Consiliul Județean Iași va constitui Clusterul Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub

Mâine, 14 mai, începând cu ora 11:00, în Sala Chopin – Complexul Palas, va avea loc semnarea documentelor constitutive privind înființarea Clusterului Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub. Demersurile de constituire au fost inițiate de către Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian ADOMNIȚEI, în luna decembrie 2012. Acestea au avut în vedere să recupereze decalajul față de zone precum Timișoara, Târgu-Mureș sau Cluj-Napoca, unde autoritățile și mediul de afaceri s-au asociat pentru a susține dezvoltarea economică inteligentă și sustenabilă încă din 2011. „Clusterul Inovativ Regional EURONEST IT&C Hub își propune să contribuie la promovarea și poziționarea României și, în special, a Regiunii Nord-Est ca destinație europeană prioritară pentru companiile de IT&C valorificând, astfel, atât competențele companiilor autohtone de profil, cât și resursele umane specializate în acest domeniu. Raportat la aria geografică de acoperire, la numărul membrilor fondatori și la potențialul de dezvoltare, clusterul de IT&C de la Iași se prefigurează a fi al doilea la nivel național, după cel de la Cluj-Napoca, dedicat industriei de IT&C”, a declarat dl. Cristian ADOMNIȚEI.

Clusterul, ca pol de creștere concentrat pe cercetare, dezvoltare, inovare și servicii IT, aduce împreună companii de profil din regiune (1000+ angajați), patru instituții de învățământ superior și de cercetare și organizații publice/facilitatori externi cu experiență relevantă în telecom, creative industries, software development, outsourcing, dispozitive mobile, e-servicii, servicii financiare etc.

Membrii fondatori ai clusterului sunt:

1.       Consiliul Județean Iași, Consiliul Județean Bacău, Consiliul Județean Botoșani, Consiliul Județean Neamț, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Vaslui – prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST

2.       Primăria Municipiului Iași

3.       Capgemini Services Romania S.R.L.

4.       Centric IT Solutions Romania

5.       Dicode Ltd.

6.       Embarcadero Technologies

7.       Entreprise Business Systems S.R.L.

8.       Focality

9.       Green Soft

10.     Intelligent Bee Web S.R.L.

11.     NESS

12.     RomSoft S.R.L.

13.     Software Vision Business

14.     Teamnet International

15.     The Red Point S.A.

16.     Travel Tech S.R.L.

17.     Oameni și companii

18.     Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași

19.     Universitatea Tehnică Gh. Asachi, Iași

20.     Universitatea Vasile Alecsandri, Bacău

21.     Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava

22.     Camera de Comerț și Industrie Suceava

23.     Federația Patronală IMM din județul Suceava

Obiectivele generale asumate de cluster și de structurile sale executive vizează în primul rând promovarea și susținerea intereselor comune ale sectorului de IT&C din România și din Regiunea Nord-Est în relația cu statul și cu organismele de reglementare europene din domeniu, instituirea și susținerea unor paradigme moderne de dezvoltare a afacerilor membrilor săi – inclusiv prin furnizarea de soluții și servicii informatice inovative, care să contribuie la o cultură organizațională durabilă și competitivă. În mod specific, se urmărește îmbunătățirea capabilităților și capacității acestui sector de activitate, prin întărirea parteneriatelor intra-regionale, dar și inter-regionale, dezvoltarea de noi parteneriate europene și internaționale, organizarea de cursuri de formare pentru a asigura un înalt nivel de calificare și adaptare la evoluțiile tehnologice din domeniu, dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a susține apariția unor noi afaceri și accelerarea celor existente, asigurarea promovării internaționale a capabilităților și produselor dezvoltate în interiorul clusterului printr-o strategie de marketing eficientă.

Tot mâine va avea loc și prima reuniune a Consiliului Strategic al Clusterului. Consiliul Strategic este un organ consultativ, de reprezentare, ne-executiv, alcătuit din personalități din cele mai relevante domenii (financiar, economic, politic, de consultanță/lobby, educație și cercetare etc.). Până la acest moment, au acceptat invitația de a face parte din Consiliul Strategic: dl. Remus PRICOPIE, Ministrul Educației Naționale, dl. Mihnea COSTOIU, Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnoogică, dl. acad. Dan TUFIȘ, Academia Română, Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială, reprezentanți ai Ministerului delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri și Turism, ai Ministerului pentru Societatea Informațională, ai Ministerul Economiei, ai Ministerul Transporturilor, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerul Fondurilor Europene, ai Ministerul Finanțelor Publice. De asemenea, reprezentanți din top-management-ul unor companii de renume au acceptat invitația de a participa în această structură de reprezentare: HP România – prin dl. Radu ENACHE, Country Manager, Microsoft România – prin dl. Mihai IORDACHE, Director pentru Soluții și Parteneri pentru IMM-uri.

La eveniment sunt așteptați să participe, pe lângă membrii fondatori, și secretari de stat de la 7 ministere, Președintele ANAF și alți reprezentanți ai Consiliului Strategic.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;