Alfabetul creativității – strategii și tehnici pentru ora de dirigenție

La finele lunii martie, Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat, prin inspectorul pentru activități educative, prof. Alla Apopei, la Colegiul Tehnic “Ion Holban” din Iași, cercul metodic al profesorilor coordonatori pentru Comisia diriginților din unitățile de învățământ ale județului, cu tema „Alfabetul creativității – strategii și tehnici pentru ora de consiliere și orientare/consiliere și dezvoltare personală”, la care au participat 200 de reprezentanți din toate școlile. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și Colegiul Tehnic “Ion Holban” Iași, având drept invitat special inspectorul pentru activități extrașcolare de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, prof. Tatiana Vântur, cu scopul de a împărtăși profesorilor ieșeni experiența profesorilor diriginți din județul Suceava în stimularea creativității elevilor prin metode și tehnici nonformale.
Inspectorul Școlar General al I.S.J. Iași, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, i-a provocat pe participanți prin întrebările Cum este elevul creativ?, Cum este profesorul creativ? și Cum este școala creativă?, prin crearea unui dialog cu publicul. Inspectorul general a prezentat prioritățile profesorilor diriginți pentru a dezvolta creativitatea elevilor și a acordat premii elevilor care s-au calificat pe primele locuri ale concursurilor din Calendarul național al activităților educative în anul școlar anterior, manifestând creativitate în realizarea proiectelor și lucrărilor premiate.
Profesorul psihopedagog Anca Hardulea, directorul C.J.R.A.E. Iași, a conturat profilul de personalitate și competențe specifice ale profesorul creativ, iar Alla Apopei, inspector pentru activități extrașcolare la I.S.J. Iași, a prezentat o inițiere în creativitate și a accentuat care sunt elementele unei lecții creative la consiliere și orientare /consiliere și dezvoltare personală, lansând, în premieră pentru profesorii ieșeni, Ghidul dirigintelui creativ. Exemple de bună practică în domeniul utilizării creativității și a rezultatelor de impact au fost prezentate, valorificând experiența profesorilor de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea” Pașcani și de la Colegiul Tehnic “Ion Holban” din Iași. Pe parcursul activității a fost organizat un concurs de idei creative ale participanților, trei dintre aceștia fiind premiați la finalul activității de către I.S.J. Iași.
În partea a doua a evenimentului, profesorii participanții au fost implicați în activități practice organizate în cadrul unui număr de opt ateliere de lucru, cu tema „Alfabetul creativității – strategii și tehnici pentru ora de consiliere și orientare/consiliere și dezvoltare personală”, moderate de consilieri școlari de la C.J.R.A.E. și profesori din consiliul consultativ pentru activități extrașcolare, cu scopul de a identifica și experimenta strategii și modalități de dezvoltare a creativității elevilor în cadrul orelor de consiliere și dezvoltare personală.
În contextul schimbărilor din societatea contemporană , considerăm că este o necesitate a școlii să se adapteze noilor generații de elevi și să vină în sprijinul profesorilor diriginţi, care au un rol important în dezvoltarea acestora, propunând activităţi concrete pentru transformarea instituțiilor de învățământ prin creativitate.
Filed in: Educație

Comments are closed.

;