În acest an se împlinesc 29 de ani de la deschiderea pentru public a Muzeului „Poni – Cernătescu”, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Aniversarea va fi marcată în perioada 10 – 12 decembrie cu o serie de evenimente online, sub genericul Zilele Muzeului „Poni-Cernătescu”. Publicul va putea urmări evocări ale unor personalități cu importante contribuții la dezvoltarea științei și învățământului din România: academicienii Petru Poni, Petru Bogdan și Cristofor Simionescu. Acestea vor fi prezentate, în premieră, pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”, după următorul program:
- joi, 10 decembrie ora 14.00: „In Memoriam Academician Petru Poni (1841 – 1925). Contribuții la dezvoltarea științei și învățământului românesc”
Comemorarea a 95 de ani de la stingerea din viață a prestigiosului om de știință Petru Poni (1841 – 1925) este un prilej de readucere în atenția publicului a contextului cultural și științific în care s-a format și a evoluat. Vom reliefa, prin mărturii muzeografice, rolul pe care l-a avut ca întemeietor de școală și cercetător în domeniul chimiei
- vineri, 11 decembrie, ora 12.00: „Academician Petru Bogdan (1873 – 1944). 107 ani de la înființarea catedrei de chimie-fizică a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași”
Petru Bogdan (1873 – 1944) a aparținut unei generații de savanți care a contribuit în mod remarcabil la dezvoltarea chimiei fizice prin înființarea, în 1913, a primei catedre de specialitate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, demers care a condus la organizarea unui important centru de învățământ și de cercetare fundamentală în această disciplină
- sâmbătă, 12 decembrie, ora 12.00: „Academician Cristofor Simionescu (1920 – 2007). Personalitate reprezentativă a învățământului și cercetării românești”
Centenarul nașterii academicianului Cristofor Simionescu este un bun prilej de reliefarea a conturului istoric specific unei importante perioade de dezvoltare a învățământului superior chimic din țara noastră. Cunoscut drept întemeietor de școală în domeniul polimerilor, Cristofor Simionescu s-a distins în calitate de pedagog, cercetător, om de știință și reformator al învățământului superior tehnic din Iași, cu reverberații inovative în spațiul academic românesc și internațional.
Muzeul „Poni – Cernătescu”, situat în Iași, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7B, este parte a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și poate fi vizitat, respectând normele impuse în contextul pandemiei, de marți până sâmbătă, între orele 10.00 – 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet).