Joi, 19 decembrie 2019, ora 17, la Muzeul Mitropolitan Iași – Sala „Sinaxar”, va avea loc evenimentul cultural „Universul satului românesc în versuri”, organizat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Editura Doxologia și Muzeul Mitropolitan Iași, în cadrul proiectului „Anul omagial al satului românesc”.
Se va lansa volumul de poezie „Muzeu de sate” – autor Emilian Marcu, prezentat de scriitorii Daniel Corbu, Vasile Fluturel, Constantin Mănuță și Valentin Talpalaru. Actrița Ina Paladi va susține un recital cu poeme din volumul lansat. Participă etnograf Dr. Angela Paveliuc Olariu cu o scurtă alocuțiune despre tradițiile satului românesc.
Sub bagheta dirijorului dr. Costel – Mirel Nechita, corul „Sanctus” al Catedralei Mitropolitane Iași va încheia întâmplarea culturală cu tradiționalul concert de colinde.
Moderator: Rodica Rodean-președinte Asociația „Universul Prieteniei” Iași.
Proaspătul laureat al Academiei Române, cu premiul „Ion Creangă” pentru proză, scriitorul Emilian Marcu s-a născut la 28 septembrie 1950, în comuna Heleșteni, județul Iași și este absolvent al Institutului de Biblioteconomie, Bucureşti.
Debutează, cu poezie, în 1974, în revistele „Familia” și „Amfiteatru”, iar editorial cu volumul „Nunta în sâmbure”, la Editura Junimea.
A publicat numeroase volume de poezie, proză și critică literară; a primit numeroase premii și distincții; publică la cele mai importante reviste culturale, având și o rubrică permanentă de critică, „Vitrina cărților”, la revista „Convorbiri literare”.
Poezia sa este tradusă în SUA, Serbia, Spania, Franța, Anglia, Elveția, Ucraina, Rusia.
Corul „Sanctus“ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei continuă o tradiţie muzicală de peste 140 de ani. Cea mai prolifică perioadă a corului a fost cea în care, la bagheta dirijorală, s-a aflat renumitul muzician Gavriil Musicescu, cel care a preluat conducerea corului la 15 ianuarie 1876. De la 1 iulie 1996, la conducerea corului Catedralei Mitropolitane Iaşi este lectorul univ.dr. Costel -Mirel Nechita. Corul este format din persoane în mare parte fără studii de specialitate, cu meserii obişnuite, dar cu o credinţă profundă şi cu pasiune faţă de cântarea corală religioasă.