În vederea informării tuturor absolvenților de gimnaziu care vor susține examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2020, Inspectoratul Școlar Județean Iași face următoarele precizări:
- Programa pentru Evaluarea Națională 2020 la Limba și literatura română, respectiv Matematică, a fost anunțată de Ministerul Educației și Cercetării pe 10 aprilie și aprobată prin Ordinul 4115/2020. Din conținuturile pe care absolvenții de clasa a VIII-a trebuie să le pregătească pentru examen au fost eliminate temele aferente semestrului al II-lea al anului școlar 2019-2020.
- În vederea susținerii probelor pentru prima sesiune a examenului de Evaluare națională, s-au înscris, în școlile din județul Iași, 7402 elevi, respectiv 7396 din seria curentă la care se adaugă 6 elevi provenind din seriile anilor anteriori. Dintre aceștia, 7364 elevi provin din învățământul de masă, 11 elevi sunt absolvenți ai Liceului Special „Moldova” Târgu Frumos, iar 27 sunt copii cu cerințe educaționale speciale (CES) care au învățat în școlile de masă. Se impune a fi menționat faptul că toți absolvenții claselor a VIII-a din anul școlar 2019-2020 au fost înscriși automat, prin secretariatele unităților de învățământ, iar pentru absolvenții seriilor anterioare, înscrierea s-a făcut pe baza unei cereri depuse la unitatea școlară unde au absolvit clasa a VIII-a, condiția de înscriere fiind aceea de a nu fi susținut examenul de Evaluare Națională în anii precedenți.
- La nivelul județului Iași, probele de evaluare se vor desfășura în 175 de centre de examen, dintre care 56 în mediul urban și 119 în mediul rural. Totodată, pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iași, 5 centre de evaluare. Pentru desfășurarea în condiții optime a acestui examen în școlile ieșene, vor participa în comisiile specifice peste 2000 de cadre didactice, astfel numărul celor implicați direct în derularea tuturor etapelor din calendar depășind 10.000 de persoane.
- Calendarul Evaluării Naționale 2020 a fost publicat, în Monitorul Oficial. Înscrierile au loc în perioada 2-5 iunie, iar absolvenții claselor a VIII-a vor susține prima probă, la Limba și literatura română, pe 15 iunie. Pe 17 iunie este programată proba scrisă la Matematică, urmând ca pe 18 iunie să se desfășoare proba la Limba și literatura maternă. Conform calendarului, aprobat printr-un ordin de ministru de completare și modificare a Metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale în anul școlar 2019-2020, pe 22 iunie vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor (până la ora 14.00), iar contestațiile pot fi depuse, inclusiv în varianta on line, în zilele de 22 iunie (ora 16.00 – ora 19.00) și 23 iunie (ora 8.00 – ora 12.00). În vechiul calendar, contestațiile puteau fi depuse într-o singură zi, pe 22 iunie, în intervalul 14.00-20.00. În perioada 23-26 iunie se vor soluționa contestațiile, iar pe 27 iunie vor fi afișate rezultatele finale.
- A doua sesiune a Evaluării Naționale 2020 este destinată absolvenților de gimnaziu care nu pot participa la examen, din motive medicale. Programul sesiunii speciale va începe din 29 iunie și se va încheia pe 1 iulie. „Ministerul Educației și Cercetării a anunțat organizarea unei a doua sesiuni de Evaluare Națională, începând cu 29 iunie, pentru elevii care nu pot participa la examenele programate din 15 iunie. Este vorba despre elevi care sunt bolnavi, au temperatură la prezentarea la școală sau sunt în izolare sau carantină”, a precizat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Iași. Se impune a fi menționat și faptul că elevii care susțin examenul la o disciplină de evaluare în prima sesiune și, din motive medicale nu pot participa și la cea de a doua probă, vor susține, în sesiunea a doua, doar proba la care au lipsit. Programul sesiunii speciale este: 29 iunie, când se va susține proba la Limba și Literatura Română, 30 iunie, proba la Matematică si 1 iulie – la Limba Maternă pentru cei care studiază în limbile minorităților naționale. Pe 2 iulie se vor afișa rezultatele, înainte de contestații, până la ora 12:00, tot pe 2 iulie, depunerea contestațiilor (între orele 14:00 și 19:00), iar pe 4 iulie, afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).
Inspectoratul Școlar Județean Iași va monitoriza fiecare unitate de învățământ care va constitui centru de examen, respectiv centru de evaluare, astfel încât să fie respectate, pe de o parte, principiile de corectitudine a evaluării și de acordare a șanselor egale pentru toți candidații, iar pe de altă parte, toate normele impuse de contextul epidemiologic actual, în vederea asigurării condițiilor de igienă pentru protejarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice.