5:13 pm - Friday April 19, 1765

Spectacolele Operei Naţionale din Paris – transmise în direct la Cinema „Ateneu”

Pentru al doilea an consecutiv, spectacolele de operă și balet de la Opera Națională din Paris vor fi difuzate, în premieră, la Cinema „Ateneu”. Astfel, joi, 6 februarie, de la ora 20.00, spectatorii ieşeni sunt invitați la spectacolul de balet „Giselle”, transmis în direct de la Palatul Garnier. Marţi, 17 martie, de la ora 20.00, de la Opera Bastille din Paris va fi transmis live și spectacolul de Operă „Manon”.

Giselle – Transmisiune live de la Palais Garnier (Balet în doua acte – 1841)

Libretul de: Théophile Gautier și Jules‑Henri Vernoy de Saint‑Georges

Muzica de: Adolphe Adam

Coregrafie: Jean Coralli, Jules Perrot

Adaptat de: Patrice Bart, Eugène Polyakov

Decor: Alexandre Benois

Costume: Alexandre Benois

Regia muzicală: Koen Kessels

Prezentat de: Aurélie Dupont (Paris Opera’s Director of Dance)

Libretul spectacolului „Giselle” este scris de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges şi Theophile Gautier, după un poem semnat de Heinrich Heine.  Muzica este compusă de Adolphe Adam şi coregrafia originală îi aparține lui Jean Coralli şi lui Jules Perrot. Baletul Giselle a fost prezentat pentru prima dată în 1841 de Teatrul de Balet al Academiei Regale de Muzică din Paris. Baletul spune povestea unei ţărănci pe nume Giselle a cărei fantomă, după moartea-i prematură, îl protejează pe iubitul său Albert de răzbunarea spiritelor. Acţiunea este plasată în zona Rinului, în Evul Mediu, în timpul culesului viţei-de-vie. Dansul devine limbajul sufletului, iar prezența eterică a balerinei pare să sfideze gravitația.

Manon – operă comică în cinci acte (1884), transmisiune live de la Opéra Bastille (spectacol subtitrat în limba engleză)

Muzică de: Jules Massenet

Libretul de: Henri Meilhac, Philippe Gille

După: Părintele Prévost

Regia: Vincent Huguet

Regia muzicală: Dan Ettinger

Decor: Aurélie Maestre

Costume: Clémence Pernoud

Lumini: Bertrand Couderc

Coregrafie: Jean-François Kessler

Dramaturgie: Louis Geisler

Maestrul corului: José Luis Basso

Manon este o operă comică în cinci acte de Jules Massenet, cu un libret de Henri Meilhac și Philippe Gille, după romanul din 1731, L’histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut, de Abbé Prévost. A fost interpretată pentru prima dată la Opera din Paris, pe 19 ianuarie 1884. Manon este cea mai populară și de durată operă a lui Massenet, având un loc important în repertoriu.

Spectacolele anterioare:

Opera Bastille – „Carmen”, 8 februarie 2019

Opera Bastille – „Swan Lake”, 21 februarie 2019

Opera Bastille – „Lady Macbeth of Mtsensk”, 16 aprilie 2019

Opera Bastille – „Cinderella”, 16 mai 2019

Palais Garnier – „Don Giovanni”, 21 iunie 2019

Opera Națională din Paris, cu o vechime de peste 350 de ani, este una dintre cele mai spectaculoase opere din lume. Cele două săli din Palais Garnier (2.105 locuri) şi Opera Bastille (2.745 locuri) găzduiesc opere clasice și moderne și spectacole de balet.

 

Prețul unui bilet la spectacol este de 40 de lei.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;