Miercuri, 28 august 2019, între orele 17.00 și 19.00, la Galeriile „Dumitru Grumăzescu” din Iași, un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, coordonat de profesorii lor, Cristina Vameșu și Alexandru Ursu, va organiza expoziția de fotografii „MetamorphosIS – o poveste în imagini”.
Evenimentul, realizat în parteneriat cu Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, își propune să contribuie la informarea și conștientizarea populației cu privire la beneficiile educației și formării profesionale pe tot parcursul vieții pentru dezvoltarea personală, profesională și comunitară.
Activitatea face parte din proiectul „MetamorphosIS – Butterfly Effect of Education. Campanie de promovare a importanței unui model în educație – profesorul Vasile Coțofan”, care cuprinde o suită de activităţi integratoare şi comprehensive, realizate într-un cadru non-formal de educaţie, ce vizează cunoașterea valorilor europene, implicarea directă a tinerilor în activități de valorificare a unor modele reale de viață și carieră, precum și promovarea rolului educației și al practicării unei meserii pentru dezvoltarea personală, profesională și comunitară. Proiectul se concretizează în implementarea unei campanii de informare, educare și conștientizare a membrilor comunităţii ieșene cu privire la rolul educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și în asigurarea prosperității economice durabile.
Activitățile proiectului se desfășoară în perioada iunie – octombrie 2019 în cadrul Concursului Național Euroscola 2019 – 2020, ediția a XII-a, organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și Ministerul Educației Naționale, ediție care se desfășoară sub deviza „Educația schimbă vieți”. Euroscola este unul dintre programele dedicate tinerilor și aplicat în toate statele membre, scopul său declarat fiind de a reuni în cadrul unor zile festive, adolescenți din toate statele membre ale Uniunii, oferindu-le ocazia de a afla cum funcționează Parlamentul European, dar și de a cunoaște mentalitățile și așteptările altor tineri din statele membre.
„Deoarece credem în puterea imaginilor de a spune povești, ne-am propus să creăm un punct de întâlnire al comunității locale cu o poveste de succes despre educație și formare profesională, și anume cea a profesorului Vasile Coțofan. Valorificând simbolic efectul fluturelui, expoziția se va centra pe valențele umane, personale, profesionale, artistice ale modelului ales, demonstrând că, indiferent de aspirațiile oricărei generații, educația rămâne Vibrația care te transformă”.