La Lețcani va fi realizat primul parc logistic din nord-estul României

Omul de afaceri Bogdan Pițigoi, președintele Grupului de firme Tester, a prezentat, joi, 18 aprilie 2013, detaliile unui proiect extrem de ambițios:  construirea la Iași a primului parc logistic din nord-estul României. “În luna februarie a început construirea, în localitatea Lețcani, a primului parc logistic din Regiunea de Dezvoltare de Nord-Est. Iașul este un important centru cultural, academic, medical, dar din punct de vedere al dezvoltării industriale, potențialul Iașului nu este exploatat. Fosta platformă industrială a orașului oferea locuri de muncă pentru 50.000 de persoane, dar astăzi mai sunt doar câteva fabrici în care lucrează maxim 5.000 de oameni. Eu cred că producția este cheia dezvoltării Iașului, oraș care are un potențial de dezvoltare fantastic, și sperăm să contribuim și noi la repunerea Iașului pe harta industrială a României”, a spus Bogdan Pițigoi, în introducerea la prezentarea Parcului Logistic de la Lețcani.

Proiectul a fost selectat  în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2007 -2013, inițiatorul și realizatorul acestuia fiind firma SC Solo SRL, din cadrul Grupului de firme Tester. Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est fiind Organismul Intermediar desemnat de către Autoritatea de Management pentru implementarea Programului Operaţional Regional în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Valoarea totală a proiectului este de 26.342.077,08 lei, din care 14.066.996,51 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi din bugetul naţional.

Prin obiectivele propuse, proiectul Parc logistic comuna Leţcani – judeţul Iaşi urmăreşte realizarea unei structuri de sprijinire a afacerilor, care să stimuleze la nivel local dezvoltarea economică durabilă, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivului general al Programului Operaţional Regional: dezvoltarea echilibrată a regiunilor României. “Acest parc logistic este o soluție modernă pentru companiile românești sau multinaționale care au nevoie de spații logistice de depozitare și servicii, spații de producție, depozite, birouri, cantină restaurant, parcări și alte facilități. Amplasat la intrarea în Iași, acest proiect este foarte ușor accesibil, fiind în imediata apropiere a drumului european E85, a șoselei de centură a Iașului, dar și a viitoarei autostrăzi Iași – Târgu Mureș”, a precizat Bogdan Pițigoi.

Parcul Logistic de la Leţcani are un caracter complex, cuprinzând: spaţii de depozitare/producţie uşoară, inclusiv anexe (capacitate totală de 9.364,50 mp suprafaţă utilă) şi spaţii de birouri, inclusiv anexe (1.845,19 mp suprafaţă utilă), toate la preţuri stabilite sub nivelul celor practicate pe piaţă, în conformitate cu disponibilitatea de plată a IMM-urilor, toate acestea urmând a fi disponibile, conform proiectului, începând cu primăvara anului viitor. “În total, acest parc logistic înseamnă o suprafață de 23.000 mp de platformă betonată, suficient pentru toți cei care își vor desfășura activitatea acolo, inclusiv pentru un mare operator logistic pe care sperăm să-l atragem”, a mai spus Bogdan Pițigoi.

”Felicit inițiatorii acestui proiect și remarc încă o dată că mediul privat, prin cunoșterea pieței și rapiditate în decizii, este cel care poate contribui la absorbția fondurilor europene, la buna lor utilizare. Trebuie să facem atractivă regiunea noastră, trebuie să atragem investiții străine”, a declarat directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, prezent la conferința de presă.

La rândul său, Dragoș Anghel, responsabilul tehnic al Solo SRL, a declarat că acest parc logistic înseamnă crearea a 77 de noi locuri de muncă directe, găzduirea a minim 20 de firme, și se speră că rata de ocupare în primii doi ani de după darea în funcțiune a proiectului, rata de ocupare să fie de cel puțin 65%.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;