Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Iași, prin Clubul de chitară clasică și electrică, coordonat de referentul Petran Paveliuc, organizează în perioada 16-17 noiembrie cea de-a XII-a ediție a „Iași Guitar Festival”.
PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI
- Sâmbătă, 16 noiembrie
ora 14:00 – Concursul Național de Chitară Electrică, Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților Iași
Concurenții vor avea vârstele cuprinse între 11 și 18 de ani. Concurenții care nu au împlinit încă 18 ani trebuie să fie însoțiți de un profesor coordonator, tutore legal sau părinte. În cazurile speciale, copiii pot participa și cu o cerere din partea parinților sau a tutorelui legal care să dovedească acordul acestora pentru participarea la concurs, act cu care se vor prezenta juriului/organizatorilor.
Echipa de jurizare pentru concursul de chitară electrică este fost formată din:
Dan Spînu – conferențiar universitar doctor (Univ.G.Enescu Iasi);
Petran Paveliuc – profesor chitară (Casa de Cultură a Studenților Iași);
Andrei Roșulescu – profesor de chitară (Cluj);
Nicu Patoi – profesor de chitară (București)
Rareș Totu – chitarist (București)
Concurenții trebuie să cunoască noțiuni de bază din tehnicile cele mai folosite de chitariști:
- alternate picking
- sweep picking
- legatto
- bending
- tapping
- harmonics (flajeolete)
- moduri & game
- arpegii
- acorduri & progresii
- power riffs
- fingerstyle
Concurenții sunt obligați să fie prezenți pentru intrarea în concurs cu cel puțin 20 de minute înainte de ora comunicată de organizatori. Intrarea în concurs se va face prin tragere la sorți înainte de ora de începere. În caz de întârziere din forță majoră (așa cum este aceasta definită de lege) organizatorii vor face tot posibilul să găsească un alt timp de intrare în concurs. Dacă nu va fi posibil acest lucru, concurentul va fi descalificat.
Fiecare concurent va interpreta două piese consecutive în limita a 10 minute, în ordinea cerută de juriu:
- piesă de factură rock la libera alegere a concurentului: individual sau cu negativ (cd, mp3 sau link Youtube cu backing track).
- o piesă de improvizație în primă audiție pe o temă dată de juriu (live).
Concurenții au la dispoziție o stație Marshall JCM 2000TSL 100Wcu cabinet 4X12, însă pot aduce procesorul sau/și statia proprie pentru a obține sunetul pe care îl doresc. Instalarea și cablarea lor nu trebuie sa depășească 5 minute. Concurentul care depășește timpii alocați ar putea fi depunctat în clasament (în funcție de decizia juriului). Juriul este format din artiști, muzicieni, membri ai unor formații cunoscute și chitariști consacrați.
Juriul hotărăște ordinea concurenților prin cumul de puncte de la 1 la 10, în baza următoarelor criterii:
- Prezența scenică
- Interpretare (intonația și acuratețea notelor)
- Ritm (constanta ritmică si tempo)
- Originalitate și inspirație în improvizație
- Acordaj
În caz de departajare pentru concurentii cu acelasi punctaj sau cu punctaje foarte apropiate aceștia vor prezenta la cererea examinatorului 4-8 măsuri din tehnica respectivă, fiind punctati corespunzator nivelului tehnic cu note intre 1 si 10.
Premiile oferite de organizatori sunt:
Premiul I – Amplificator Handmade marca Viorel Firtat
Premiul II – 300 lei
Premiul III – 200 lei
- Sâmbătă, 16 noiembrie, ora 18:00 – Concert live blues-rock RAREȘ TOTU
Declarat Cel mai bun chitarist al anului 1987 în Romania și Cel mai bun chitarist al anului 1992 în Ungaria, chitaristul al cărui nume parcă simbolizează opțiunea artistului de implicare până în cele mai mici amănunte este și la această oră în România unul dintre reperele de calitate ale artei blues-rock. Născut 1965, la Cluj-Napoca, la vârsta de 7 ani a început să ia lecții de pian, dar s-a hotărât să devină chitarist dupa ce a văzut un film al lui Martin Scorsese care avea să-i schimbe viața: ”Ultimul vals”, unde Clapton a fost trăgaciul unei arme care nu s-a mai descărcat niciodată în mâinile lui Rareș. Arma lui a fost bunul gust, viziunea și virtuozitatea cu care și-a apărat propria-i artă aproape 30 de ani pe scenă.
În încheiere va avea loc Gala Laureaților Concursului Național de Chitară Electrică. Invitați speciali: Andrei Țăbârnă și Ștefan Măgirescu, câștigătorii concursului de chitară electrică ediția 2018.
- Duminică, 17 noiembrie, ora 18.00 – FICS Pop Orchestra, concert 25 ani de jazz/pop la UNAGE!
Concert aniversar susținut studenții și absolvenții specializării Compoziție Jazz și Muzică Ușoară a Universității de Arte “George Enescu” Iași: FICS Pop Orchestra, conducerea muzicală: conf. univ. dr. Dan Spînu.
Invitați speciali:
- compozitorul și profesorul Viorel Munteanu
- univ. dr. Romeo Cozma
- Andrei Țăbârnă
FICS Pop Orchestra este un ansamblu relativ mare avînd ca nucleu o secţie ritmică (baterie, chitară bas, 1-2 chitări, pian, sintetizatoare) la care se adaugă un pachet de suflători (2-4 instrumentişti), un grup vocal (2-4 membri) şi mai mulţi solişti. Membrii sunt studenţi ai Facultăţii de Interpretare, Compoziţie şi Studii muzicale teoretice (de unde şi iniţialele din nume) din cadrul Univ. de Arte “G. Enescu” Iaşi, în principal de la Specializarea jazz şi muzică uşoară, cărora li se adaugă studenţi de la clasele de percuţie, trompetă, saxofon, trombon şi canto.