Joi, 25 iunie, de la ora 10.00, va avea loc vernisajul expoziției „România și Polonia în avanpostul securității europene. Tradiție și continuitate (1919 – 1920)”, amplasată pe gardul dinspre bd. Carol I al Spitalului Clinic Militar de Urgență „Iacob Czihac”. Expoziția este realizată de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Statul Major al Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Expoziția outdoor are două teme:
- „Alianța inimilor: România și Polonia – 100 de ani de relații politico – diplomatice”, realizată de Ministerul Afacerilor Externe
Expoziția ilustrează, prin fotografii și copii ale unor documente din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, istoricul primelor trei decenii ale relațiilor bilaterale. Sunt documentate primele contacte diplomatice de la restabilirea statalității Poloniei la sfârșitul Primului Război Mondial (1918), alianța politică și militară stabilite prin Convenția de Alianță defensivă între Polonia și România (3 martie 1921) și Tratatul de Garanție între România și Polonia (1926). De asemenea, un rol deosebit l-au jucat vizitele la nivel înalt ale conducătorilor celor două state: vizita în România a Mareșalului Józef Klemens Piłsudski și primirea sa de către Regele Ferdinand I (1922) și vizita de răspuns în Polonia a Suveranilor României – Regele Ferdinand I și Regina Maria (1923), precum și cele ale Președintelui Poloniei în România și Regelui Carol al II-lea în Polonia, din 1937. Totodată, expoziția reprezintă un omagiu adus istoriei dramatice și rezistenței eroice a poporului polonez în Al Doilea Război Mondial. Acum 81 de ani, în septembrie 1939 începea refugiul polonez în România, când înalți reprezentanți ai guvernului și armatei poloneze, precum și aproximativ 100.000 de alți polonezi dintre care 60.000 de soldați, s-au regrupat temporar pe teritoriul nostru național. Pe lângă protecția umanitară, România a asigurat și tranzitul Tezaurului Băncii Naționale a Poloniei (70 de tone de aur), încă 4 tone de aur care nu au mai putut fi trimise fiind păstrate în siguranță până la sfârșitul războiului.
- Istorie și tradiție militară în Copoul Iașilor. Clădiri, evenimente și personalități militare (1842-1947)”, realizată sub coordonarea dr. Sorin Iftimi
Această expoziție este prilejuită de apariția în peisajul cultural al orașului nostru al tânărului Muzeu Militar. Acesta își propune să redescopere, pentru ieșeni, istoria militară a Copoului, o pagină uitată din istoria vechii capitale. Domnitorul Grigore Al. Ghica și-a propus, la 1850, să mute unitățile militare din incinta Palatului Ocârmuirii, punând piatra de temelie a Palatului Oștirii, ce urma să fie construit în Copou, mai sus de Grădina Publică. După 1880, aici va fi cazarma Regimentului XIII „Ștefan cel Mare”, care s-a distins prin deosebite fapte de arme în Războiul de Independență (1877) și în Războiul de Reîntregire (1916-1919). În apropierea Palatului Oștirii au fost amenajate cazărmile Regimentului IV Vânători și Batalionului 7 Roșiori, din Divizia II Cavalerie, căreia le este dedicat Monumentul Cavaleriei din fața Parcului Copou. În casa Cantacuzino – Cozadini a funcționat Comandamentul Corpului IV Armată, ce avea unități în diverse județe ale Moldovei. Clădirea veche din curtea Spitalului Militar a fost construită pentru Școala Fiilor de Militari, instituție care a dat trei șefi de promoție din familia Coandă. Tot aici au fost înscriși, pentru studii, cei doi fii ai familiei regale, Carol II și fratele său Nicolae. În Primul Război Mondial, clădirea Școlii Militare a găzduit Marele Cartier General al Armatei Române, condus de generalul Constantin Prezan. Tot în anii 1916 – 1918, Palatul Universității a primit instituțiile Ministerului de Război, refugiate la Iași. Vizionând această expoziție putem redescoperi o istorie uitată, care face parte din istoria mare a neamului nostru și a vechii capitale a Moldovei. Inaugurarea expoziției face parte din programul Conferinței Semnal „România și Polonia în avanpostul securității europene” organizată de Muzeul Militar Regele Ferdinand I – Filiala Iași, dedicată relațiilor de cooperare și parteneriat strategic între România și Polonia, faptul că acestea constituie pilonii de rezistență ai NATO în istmul baltico – pontic, în condițiile în care anul viitor se vor aniversa 100 de ani de la semnarea, la 3 martie 1921, a Convenției defensive româno – polone pentru apărarea granițelor estice ale celor două țări.