Camera de Comerț și Industrie Iași și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România (ANPFPISDR), au organizat joi, 18 iulie 2019, o conferință de presă cu ocazia semnării protocolului de colaborare dintre cele două instituții.
Dificultățile crescânde cu care se confruntă firmele în privința găsirii și angajării de lucrători calificați determină o apropiere mai mare între mediul de afaceri și școală, pentru o mai bună identificare a nevoilor pieței muncii și o mai bună corelare cu învățământul profesional și tehnic.
„Piața forței de muncă duce o lipsă din ce în ce mai acută de meseriași. Fie că vorbim de migrația lucrătorilor calificați, fie de schimbul de generații care, iată, nu aduce din urmă un număr suficient de mare personal calificat în domeniile tehnice, cert este că firmele au probleme din ce în ce mai mari. Chiar și în condițiile în care aceste meserii au devenit tot mai bine plătite, tot nu se găsește suficient personal calificat. Trebuie schimbată o anumită mentalitate care încă mai persistă la nivelul părinților și al copiilor: aceea că un trai mai bun înseamnă obligatoriu să ai studii superioare și, eventual, să desfășori o muncă de birou, cu un laptop în față. Realitatea arată că nu este chiar așa. Există o multitudine de calificări tehnice bine plătite, care nu necesită studii superioare. Și, în același timp, nu toți copiii au aceleași înclinații și aptitudini. Cei cu înclinații tehnice trebuie încurajați să se îndrepte spre învățământul profesional dual, care se corelează cu necesitățile pieței muncii și include o componentă majoră de practică efectivă și reală într-o firmă, ceea ce, dublat de seriozitatea tânărului, duce la certitudinea unui loc de muncă, repet, bine plătit, la finalizarea școlii. Iar pe de altă parte, nimeni și nimic nu împiedică acel tânăr ca, ulterior, să-și continue studiile, să facă o facultate. Dar esențial este că la finalul școlii, urmată în cadrul învățământului profesional dual, acel tânăr este instruit, are o calificare și are și un loc de muncă, de multe ori chiar în cadrul firmei în care a efectuat practica. Se creează astfel un fel de ”piață” a învățământului, pe segmentele: dual, profesional și tehnologic, astfel că elevii vor beneficia de avantajele cunoașterii unei meserii și ale dobândirii unei calificări”, a declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.
Parteneriatul constituit la nivelul sistemului Camerelor de Comerț și Industrie și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România prevede și înființarea în teritoriu a 8 birouri regionale, cel aferent Regiunii Nord-Est fiind stabilit la Iași, cu sprijinul Camerei de Comerț.
Dezbaterea a beneficiat de participarea reprezentanților unui spectru larg de instituții cu incidență asupra dezvoltării învățământului profesional dual: deputat Camelia Gavrilă – președinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Maricel Popa – președintele Consiliul Județean Iași, Genoveva Farcaș – inspector școlar general și Rodica Dumitru – inspector de specialitate Inspectoratul Școlar Județean Iași, Radu Botez – viceprimar al Municipiului Iași. De asemenea, au mai participat și Florentina Vasilescu, coordonator regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și, în calitate de invitat special, Rodica Bivol, șef secție învățământ dual din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
Parteneri de dialog pentru autorități au fost reprezentanți ai unor firme interesate de subiectul învățământului dual, precum: Antibiotice, Delphi Diesel Systems Romania, Aeroportul Iași, Piscicola, Mobila SACO Pașcani.
„Nici firmele nu trebuie să fie reticente. Auzim de multe ori întrebarea: bine, dar dacă elevul pleacă după ce face practica la mine? Experiența celor câteva școli în sistem dual care au făcut pionierat în România ne-a arătat că, per total, operatorul economic iese câștigat prin această implicare, chiar dacă nu-i poate reține în proporție de 100% pe toții practicanții. Trebuie privit și așa: a instrui mai mulți elevi decât locuri de muncă disponibile efectiv la tine în firmă, îți oferă posibilitatea să ți-i alegi pe cei mai buni și mai serioși”, a mai declarat Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.
Prezentarea sistemului învățământului dual și a obiectivelor avute în vedere de parteneriatul dintre ANPFPISDR și CCI Iași și înființarea biroului regional de la Iași, a fost urmată de o amplă discuție pornind de la întrebările punctuale ale fiecărei firme și continuând cu un veritabil schimb de experiență cu reprezentanta CCI de la Chișinău, care a expus pe larg modalitatea în care este implementat sistemul învățământului dual în Republica Moldova și concluziile după cinci ani de implementare.
„Semnarea acestui protocol se înscrie în strategia Autorității Naționale de a deschide 8 Birouri Regionale, în parteneriat cu camerele de comerț și industrie. Obiectivul principal este acela de a ne apropia de mediul de business, întrucât învățământul dual se organizează doar la solicitarea agenților economici. Biroul regional care se va deschide la Iași va acoperi întreaga regiune Nord-Est. Obiectivele imediate sunt apropierea de oamenii de afaceri, promovarea strategiei de dezvoltare, identificarea resursei umane și promovarea oportunităților pentru mediul de afaceri. Și deopotrivă pentru elevi și părinți asigurarea că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de muncă bine plătit este o șansă în plus”, a declarat Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România.
Camera de Comerț și Industrie Iași