Compania Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România, a investit peste 2,9 miliarde lei (682 milioane euro) începând din anul 2005 pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei electrice din cele șase județe din Moldova în care activează (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui). Una dintre prioritățile companiei este automatizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice prin montarea de echipamente telecomandate în stații și posturi de transformare, în rețelele de medie tensiune și integrarea acestora în SCADA (achiziție de date, comandă și control de la distanță). Din cele 134 stații de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate și integrate (total sau parțial) în SCADA. La sfârșitul anului trecut a fost finalizat un program de circa 12,5 milioane lei, derulat pe doi ani, ce a vizat modernizarea și integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare. “Rezultatele investițiilor sunt vizibile, calitatea serviciului de distribuție de energie electrică, în special asigurarea continuității serviciului, s-a îmbunătățit permanent. În acest an am alocat pentru segmentul de electricitate un buget record de investiții, de 387 milioane lei, cu 38% mai mult decât în anul precedent”, a declarat Csulak Ferenc, Directorul General al Delgaz Grid.
Automatizarea sistemului de distribuție
Circa 1.380 de echipamente telecomandate (separatoare telecomandate și reclosere) sunt montate în rețelele aeriene de medie tensiune și integrate în SCADA. Pentru perioada 2021-2023, Delgaz Grid a pregătit investiții de circa 7 milioane lei pentru montarea a încă 150 de echipamente telecomandate pentru automatizarea rețelelor aeriene de medie tensiune și investiții de circa 53,5 milioane lei pentru automatizarea rețelelor subterane de medie tensiune din mediul urban, prin modernizarea și integrarea în SCADA a 194 posturi de transformare.
SMART Metering
Până la finalul anului 2020 au fost instalate deja la consumatori din peste 750 de localități din Moldova, prin programe de investiţii succesive, circa 327.000 de contoare SMART. Cele mai multe unități au fost montate în județele Bacău și Neamț, unde circa 64%, respectiv 44% dintre clienți beneficiază de contorizare inteligentă. Pentru perioada 2021-2028, ţinta companiei este montarea a încă 387.000 de contoare. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienți, reprezentând 45% din totalul clienților racordați la rețeaua de electricitate a companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul lui 2028.
Fonduri europene
Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. Astfel, până în prezent au fost pregătite 12 proiecte totalizând aproximativ 413 milioane lei, din care 253 milioane lei reprezintă valoarea cofinanțărilor din fonduri UE și de la bugetul național. Dintre acestea, începând cu anul 2012, șapte proiecte în valoare totală de 143 milioane lei au fost deja contractate, cofinanțarea nerambursabilă reprezentând aproximativ 50%. Pe parcursul exercițiului financiar 2014-2020 au fost contractate patru proiecte în valoare de 103 milioane lei, cu cofinanțări de 58 milioane lei. Proiectele se află în prezent în diverse stadii de implementare și vizează modernizarea rețelei de electricitate, montarea de contoare inteligente și asigurarea securității cibernetice a sistemului de distribuție a energiei electrice. Spre exemplificare, două dintre proiecte vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt stații de transformare (Hârlău, Pașcani, Gorban, Huși, Stănilești, Vetrișoaia, Fălciu și Murgeni), valoarea investițiilor fiind de 48,2 milioane lei, din care 34,6 milioane lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă. Un alt proiect vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iași, cu o valoare totală de 53,8 milioane lei, din care 22,7 milioane lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă. De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmărește obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă. Totodată, în prezent, Delgaz Grid a depus cinci proiecte în valoare de circa 270 milioane lei, aflate în diverse etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităților responsabile.
Digitalizare
Platforma Acces Delgaz, dedicată racordării noilor consumatori la sistemul de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, a fost intens accesată anul trecut, fiind înregistrați peste 286.500 de utilizatori, de peste trei ori mai mulți decât în 2019. În 2020 au fost înregistrate 8.886 de solicitări, în creștere cu aproximativ 54% față de anul 2019, din care peste 5.300 pe segmentul de electricitate. La mijlocul anului trecut a fost lansată o aplicație dedicată schimbării furnizorului de energie electrică și gaze naturale, care permite schimbul de date și informații între părțile implicate, precum și modificarea unor elemente de natură administrativă (titular contract, cu sau fără schimbarea furnizorului). Aplicația este disponibilă pe pagina web Delgaz Grid, fiind utilizată în prezent de toți furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale. Platforma constituie un pas important în direcția automatizării procesului de contractare a serviciilor de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale. Compania va continua să investească sume substanțiale pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei electrice, astfel că pentru perioada 2020-2023 sunt planificate investiţii de 1,14 miliarde lei (225 milioane euro), în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, racordarea de noi consumatori, precum şi pentru conformarea la cerinţele din standardul de performanţă.