Spitalul Arcadia inaugurează săptămâna viitoare noua sa secție de îngrijiri paliative, pentru pacienții cu afecțiuni progresive care produc disconfort, limitează activitățile zilnice și necesită asistență permanentă și de durată. Având ca scop principal îmbunătățirea calității vieții acestor pacienți, serviciile de paliație asigurate în spitalul Arcadia se vor bucura de aceleași standarde înalte de spitalizare și îngrijire valabile în întreaga rețea și, în conformitate cu specificul secției, vor fi completate cu o atenție deosebită acordată asistenței psihologice, sociale și spirituale a pacienților și a familiilor acestora.
Despre paliație
Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, „îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea activă şi totală a pacienţilor a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al altor simptome, asistenţa psihologică, socială şi spirituală au importanţă majoră. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea unei cât mai bune calităţi a vieţii pentru bolnavi şi pentru familiile acestora.” O definiţie mai recentă a OMS pune accentul pe prevenirea suferinţei: „Îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psihosociale şi spirituale“.
În mod tradițional, îngrijirea paliativă era asociată cu situaţiile în care decesul era iminent. Astăzi este acceptat faptul că îngrijirea paliativă poate oferi mult în stadii mai puţin avansate de evoluţie a bolilor progresive. Termenul „paliativ” provine din latinescul pallium, care înseamnă „mască”, „acoperământ”, indicând de fapt misiunea fundamentală a acestui tip de îngrijri: mascarea efectelor bolii incurabile, sau asigurarea unui „acoperamânt” pentru cei cărora medicina curativă nu le mai poate oferi vindecare.
Doar în medicina paliativă se conştientizează faptul că problemele psihosociale şi spirituale pot influenţa sau chiar agrava anumite simptome fizice. Potrivit principiilor terapiei paliative, când simptomele sunt dificil de controlat pot exista factori emoţionali, psihici, sociali şi spirituali care contribuie la apariţia acelui simptom şi care, dacă sunt înlăturaţi, pot determina atenuarea sau dispariţia simptomului.
Iată de ce echipa de paliație Arcadia pune accent pe confortul oferit pacientului și familiei acestuia, pe asigurarea tuturor serviciilor medicale și de suport specifice etapei de boală cronică progresivă, pe facilitarea contactului social și a relației pacientului cu membrii familiei și pe menținerea unui program de viață cât mai apropiat de cel normal, chiar și pe durata spitalizării.
Paliația la Arcadia
Activitatea noii Secții de Îngrijiri Paliative va începe la data de 22 aprilie, sub coordonarea dr. Vladimir Poroch, medic chirurg supraspecializat în paliație și unul dintre cei mai activi specialiști și lectori români în acest domeniu. Pe lângă medicii și asistenții medicali de paliație, echipa multidisciplinară a secției mai include psiholog, asistent social, medic nutriționist, kinetoterapeut, precum și îndrumători spirituali conform religiei sau confesiunii pacienților. Secția dispune de 18 paturi, repartizate în rezerve premium cu 1 sau 2 locuri, oferind pacienților confort deplin, siguranță, condiții excelente de îngrijire și de supraveghere.
La Arcadia, admiterea pacienților pentru spitalizare în secția de îngrijiri paliative se va face prin programare prealabilă, în ordinea solicitărilor și în urma avizului medical al șefului secției, pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau specialist. Documentarea criteriilor de selecție pentru fiecare caz în parte, oncologic sau non-oncologic, se va face pe baza dosarului medical al pacientului și a examinării acestuia.
Dr. Sorin Nistor, director medical Arcadia, precizează: „Am făcut toate pregătirile și am organizat riguros circuitul pacientului pentru noua secție de îngrijiri paliative, astfel încât să facem întregul protocol de evaluare și admitere a pacienților cât mai rapid și ușor. Din data de 22 aprilie vom începe evaluările medicale ale cazurilor pentru care vom fi solicitați. La Arcadia, durata de spitalizare în Secția Îngrijiri Paliative nu va fi predefinită, ci va depinde exclusiv de starea pacientului și de decizia acestuia sau a familiei. Admiterea de noi pacienți se va face numai la eliberarea unui loc sau pat, iar în acest scop se vor realiza liste de așteptare. Știm că deschiderea unei secții de paliație la Arcadia era așteptată de mult, așa că privim cu responsabilitate noua direcție de activitate, promițând aceleași standarde de calitate ca și până acum în serviciile medicale și de îngrijire, completate de căldura umană, dăruirea și grija pe care le merită pacienții și familiile lor și de care au nevoie pentru a parcurge în demnitate și liniște etapa bolii progresive.”
Rețeaua de sănătate Arcadia este cel mai mare furnizor privat de servicii medicale multidisciplinare în regiunea Moldovei și oferă servicii integrate de policlinică și spital în peste 35 de specialități. În prezent, rețeaua include un centru de prim-ajutor, două policlinici, două centre de imagistică și două spitale.
Pacienții interesați de serviciile de paliație pot apela Call Center 0232 920 pentru informații și programări.