Concursul național „Cultură și civilizație în România”- o nouă competiție de succes organizată la Iași

În perioada 2-5 iunie 2019 a avut loc, prin implicarea directă a Inspectoratului Școlar Județean Iași, Concursul național „Cultură și civilizație în România”, eveniment educațional de anvergură ce s-a intersectat cu vibrațiile istorice și spirituale ale orașului Iași.

Competiția transdisciplinară a reunit la Iași 141 de elevi din toate județele țării, 42 profesori însoțitori și 6 profesori membri ai Comisiei Centrale. Timp de două zile (3-4 iunie 2019), cele 47 de echipaje, înscrise la cele trei secţiuni ale concursului: Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale, Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică, Monografii istorice locale, au susținut, în sala de festivități a Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” Iași, două probe: proba teoretică– un portofoliu care a cuprins prezentarea scrisă, din perspectiva teoretică, a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate și proba practică, care a avut în vedere susţinerea/ilustrarea temei alese.

Organizarea evenimentului educational a presupus un efort de echipă, un parteneriat activ și real cu toți membrii comunității: autorități locale, mediul academic și cultural, precum și mediul de afaceri. Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Primăria Municipiului Iași, precum și Banca Comercială Română- filiala Iași, au fost parteneri implicați ai Inspectoratului Școlar Județean Iași în derularea acestei competiții prestigioase.

Deschiderea festivă a evenimentului a avut loc duminică, 2 iunie 2019, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” Iași iar festivitatea de premiere- în sala de festivități a Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” Iași, în ziua de miercuri, 5 iunie 2019.

Timp de patru zile, echipajele participante la concurs au pășit pragul instituțiilor de cultură din orașul nostru, descoperind patrimoniul cultural, spiritual al comunității, savurând pitorescul locurilor, însoțiți de profesori de istorie, științe socio-umane și religie din învățământul ieșean.

La cele trei secțiuni ale concursului s-au obținut, pe echipaje, câte 3 premii și 2 mențiuni ale Ministerului Educației Naționale, la care s-a adăugat un număr egal de premii din partea Primăriei Municipiului Iași, precum și patru Premii speciale oferite de Societatea de Studii Istorice din România și Muzeul Universității “Al. I. Cuza” Iași.

Filed in: Educație

Comments are closed.

;