In data de 15 mai, ADV Romania a aniversat ZIUA FAMILIEI ADV si 11 ani de existenta, evenimentul coincizand cu alte doua momente importante in viata organizatiei – inchiderea proiectului national „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” si inaungurarea unui nou serviciu al unitatii protejate autorizate Util Deco, dezvoltata si sustinuta de ADV – Serviciul de arhivare si depozitare documente.
Astfel in Iasi, la Centrul National al fundatiei (str. Bazinelor nr.5, sat Uricani, com. Miroslava), la Tg Mures si la Constanta s-au desfasurat evenimente de inchidere a proiectului „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale”, derulat timp de 3 ani in parteneriat cu DGPPH, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala Il Poliedro, Italia.
„Prin acest eveniment ne-am propus sa scoatem in evidenta importanta fondurilor europene pentru Romania, impactul pe care il pot avea in dezvoltarea resurselor umane si crearea de locuri de munca, dar si modalitatea prin care vrem sa asiguram sustenabilitatea investitiilor facute. Speram ca am demonstrat prin evenimentul de astazi ca mai ca exista ONG-uri serioase care au investit banii europeni cu mare folos pentru comunitate si credem ca trebuie sa fie apreciate proiectele si implementatorii, pe fiecare caz, nu felul in care Statul Roman a reusit atragerea si managementul banilor europeni”.
De asemenea, precizam ca am cheltuit 99,5 % din banii alocati pe proiect, dar ca in cei trei ani de implementare, contractul de finantare a suportat 42 de modificari prin acte aditionale sau notificari, ca am produs peste 600 de bibliorafturi de documente, am listat peste 700.000 de pagini (1400 de topuri de hartie) si am scanat peste 300.000 de pagini”– a declarat dna Angela Achitei, presedinte ADV Romania.
Proiectul este in valoare de 18.409.996 lei si are rezultate impotante pentru beneficiari si comunitate:
– dezvoltarea a 4 unitati protejate – Util Deco Iasi, Constanta, Mures si Motivation Bucuresti, in cadrul carora au fost create 74 de locuri de munca, din care 35 pentru tineri cu dizabilitati, in domeniile: croitorie, legatorie manuala, arhivare, tipografie, artizanat, pictura, serigrafie si confectionare lumanari decorative;
– formarea si calificarea profesionala a 276 de tineri cu dizabilitati, proveniti din centre de plasament si din familii defavorizate, in domenii precum – IT, legatorie manuala, artizanat, pictura, croitorie, confectionare lumanari decorative si antreprenoriat social;
– dezvoltarea competentelor in domeniul economiei sociale in randul a 975 de specialisti prin participarea la cursuri de formare, vizite de studiu, Targul Unitatilor Protejate, editiile 2 si 3, consultanta si sprijin prin intermediul celor 4 centre de resurse in domeniul economiei sociale;
– dezvoltarea de instrumente resursa in domeniu – cercetarea ”Politici, practici si tendinte in economia sociala in Romania si in Uniunea Europeana in ansamblu”, manualul de proceduri si modele de buna practica ”Experiente de Economie Sociala”, centrul de resurse on-line www.ropes.ro, platforma www.unitatiprotejate.ro, magazinul on-line www.utildeco.ro, filmul de prezentare a parcursului de dezvoltare a unitatilor protejate si o campanie media nationala de promovare a rezultatelor proiectului, ce va fi derulata in luna mai.
Inaugurarea unei noi investitii la Iasi, Serviciul de arhivare si depozitare documente Util Deco, a fost un alt moment important al zilei.
Depozitul de arhiva a fost realizat printr-un credit cu dobanda zero acordat ADV Romania de catre BCR, este construit la standarde, si permite depozitarea a aproximativ 3000 m liniari de documente, urmand sa asigure in primii 2 ani de functionare crearea a 12 noi locuri de munca, din care jumatate pentru persoane cu dizabilitati.
La Iasi – evenimentul s-a desfasurat in prezenta a peste 60 de persoane, unul dintre cei prezenti fiind europarlamentarul Catalin Ivan care a propus sa se faca o harta a proiectelor de succes realizate cu finantare europeana – cel al ADV fiind pe aceasta harta un punct distinct si sa se creeze circuite de vizitare pentru a se demonstra prin aceste modele de buna practica faptul ca in Romania sunt si proiecte de succes cu rezultate concrete.
Dl George Paun, consilier al ministrului muncii Mariana Campeanu, a transmis aprecierea sa pentru realizarile din proiectul incheiat si s-a declarat un sustinator si in continuare a efortului de incluziune care la ADV isi gaseste o concretizare fericita.
Participantii la evenimentul de la Iasi au vizitat Centrul National de Economie Sociala in care functioneaza atelierele protejate ale Util Deco Iasi, si sediul noului serviciu de arhivare si depozitare documente.
Produsele si serviciile realizate de acestia pot fi vizualizate pe magazinul on-line www.utildeco.ro.
La Constanta si Tg Mures au avut loc conferinte de presa pentru prezentarea rezultatelor proiectului:
„Felicitari pentru ca ati reusit sa duceti la capat un proiect atat de mare, cofinantat pe FSE” – a spus Eli Buscu de la Holt Mures, dna Reghina Farcas- director executiv AJOFM Mures a mentionat in cateva cuvinte rolul fundatiei in comunitatea mureseana, in special pe partea de formare profesionala, participarea la Bursa locurilor de munca si la diferite activitati de promovare a serviciilor unitatii protejate autorizate si data fiind buna colaborare de pana acum, si-a manifestat dorinta unui proiect comun.
D-na Mihaela Ristea si dl Ștefan Tudose –directori generali adjuncti ai DGASPC Constanta au punctat in intalnirea de la Constanta faptul ca ADV ,,a dezvoltat o componenta importanta privind identificarea abilitatilor la tinerii ce apartin anumitor grupuri vulnerabile, calificarea lor si ulterior oferirea unui loc de munca”, mentionand necesitatea acestor servicii pentru comunitate. Dl Gheorghe Bușu – Director executiv adjunct al AJOFM Constanta a mentionat de asemenea, ca : “grupul cel mai vulnerabil pe piata muncii este acest grup de care s-a ocupat proiectul, si ma impresioneaza proiectul si prin faptul ca acum 3 ani obiectivele si activitatile se bazau pe a o anumita legislatie care a fost intr-o continua schimbare, iar modificarile de la contractul de finantare au insemnat cu siguranta un volum de munca enorm. Activitatile extrem de complexe, in special partea de formare este ca o supapa pentru formarea care se face la nivelul judetului Constanta si la nivelul regiunii pentru ca bugetul aferent formarii prin intermediul AJOFM Constanta este insuficient”.
„Multumim tuturor celor care au reusit sa vina la evenimentul nostru, autoritati de toate nivelele, printre ei si reprezentantii OIR Nord Est, care au putut vedea la fata locului ce am facut cu banii europeni. Multumim colegilor din organizatiile din tara care au venit in numar mare alaturi de noi si care sunt, in mare parte si clientii unitatii protejate, ca o modalitate de sustinere clara a efortului nostru. Prezenta lor ne onoreaza in mod deosebit pentru ca ei inteleg cel mai bine cat de dificil e sa creezi sanse” – a declarat dna Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania.
”Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” este proiect strategic cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”, DMI 6.1 Dezvoltarea Economiei Sociale.