Aventura continuă la Școala Gimnazială ,,Alexandru cel Bun’’ din Iași

A treia zi din săptămâna ,,Să ştii  mai  multe,  să  fii  mai  bun !’’ îi surprinde pe elevii Școlii Gimnaziale ,,Alexandru cel Bun’’ Iași cu alte activități inedite din domenii variate: artistic, cultural, sportiv, educație rutieră, educație pentru sănătate, educație pentru mediu sau dezvoltarea carierei elevului. 

Cei mai mici școlari, cei din clasa pregătitoare, au primit cu entuziasm vizita polițiștilor de la Biroul Rutier Iași. În cadrul activității au aflat care sunt semnele și regulile de circulație, drepturile și obligațiile micilor pietoni și au descoperit ce ,,accesorii’’ are o mașină de Poliție.

O tradiție a școlii noastre este deja mediatizatul concurs ,,Lectura-cuvânt și imagine”. Deși proba județeană pentru clasele II-IV s-a derulat în această lună, cei mai tineri cititori, cei de clasă pregătitoare și clasa I, au dorit să participe și ei la descifrarea tainelor lecturilor la Biblioteca județeană ,,Gh. Asachi’’, filiala ,,Mihail Sadoveanu’’, dar și în aer liber, în Parcul Voievozilor.

În cadrul Proiectului ,,Traista cu sănătate’’, inițiat de dr. Veronica Mocanu și ISJ Iași, unii elevi de clasa a II-a au vizitat ferma Miroslava, în turul organizat sub titlul ,,Roade și merinde’’. Astfel, cei mici au putut vedea ferma de animale, stupi și sere de legume cu răsaduri în diferite etape de dezvoltare. Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar alimentație corectă, ci și adoptarea unui regim zilnic de educație fizică. Așa au exersat elevii în cadrul unui antrenament sportiv, alături de instructorul Smîntînică S., dar și de cei de la clubul Dance Energy, care ne-au fost alături in aceste zile și ne-au inițiat în tainele dansului.

Inspectoratul Situațiilor de Urgență din Copou a fost vizitat de elevi curioși, care au aflat cu ce sunt utilate mașinile speciale care intervin în situațiile critice, în caz de incendiu, cutremur, accidente rutiere și au urmărit cu mare atenție cum se acordă primul ajutor.

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a au pătruns în tainele științei vizitând Muzeul Memorial ,,Poni – Cernătescu’’ și observând substanțele și ustensilele necesare realizării unor experimente atractive de chimie, expoziția de minerale de la demisolul clădirii, dar și noile tehnologii care prezintă informații despre personalitățile și istoricul edificiului.

Școlarii claselor a IV-a și a VI-a au optat pentru organizarea unei vizite la uzina Delphi Technologies, pentru a vedea unde lucrează unii dintre părinți, ce echipamente se fabrică acolo și care este procesul tehnologic.

Considerând că nu este lipsită de importanță întărirea sentimentului patriotic în rândul elevilor, s-a pornit cu mult entuziasm pe drumul cunoașterii eroilor patriei și a evenimentelor care au marcat istoria noastra. În acest sens, clasele a V-a au efectuat o excursie de o zi, Pe urmele lui Cuza, poposind la Palatul de la Ruginoasa și la Casa memorială a „bardului” de la Mircești, unde au aflat, într-o interesantă incursiune în trecut, despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza și marele Vasile Alecsandri, un inegalabil admirator al naturii. Elevii mai mici de la clasele pregătitoare și a II-a au avut posibilitatea să afle despre eroii de altădată, dar și despre cei de azi, care ne apără țara, prin vizita la Brigada Mecanizată Copou.

Bucuria călătoriei a reprezentat o ocazie prielnică pentru a se sădi dragostea de frumos, odată cu sentimentul de iubire față de țara lăsată de strămoșii noștri, prilej folosit de clasele a V-a și a VIII-a pentru realizarea excursiilor tematice „Să ne cunoaștem țara și România, te iubesc!”.

Înțelegând importanța abordării interdisciplinare, elevii din clasa a IV-a s-au putut bucura de parfumul de istorie și de încărcătură culturală a orașului nostru, dar și de căldura spirituală în cadrul activității Călători … prin istorie și cultură, vizitând Muzeul Unirii din Iași și Mănăstirea ,,Sfinții Trei Ierarhi’’. Efortul permanent al școlii de a sădi în inimile micilor elevi dragostea pentru lumina cunoașterii a fost reflectat în vizitele realizate la Palatul Culturii, de clasa a II-a și la Planetariu, de clasa a III-a. Dorința de socializare și de împărtăşire de informaţii din domenii de interes comun prin care se transmite din experiența personală a celorlalți a fost susținută de activitatea în parteneriat a clasei a III-a cu cei de la Liceul Teoretic ,,Miron Costin’’ Iași.

De la cei mai mici și până la cei de clasa a VIII-a, elevii au manifestat curiozitate, bucurie și dorință de a participa la cât mai multe și diverse activități extracurriculare. După zile încărcate și program divers în care școlarii au fost în legătură directă cu personalități diverse, cu cartea, cu locuri ce conțin file din istoria țării, peisaje încântătoare ale țării, nu este de mirare să auzim declarația unor elevi: „Pentru noi, Școala Altfel este o formă de recreere activă. Aceste zile sunt prilej de bucurie culturală și spirituală. Gândul că vom descoperi mereu ceva nou ne face să le așteptăm mereu cu aceeași emoție”.

Toți participanții, copii, părinți, profesori, invitați, așteaptă cu nerăbdare să continue aventura cunoașterii și în ziua următoare …

Filed in: Educație

Comments are closed.

;