Începând din această săptămână, ieşenii pot depune cereri pentru acordarea ajutoarelor de încălzire

Începând din această săptămână, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), a început să primească solicitări din partea locatarilor pentru acordare de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, în confiormate cu prevederile OG nr. 27/2013, de modificare şi completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului  (OUG) nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, respectiv prevederile Hotărârile Guvernului nr. 778/2013. “Aşpteptăm dosarele la DAS. Avem în vedere atît ajutoare pentru cei care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare cât şi pentru cei care se încălzesc cu gaz metan, energie electric, lemne sau combustibili solizi. Criteriile de acordare a acestor ajutoare sunt cele pe care le ştim din anii trecuţi privind veniturile pe membru de familie – pragul este de 786 de lei pe membru de familie la o familie multimplă şi de 1.082 de lei pentru o cei care sunt peroane singure. Există o întreagă procedură, nu se pot acorda ajutoare de încălzire mai mari decât valoarea facturii pentru încălzirea locuinţei, dar trebuie avut în vedere şi faptul că nu se iau în calcul veniturile maximale pentru acordarea acestor ajutoare decît cele din salariu şi pnsie”, a declarat, miercuri, primarul Mihai Chirica

Condiţii de acordare a ajutoarelor pentru încălzire:

 

  1. Limitele de venituri: 1.1. Pentru acordarea ajutoarelor de încălzirea locuinţei cu agent termic în sistem centralizat: 0 – 786 lei/membru de familie pentru familii; 0 – 1082 lei pentru persoana singură. Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din consumul real de agent termic, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură. În afară de procentele stabilite pentru ajutoarele, din bugetul de stat, prin Hotărârea de Consiliu Local Municipal nr. 435/2011, privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiilor şi persoanelor singure domiciliate în Municipiul Iaşi, au fost stabilite procente suplimentare acordate, pe tranşe de venituri, din bugetul local, în limita maximă admisă ca venit net/membru de familie pentru persoana singură, iar pentru familii s-a mărit plafonul de acordare până la limita de 1000 lei/membru de familie, procentul stabilit drept compensare procentuală fiind de 15% din suma datorata pentru agentul termic consumat pentru încălzirea locuinţei. 1.2. Pentru acordarea ajutoarelor de încălzirea locuinţei cu gaz metan, energie electrică, lemne sau combustibili solizi: 0 – 615 lei/membru de familie. Compensaţia este o suma fixă, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură, dar nu mai mult de consumul lunar efectiv.
  2. Cererea şi declaraţia pe proprie răspundere se depune, însoţită de actele doveditoare privind identitatea, veniturile şi starea de proprietate/închiriere/folosinţă, la sediul Direcţiei Comunitare Iaşi, astfel: ajutoarele pentru încălzirea încălzirea locuinţei cu gaz metan – sediul din șos. Naţională nr. 43; ajutoarele pentru încălzirea încălzirea locuinţei cu agent termic, energie electrică, lemne şi combustibili solizi – sediul din str. Mitropolit Varlaam nr. 45. Nu se iau în calcul la stabilirea venitului total al familiei: sumele provenite din acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei; sumele provenite din acordarea alocaţiei de stat pentru copii; bugetul personal complementar; ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010; bursele şcolare, de studiu şi bursele sociale din cadrul Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”; stimulentul educaţional;, veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;