea teatrului și a culturii: prof.univ.dr.Toma Hogea – actor, regizor şi scenerist, președintele juriului, actorii Theodor Ivan şi Mitruţ Peiu – Trupa de Teatru și Improvizație „Idiot” Iași, prof. muzeograf Corina Mocanu Irimiţă, Muzeul Literaturii Române Iaşi şi prof. Cătălin-Mihai Ştefan, educator muzeal, Muzeul Național al Literaturii Române Iaşi.
„Între teatru și comorile lumii aș alege teatrul” spunea Maria Filotti în epoca modernă… în prezentul nostru mai mult trăit și mai puțin simțit vă invităm cu același drag, să compuneți culorile curcubeului în cadrul festivalului-concurs „O mască râde, alta plânge” ediția a XIV-a!